Makkelijke Sabich: Israëlische wraps met aubergine, jalepeños en mango

Hallo daar! Je bent gewaarschuwd! Ik heb vandaag echt zo’n tof en lekker recept voor je, maar het is er een waar je echt heel veel moeite voor moet doen. Het is niet duur, hoewel je wel veel ingrediënten nodig hebt, maar het is er wel een waarbij je heel veel handelingen moet uitvoeren en daarom sta je echt lang in de keuken. Toch zeker wel een uur, misschien zelfs wel 1,5 uur. Maar! Ik heb dit recept nu twee keer gemaakt en vind het echt héél erg lekker en totally worth it. Bovendien is het een ideaal recept voor een etentje en dan vind ik het nog wel eens leuk om lang in de keuken te staan.

Het originele recept komt uit het boek TLV van Jigal Krant (wat echt een geweldig boek is) en dan heet dit gerecht ‘Sabich’. Maar écht Sabich maken zoals ze het in Israël doen, is echt héél moeilijk, dus het recept dat je hieronder vindt is mijn makkelijke variant ervan. En het is VET lekker. Ik gebruik wel de termen die Jigal Krant in zijn boek gebruikt, maar geef je een makkelijker alternatief om dit zelf thuis te maken. Of het dan nog naar originele Sabich smaakt? Ik heb geen idee. Het is in ieder geval vet heerlijk en dat is wat mij betreft het belangrijkst.

Dus: super lekker, niet moeilijk, niet duur, leuk voor een etentje, héél lekker en ook veel werk. Dat is dit recept. Zin om toch aan de slag te gaan? (JA!) Let’s go!

Nodig voor 5 personen
(let op, dit staat vol ingewikkelde termen, maar ik leg alles uit, zodat het recept echt idiot-proof is):

Technica (dit is een sausje van sesam):
– 6 eetlepels tahini (sesampasta uit pot, verkrijgbaar bij de supermarkt)
– sap van 1/2 citroen
– 1 teen knoflook
– scheutje olijfolie
– water om te verdunnen

Snelle Israëlische salade:
– 3 tomaten
– 3/4 komkommer
– 1 bosui
– scheutje olijfolie extra vierge
– sap van 1/2 citroen
– handje verse peterselie

Amba (dit is een mango prutje, officieel heb je 11 ingrediënten nodig om dit te maken, maar ik doe het met twee ingrediënten):
– 1/2 pot (zoete, gele/oranje-achtige) mango chutney (verkrijgbaar in de supermarkt)
– 1 eetrijpe mango

Schoeg (dit is een soort pittige jalepeños-pesto)
– 10 slices jalepeños uit pot (als je die van Santa Maria gebruikt dan heb je aan 10 slices genoeg, maar als je jalepeños van AH eigen merk gebruikt, had ik pas genoeg pittigheid toen ik het halve potje er doorheen had gedaan, dus dit gaat een beetje op gevoel)
– scheut olijfolie
– sap van 1 citroen
– 1/2 teen knoflook
– 1/2 theelepel korianderzaad

En verder:
– 4 aubergines
– 2-3 kleine wraps per persoon (maar niet die allerkleinste gebruiken, dat is onhandig)
– heel veel olie om in te bakken
– zeezout

Wanneer je dit recept voor 2 personen wil maken hoef je de ingrediënten van de Technica, Israëlische salade, Amba en Schoeg niet heel erg te verminderen (misschien een klein beetje), maar je hebt wel echt minder aubergines nodig; ongeveer 2-3 denk ik. En minder wraps natuurlijk; aan 6 zal je zeker wel genoeg hebben.

Aan de slag!
Het is de bedoeling dat je aan het einde van alle handelingen, verschillende dingetjes op tafel hebt staan die je samen in je wrap kunt doen. Ik ga dan ook ding voor ding uitleggen hoe je het klaarmaakt.

Technica
Mix in een hoge kom de tahini met citroensap en een teen knoflook. De tahini gaat daardoor heel raar stollen en dit krijg je weer goed zodra je er een beetje water aan toevoegt. Doe eerst een beetje en roer het door elkaar, totdat je een glad sausje hebt. Voeg gewoon meer water toe als het totaal niet glad wordt. Je kunt eventueel ook wat olijfolie toevoegen. Dit geeft weer een beetje een vreemde reactie, maar water lost alles op. Je Technica is goed zodra het een glad sausje is, net iets dunner dan mayonaise.

Persoonlijk vind ik de technica op zichzelf niet zo lekker smaken, maar in het geheel is het echt een fantastische toevoeging!

Snelle Israëlische salade:
Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Snijd ook de bosui en peterselie fijn en meng alles met elkaar in een kom. Schenk er een scheutje olijfolie en het sap van een halve citroen overheen en meng alles door elkaar. Klaar!

Amba
Echt Amba maken is ontzettend veel werk. Je hebt daarvoor mango, gedroogde mango, feneriekzaad (watte?), honing, wittewijnazijn, citroen, korianderzaad, komijnzaad, olie, knoflook en kurkumapoeder nodig. Ik los dit op door het op mijn makkelijke manier klaar te maken: meng de inhoud van ongeveer een half potje mango chutney uit de supermarkt, met één verse eetrijpe mango die je in stukjes hebt gesneden. Klaar!

Schoeg
Hak de jalepeños uit pot fijn en doe ze in een kom. Hak ook de peterselie fijn en voeg die er aan toe. Verdun het geheel met olijfolie en sap van een halve citroen. Pers er een teen knoflook over uit en maal met een vijzel de korianderzaad zo fijn mogelijk en voeg dat dan ook toe aan de kom. Schep alles door elkaar en klaar is je pittige jalepeños-pesto. Eventueel kun je er nog de staafmixer op zetten; ik vind dit altijd wel een aanrader. En proef vooral of je je Schoeg lekker en pittig vindt; hij mag wel echt lekker fris zijn (niet zuinig doen met citroen) en ook flink pittig, omdat dat door de andere onderdelen van de maaltijd (bijvoorbeeld de technica) wel wordt geblust.

En verder…
Dan is het alleen nog van belang om de aubergines in blokjes te snijden; zorg dat de blokjes ongeveer 2×2 cm zijn en niet kleiner. Groter mag wel!

Bak de blokjes dan in een pan met heel veel olie en zorg dat ze gaar worden en rondom goudbruin. Dit duurt echt een eeuw en is het saaiste klusje van alles.

Ik vind het lekker om de aubergines daarna nog even in de Airfryer te gooien, want dan worden ze ook nog echt knapperig en verliezen ze wat olie. Dit is zeker een aanrader, maar het duurt wel langer allemaal; de stukjes mogen namelijk echt wel 10-15 minuten op 200C in de Airfryer en als je echt 4 aubergines aan stukjes snijdt, dan lukt het niet om ze allemaal in één keer in de Airfryer knapperig te krijgen. Dit moet wel in een keer of 2-3 en dan ben je dus echt vrij lang bezig. Het is geen must, maar wel een aanrader!

Als laatste bak je de wraps (officiëel gebruik je pitabroodjes voor Sabich, maar er zijn in Amsterdam/Nederland maar weinig plekken waar je écht lekkere pitabroodjes kunt krijgen, dus ik heb een zeer goed alternatief ontdekt: wraps!) even in een droge koekenpan. Ongeveer 20 seconden per kant, zodat ze net even een beetje knapperig en bruin worden. Vet heerlijk!

Laatste stap!
En dan is het eindelijk tijd om aan tafel te gaan; aan een tafel waar je in kommetjes alle onderdelen van de maaltijd hebt staan. Vervolgens bouw je je Sabich op als volgt:

1. Smeer een wrap in met Technica
2. Beleg met de aubergines
3. Doe er wat Israëlische salade overheen
4. Verdeel er wat mango chutney overheen
5. Top af met zoveel of zo weinig Schoeg als je wil
6. Vouw je wrap dicht en eet smakelijk!

sabich2
TADAAAAA!

Echt hoor: dit is ontzetttttttend lekker. Zo veel werk, maar zooooo chill. Absoluut een gerecht dat er bij Jan en mij in blijft en dat we ongetwijfeld nog bij vele etentjes op zullen dienen. Het is namelijk super chill dat je alles ’s middags al voor kunt bereiden en dan hoef je tijdens het etentje zelf echt alleen nog maar de aubergines warm te maken (in de Airfryer bijvoorbeeld) en de wraps in de pan te bakken. nice! 😀

Ik ben heel benieuwd of dit lange recept je aanspreekt en of je het aandurft om het een keer te maken. Laatje het hieronder weten? Thanks!!

PS: Volgens mij is dit recept naast vegetarisch ook nog helemaal vegan… Toch?!

Ik zou het tof vinden als je me volgt op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Makkelijke Sabich: Israëlische wraps met aubergine, jalepeños en mango

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *