Lowlands 2016 herbeleven: samenvatting van het lekkerste eten en de tofste optredens

Hoi allemaal! Het afgelopen weekend heb ik weer even drie dagen in het de hemel doorgebracht; het heet er niet voor niets Lowlands Paradise. Wat was de editie van 2016 weer MOOI! Ik las zelfs op NRC.nl dat het een van de beste edities so far was. Nou, ik sluit me daar volledig bij aan. Wat heb ik veel mooie optredens gezien, wat heb ik gruwelijk lekker gegeten, wat heb ik keihard staan dansen en wat heb ik veel leuke mensen gezien. Mijn Lowlands 2016 was top en ik ging met pijn in m’n hart weer naar huis. Is het al 2017? Ik ben er volgend jaar sowieso weer bij.

Ben je er zelf ook bij geweest en heb je zin om het nog even na te beleven? Of ben je juist nog nooit geweest en wel benieuwd hoe zo’n festival nou is? Ik zet met liefde mijn Lowlands-2016-ervaring voor je op papier (eh.. scherm). Zin in? Lets’ (her)beleef!

IMG_7235
Mijn Lowlands-crew! V.l.n.r.: mio, Yoka, Marte en Puck!

LOWLANDS VRIJDAG
Gezien: Paul Kalkbrenner, Elias, Oscar and the Wolf & Muse
Gefeest: Zer00’s Heroes
Gegeten: Tosti van droog brood bij Taste no Waste, selderijpannenkoek van Plenty, kip gioza’s van de Vietnamees, pizza Margherita van Old Scuola

Samen met vriendin Marte begon ons Lowlands-avontuur in Amsterdam. Ik mocht een Mitsubishi Space Star lenen om naar Biddinghuizen te rijden en dat was awesome.

IMG_7134
Met m’n nieuwe lieverlings.

Je moet weten: de keren dat ik auto heb gereden sinds het halen van mijn rijbewijs (2008) zijn op één hand te tellen. Ik vind (vond) het gewoon doodeng om auto te rijden, maar het was tijd om me over m’n aanstelleritis heen te zetten en gewoon achter het stuur te kruipen. Op naar Lowlands! En nu ben ik fan van autorijden én van de Mitsubishi Space Star. Wat een relaxte bak! Man, we zijn naar Lowlands gescheurddddd! Oké, één file en een paar keer afgeslagen, maar dat lag meer aan mijn skills dan de auto. Overkomt de beste ;-).

IMG_7153
AANGEKOMEN, WOEHOE!

Eenmaal aangekomen bij de persreceptie van Lowlands (ik mocht als pers naar Lowlands vanwege mijn blog <3) parkeerde ik onze nieuwe favoriete scheurbak op de backstage parkeerplaats en ging het echte Lowlands weekend beginnen. We gooiden onze tent neer op camping 4 midden in een kamp van andere mensen (sorry) en snelden naar het festivalterrein. We hadden de halve vrijdag al gemist, potverdorie.

Eerst had ik nog een interview met de horecabaas van Lowlands in de persruimte, waar hij me alle ins en outs vertelde van deze editie van Lowlands. Een absolute must try volgens Hans? De selderijpannenkoek van Plenty (ging ik later proberen). Nieuw dit jaar? Het kleine foodfestivalletje op Cape Lowlands, dat veldje met allemaal leuke foodtrucks bij de Bravo en India. LEUK!

IMG_7155
Begin de dag met een mojito, sowieso een goed idee.

En toen kon ons Lowlands echt beginnen. Het eerste optreden dat we zagen was Paul Kalkbrenner. Meteen zaten we er goed in. Wat een vet optreden. Ik kende dit van te voren niet echt (op wat hits na), maar wat een lekker begin! In de grootste tent van Lowlands de eerste dansjes maken. Er zouden nog vele volgen… HEERLIJK!

Daarna gingen we naar het optreden van Elias, die ik eigenlijk alleen kende van zijn hit ‘Revolution’. Dit optreden van de 19-jarige singer/songwriter/producer was echt gruwelijk. Wat een lekkere deuntjes. Wat lekker dansbaar en sexy. En in het zonnetje! Heel chill.

Het volgende optreden was die van Oscar and the Wolf, die we beleefden in het voorvak in de Alpha. Ik vond het een heel klein beetje saai en Marte (fan) vond het ook niet helemaal lekker overkomen in de grootste tent van het festival. Maar een goeie show was het wel. Die zanger (ik gok dat dit Oscar is) danste echt de lekkerste dansjes. Mjam!

IMG_7164
Oscar and the Wolf!

Daarna was het natuurlijk tijd voor Muse. Ik ben niet echt een fan van Muse, maar dit optreden wilde ik toch niet missen. En met mij ongeveer heel Lowlands, man; wat was het druk. Ik vond het echt vet jammer dat ik dit optreden niet in de tent heb kunnen zien, maar dat we er buiten moesten blijven staan. Maar ze speelden veel hits en dat vond ik tof. Wat ben ik ook lekker underground, not.

IMG_7182
Dansen bij Muse

Na Muse kleedden we ons om op de camping en maakten we ons klaar voor Zer00’s Heroes. Dit feestje was eigenlijk ieder jaar al een hoogtepunt in mijn Lowlands-avonturen en ook dit jaar was het TOP. Heer-lijk dansen op deuntjes van vroeger. De hele tent stond vól en ging lós! En ik vond dat Sander (mijn grote vriend van 3FM) heel goed draaide. Oh, en dat ik een oude scharrel tegenkwam heeft ook wel iets meegedragen aan de feestvreugde, haha. Topavond!

IMG_7173
Rode hoofdjes bij de dikke Zer00’s party!

Dag 1 was meteen al behoorlijk geslaagd. Oók wat eten betreft. Ik heb maar één ding gegeten dat ik niet zo geslaagd vond en dat was de tosti van oud brood. Het idee vond ik tof; bij taste no Waste maken ze eten van dingen die normaal weggegooid worden (zoals oud brood), maar deze tosti was gewoon echt droog. Maar goed, je hebt hier te maken met de (zelfgekroonde) tostikoningin van Nederland, dus natuurlijk vond ik dat ik het zelf beter had gekund ;-).

IMG_7154
Tosti ham kaas op oud brood

Wél intens lekker was inderdaad dat selderijpannenkoekje van Plenty. De horecabaas had ‘m al getipt en ik vond het eerlijk gezegd niet echt heel aantrekkelijk klinken, maar allejezus; wat was dit lekker. Een pannenkoekje met een flinke dot geitenkaas, een zoetige Oosterse saus, bietjes, een soort sla met kokos (shit ik kom niet op het woord) en iets van Bulgur ofzo erbij. Echt zoooo chill. En een behoorlijke maaltijd. Nice!

IMG_7159
Selderijpannenkoekje van Plenty

Laat op de avond, na het feesten in de Heineken, schoven Mart en ik nog een pizza van Old Scuola naar binnen en het kan aan het tijdstip hebben gelegen, maar dit vonden wij echt het lekkerste dat we op Lowlands hebben gegeten. Deze pizza was echt zo bizar goed, ik wil bijna zeggen dat ik nog nooit zo’n lekkere pizza heb gehad. En boy, ik heb veel pizza’s gegeten in mijn leven. Een flinterdunne bodem, fantastische saus en kaas en heerlijk met basilicum. Echt, als je nog naar een festival gaat en je komt Old Scuola tegen: NEEM DIE PIZZA. Lekker!

LOWLANDS ZATERDAG
Gezien: Matt Corby, Broederliefde, Wolfmother, Jack Garratt, Jett Rebel, Noel Gallagher, Disclosure en M83
Gefeest: Arnold & Brutus en Fiesta Macumba
Gegeten: Smoothie, Noedels met kip teriyaki, poke poke en couscous met Tikka Masala

Op zaterdag werden Mart en ik wakker bij Matt Corby; we lagen heerlijk in het gras naast de Heineken tent te genieten van de chille muziek van Matt.

IMG_7192
Just chilling
IMG_7195
Friend Thomas kwam ook even bij ons chillen

Na Matt Corby gingen we naar het optreden van Broederliefde en dat vond ik echt vreselijk. Ik vind het genre best awesome – Nederlandse hiphop – maar vond dit gewoon zo’n lawaai. Ik kan er geen ander woord voor bedenken. Wat vreselijk. Ik ging dan ook gauw weg uit de tent om gewoon naast de tent in het zonnetje te chillen. Véél beter ;-).

Na Broederliefde gingen we naar de Alpha voor Wolfmother. Ik had me vergist in wie dit waren, want ik sleepte iedereen hier mee naartoe omdat het chille muziek zou zijn, waarop we lekker konden slapen in het zonnetje, maar het bleek keiharde metal, haha. Oeps!

Maar! We hebben er toch doorheen geslapen. Echt bizar, want Wolfmother speelde me toch een vette show. Maar wij lagen volop in de zon, aan de zijkant van de Alpha op zo’n heuvel en we hebben toch een partij lekker liggen tukken. Gewoon door de keiharde metal heen. Heer-lijk.

slapen
Lekker slapen

En daarna was het tijd voor het beste optreden van Lowlands. Van te voren riep ik al tegen iedereen die wilde luisteren dat je ECHT NAAR JACK GARRAT MOET GAAN WANT DAT WORDT SOWIESO HET BESTE OPTREDEN en gelukkig luisterden een paar vrienden én werd het ook het beste optreden van Lowlands 2016. Jack Garrat is een te lieve ginger die in z’n eentje op het podium 5 instrumenten staat te bespelen. En teeeeeering, wat is hij goed. Hij zette de Heineken op z’n kop met z’n elektronische popmuziek. Echt, als je de kans krijgt om Jack Garratt eens live te zien, ga er dan naartoe. Het is zó steengoed. Ik heb echt heerlijk staan dansen, bijna gehuild, had kippenvel over m’n hele lichaam en was compleet in de zevende hemel toen het optreden afgelopen was. Wat was dit goed!

IMG_7239
Intens gelukkig op Jack Garratt dansen
IMG_7241
Biertje in het zonnetje bij Jett Rebel

Van Jack Garratt gingen we door naar de India voor het verrassingsoptreden van Jett Rebel en hier vond ik dan weer vrij weinig aan. Ja, hij is goed en de tent was afgeladen vol, maar ik vond het een vrij rustig concert. Een klein beetje saai…Maar ja, ik was nog compleet in extase van Jack Garratt ;-).

Na Jett Rebel schoven we één tent op en gingen we naar Noel Gallagher’s High Flying Birds. Dit is de band van een van de zangers van Oasis en de enige reden waarom ik hier naartoe wilde, was Oasis. Ik ben fán van Oasis, maar ze treden niet meer (samen) op en dus hoopte ik vurig dat Noel zelf wat nummers van Oasis zou spelen. And he did! Tranen in m’n ogen, toen hij Champagne Supernova speelde. Wauw! Eén van mijn favoriete nummers van Oasis en ik vond het zo bijzonder om mee te maken. Kippenvel all over.

Hij schijnt ook nog Wonderwall en Don’t look back in anger gespeeld te hebben, maar wij waren al vertrokken naar het volgende optreden. Wat echt intens kut is, want Don’t look back in anger is een van mijn lieverlingsliedjes, dus dat had ik zó graag live gezien.

IMG_7294

Maar goed, het was tijd voor Disclosure. Disclosure en M83 stonden op hetzelfde moment geprogrammeerd en daar baalde ik echt van, want ik wilde ze dolgraag allebei zien. Maar we besloten naar Disclosure te gaan, omdat dat meer partymuziek zou zijn. En ook dit was een tikkeltje saai. Hij draaide in de Alpha, de grootste tent, en het stond er niet eens vol. En ik vond het wel lekker en dansbaar, maar ik had verwacht helemaal compleet los te gaan en dat was niet het geval. Dus halverwege zijn we toch maar naar M83 gegaan EN DAT WAS GOED. Oooh wat vind ik het jammer dat we niet eerder bij Disclosure weg zijn gegaan om M83 te gaan beleven. Ze speelden fantastisch, de Heineken was echt compleeeeet veel te vol en het was echt zo zo zo mooi. Mennnnn, wat tof dat ik ze live heb gezien.

Echt jongens, wat een dag dit. Ik heb zó veel moois gezien en zo veel gevoeld de hele dag. Wat is het tof dat we zo’n goed festival hebben in Nederland waar muziekliefhebbers als ik echt skyhigh kunnen gaan. Zonder drugs, nog steeds ja. Nog steeds anti en nog steeds high van de praaaaachtige beleving die Lowlands je überhaupt geeft. Ook nuchter. <3.

IMG_7245
Tijd voor thee.

En toen was het weer tijd om ons voor te bereiden op de nacht. We gingen ons omkleden in de tent en kwamen terug op het festivalterrein voor het feestje van Arnold & Brutus in de Heineken. Prima feestje met heel veel meezingers! Ik had alleen vette buikpijn, dus mijn avond was niet echt optimaal.

Daarna gingen we door naar een feestje in de India; Fiesta Macumba. En dat was echt tof. Heerlijk met je billen schudden en lekker tegen elkaar aan rijden. De avond werd toch nog mooi en om half 5 lag ik in bed.

smothie
Goedemorgen Lowlands!

Ook het eten op dag #2 was geslaagd. Ik begon de dag met een ietwat zure smoothie van La Place en we gingen ’s middags voor de Noedels met kip teriyaki van de kraam waar ze ook sushi hadden. Dit was echt heel erg lekker!

nodels
Noedels!

Later op de dag at ik nog Poke Poke en dat vond ik echt gewellllldig. Het is een bakje met rijst, Japanse salade en rauwe vis, in dit geval zwaardvis. Met nog een gefrituurde garnaal erbij, wat gember en een sausje. Oh oh oh, dit was echt zooooo lekker. Aanrader!

IMG_7200
Poke poke

En ’s avonds aten we de couscous met tikka masala van Bollyfood. Ik ben fan van de foodtruck Bollyfood en weet dat het eten daar altijd goed is en zo viel ook deze couscous helemaal binnen de verwachting. Lekker! En een prima bodem voor een avondje feesten.

couscous

Zoals je wel kunt lezen is het eet-aanbod op Lowlands echt super gevarieerd. Ze hebben voor iedereen wel iets lekkers en je kunt er echt goed eten. Helemaal niet alleen maar vette hap, wat natuurlijk óók kan, maar echt veel lekker goed eten. Mjam!

LOWLANDS ZONDAG
Gezien: Yuri van Gelder, Jamie Woon, Børns, Local Natives en James Blake
Gefeest: niet 🙁
Gegeten: australian pie, Mexicaanse wrap, quinoaburger en een broodje pulled pork

Zondag was wat eten betreft echt de beste dag en dat is volledig toe te schrijven aan het broodje pulled pork van Smokey Goodness waar ik nog steeds van droom. Jezus, wat lekker. Maar we begonnen de dag met een vegetarische bladerdeeghap van Australian Pie en die was al verrukkelijk.

IMG_7260

En de Mexicaanse wrap van de Mexicaan die we daarna aten, was ook al zo lekker.

wrap

En toen gingen we een Quinoaburger eten van Puzzles en werden we weer niet echt teleurgesteld (oké toegegeven; deze vond ik het minst lekker van de dag).

IMG_7278

En tóen ging ik nog dat broodje pulled pork eten om m’n muntjes op te maken. Ik had m’n geld nog nooit zo goed besteed. MJAM! Tot zo ver het eten.

pulledpork

We begonnen de zondagochtend in de Alpha met Yuri van Gelder. En ik vond dat wel tof hoor; keiharde muziek en dan zo’n topatleet zich vet uitsloven en het publiek ging uit z’n dak. Ik vond het cool.

IMG_7289
Dagggg 3!

Daarna gingen we door naar Jamie Woon, een artiest die Marte graag wilde zien. Dit is niet helemaal mijn muzieksmaak, althans: ik zou niet snel naar een concert gaan. Ik ging dan ook aan de zijkant zitten (onder een afdakje want REGEN) en deed nog even heerlijk een dutje met Jamie Woon op de achtergrond. Lekker rustig begin van de dag!

IMG_7270
Hier at ik iets.

Daarna gingen we naar Børns. We kenden dit eigenlijk allebei niet, maar het klonk leuk en ze speelden in de Charlie en dat vind ik echt een leuke tent. We streken neer naast de tent in het zonnetje, die opeens keihard was gaan schijnen. Suuuuper lekker was dit hee! Børns speelden heel goed en we zaten echt ultiem te genieten. Wat zijn festivals toch mooi!

IMG_7258
Zelfs in de regen is het hier awesome

Na Børns zagen we nog Local Natives, die we niet kenden, maar waar we naartoe wilden omdat de beschrijving aangaf dat ze het zonnetje naar Lowlands zouden brengen, en daar hadden we behoefte aan op deze toch ietwat regenachtige dag. Ik vond de nummers van Local Natives wel goed en lekker, maar vond het niet helemaal lekker overkomen op het publiek. En ik vond ze af en toe vals zingen. Maar hey; ik heb er geen verstand van. Dit was in ieder geval geen hoogtepunt, maar we vermaakten ons prima.

En toen was het alweer tijd voor het laatste optreden van ons Lowlands. We zouden zondagavond terug naar huis rijden, omdat Marte mandag gewoon weer moest werken. Jammer, want daardoor misten we een awesome nacht keihard feesten. Maar goed; eerst nog even naar James Blake.

Hij speelde een hele rustige set, maar het was boeiend van het begin tot het einde. Echt totaal niet saai en zo betoverend magisch. Heerlijk! We begonnen in de tent, behoorlijk vooraan, maar gingen op een gegeven moment buiten in het zonnetje zitten om verder te luisteren. Súper chill en een hele mooie afsluiter van onze drie dagen Lowlands.

IMG_7285
Chillen in het zonnetje bij James Blake

’s Nachts kreeg ik nog allemaal foto’s en filmpjes toegestuurd van het Kees van Hondt-feestje dat we misten en dat vond ik echt jammer, maar we moesten echt zondagavond naar huis. Mart en ik wilden allebei niet, we hadden het zó naar onze zin gehad op Lowlands. Ik blijf er bij dat je niet echt in woorden kunt omschrijven hoe tof dit festival is. En ik heb nu al 2457 woorden geschreven er over, maar toch vind ik het moeilijk om over te brengen waarom het nou zo fantastisch is. Je moet het gewoon echt zelf beleven en ik weet zeker dat je het dan gruwelijk vindt. Je bevindt je gewoon drie dagen even helemaal op een andere plek op aarde; in een soort stad van 50.000 inwoners waar alleen maar goede muziek wordt gedraaid, waar je verrukkelijk kunt eten, waar de sfeer compleet gemoedelijk en liefdevol is en waar iedereen gelukkig is. Gewoon even in een wereld zonder narigheid en met alleen maar liefde. Iedereen gaat ook met tegenzin weg van Lowlands. Ik heb niemand gehoord die zei; nou het is mooi geweest. En je hebt heimwee zodra je één voet buiten het terrein hebt gezet. Het is niet in woorden uit te leggen, maar Lowlands doet iets met mensen. Jaar in, jaar uit.

Volgend jaar ben ik er dan ook absoluut weer bij. En ik vind gewoon dat als je dit hele verslag hebt gelezen, dat je dan aan jezelf verplicht bent om kaarten te kopen voor volgend jaar. Die overigens nu al te koop zijn! Dus ik zeg: GA.

IMG_7298

Het laatste avontuur van ons Lowlands-weekend was terugkomen met de auto. We stonden compleet vast in de modder op de parkeerplaats, maar deze onervaren driver heeft ons er maar mooi uitgekregen, woehoe! Daarna reden we per ongeluk een stuk door het donker met onze mistlampen aan (en dan zie je dus geen reet), maar we zijn veilig thuis gekomen en ik ben vanaf nu weer echt fan van autorijden. Als het goed is mag ik de Mitsubishi Space Star vaker lenen en dat vind ik helemaal niet erg, want ik heb er eeeeecht heel fijn in gereden. Dus: Mitsubishi: bedankt voor het lenen!

En Lowlands: Bedankt voor de invite dit jaar. Ik heb genoten. Het was zó mooi. Thanks! <3

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

MEER VAN DIT?
Bestel mijn eerste kookboek (10.000x verkocht!) hierrrrrzo!

7 reacties op “Lowlands 2016 herbeleven: samenvatting van het lekkerste eten en de tofste optredens

  • Aaaaah! Ik wil terug! ???? Lowlands was echt te gek dit jaar! Het was mijn lowlands ontmaagding maar zeker weten ga ik volgend jaar weer. Door dit artikel alleen maar heimwee

  • Netteke zegt:

    Het was mijn eerste keer en je hebt ewoon PRECIES het gevoel beschreven wat het mij gaf tijdens en bij het weggaan!! Sterker, tijdens je stukje over waarom het Zo gaaf is kreeg ik een steek in mijn buik van melancholie en heimwee. Wat was het bijzonder! <3

  • Lisette zegt:

    Ik heb ook ontzettend genoten van Lowlands! Ben na jouw tip ook naar Jack Garrat gegaan en vond het inderdaad supertof! Vond alleen dat de bas echt heelveel te hard stond, had jij dat niet?

  • FYI de zanger van Oscar and the Wolf heet Max Colombie. Dus geen idee vanwaar de bandnaam komt 🙂
    Ik weet dit omdat hij veel in de media in België verschijnt, voor de rest ben ik ook echt geen fan en snap ik dat je het saai vond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *