Dit kun je verwachten van de horeca op Lowlands 2017

Hoi allemaal! Al tijden verheug ik me er op: Lowlands 2017. En het is bijna zo ver! Nog minder dan een maand en dan is het weer volop genieten op de 25e editie van Lowlands Paradise. ZIN IN!

Als voorbereiding op het festival heb ik vandaag gebeld met Hans. Hans is al een jaar of tien verantwoordelijk voor de horeca op Lowlands en heeft in 25 jaar Lowlands véél meegemaakt al. Ik blik samen met hem terug op 25 jaar Lowlands én ik ga je alvast verklappen waar je je –wat eten betreft- intens op kunt gaan verheugen op Lowlands dit jaar. Nog maar 27 nachtjes slapen en het is zo ver! Klaar voor?

25 jaar Lowlands…
Ik belde met Hans en Hans is echt een hele leuke man; ik heb hem tot nu toe ieder jaar op Lowlands gesproken en hoe hij vol passie praat over festivalvoer is echt geweldig.

Ik was razend benieuwd naar hoe zo’n allereerste editie van Lowlands eruit ziet. Het is 1993; hoe belangrijk is eten dan al op een festival? Volgens Hans heel belangrijk; Lowlands is altijd al een voorloper geweest wat betreft het eten op een festival. Het begon dus niet alleen met hamburgers en patat, maar het aanbod was meteen gevarieerd. Hij zei heel mooi: “Eten is onderdeel van de festivalbeleving en behoeft aandacht.” en daar ben ik het natuurlijk roerend mee eens. En ik vind ook écht dat je dat terugziet op Lowlands.

Toen we verder praatten over 25 jaar Lowlands viel me wel op dat ze echt meegaan met de trends die er op dat moment spelen. Zodra couscous hip en goed verkrijgbaar werd in Nederland, zag je het terug op Lowlands. Voor zoete aardappel geldt hetzelfde.

In de loop der jaren is Lowlands meer bezig gegaan met biologische voeding, een goed vegetarisch aanbod en sinds dit jaar zelf een veganistisch aanbod. Goed bezig Lowlands!

Hoe Hans aan inspiratie en nieuwe ideeën komt? Hij houdt natuurlijk alle trend in de gaten, maar vraagt ook zijn kinderen om advies: “Wat is hip, wat is lekker?”, waarop zijn kinderen hem helemaal bijpraten over de huidige trends onder jongeren. Zo komt er dit jaar een gerecht op Lowlands waar ik héél excited over ben, maar daar vertel ik je zo meer over.

En het aller coolste feitje toen we het hadden over 25 jaar Lowlands? Er is één foodstand die er al sinds de allereerste editie bij is: Pancakes on tour. “Ze gebruiken al 25 jaar het originele recept, ze zijn alleen biologische melk gaan gebruiken, op aandringen van mij”, aldus Hans. Dat is toch cool?! 😀 Ik ga zéker even zo’n pannenkoek scoren bij de grote pannenkoekstand die ook op de 25e verjaardag van Lowlands natuurlijk niet mag ontbreken.

Wat kun je dit jaar verwachten van het eten op Lowlands?
Eten op Lowlands is altijd goed. Van vette hap tot vega, van Peruaans tot Indiaas tot sushi en Australian pie. Je vindt er écht van alles. Zoals je hierboven kunt lezen besteedt Hans veel aandacht aan het eten en is het echt onderdeel van de festivalbeleving. Er is voor ieder wat wils en het advies van Hans luidt dan ook: “Als je met een groep bent, haal dan vooral eten bij verschillende stands en proef van elkaar. Een soort sharing dinner; is heel hip tegenwoordig”. En dat is natuurlijk helemaal waar. Top idee!

Dit was het eten op Lowlands 2015: super gevarieerd!

Een paar gerechten waar ik me echt op verheug op Lowlands dit jaar:

Pho & Ramen – voor het eerst dit jaar
Super hip en super lekker: Pho en Ramen vind je dit jaar op Lowlands! Pho (spreek uit als Fuh) is een Vietnamese soep met flinke vulling. Het is ultiem comfortfood en super smaakvol. In een stad als Amsterdam is het tegenwoordig helemaal hip.

Ook voor het eerst dit jaar zijn Ramen; een Japanse noedelsoep. Oók helemaal hip op het moment en daarom mag het niet ontbreken op Lowlands. Zin in!

Ban-Xiao: een geweldige Vietnamese pannenkoek met vulling
Oh; je had moeten horen hoe Hans hierover sprak. Watertandend hing ik aan z’n lippen. Voor het eerst dit jaar serveert Lowlands Ban-Xiao; een soort pannenkoek van rijstmeel en soda, gevuld met allemaal groentes, verse kruiden en iets van kip of garnalen. Vergelijk het met Vietnamees streetfood, maar dan in Lowlands-setting. Ik verheug me hier echt intensssss op.

Kip en Jeu de Boule
Ja je leest het goed: op Planet kun je dit jaar bij een soort restaurantje met achtertuin kip van ’t spit eten én Jeu de Boule spelen. Hoe bedenk je het?! “Ik vroeg de mannen om iets ludieks te verzinnen en ze kwamen met dit idee. Ik vond het geniaal!”. Haha, ik vind dit echt cool. En hoe lekker: kip van ’t spit op een festival <3.

Food trucks bij de ingang rechts
Vorig jaar voor het eerst op Lowlands en ook dit jaar is het er weer: een soort pleintje met allemaal food trucks. Van Bollyfood (echt vét lekker) tot Authentic (deze tipte Hans). Ik hoop vooral dat de Smokey Goodness er weer staat, met het lekkerste broodje pulled pork dat ik ooit heb gegeten.

Oh en let op: het terrein van Lowlands is helemaal omgegooid, waardoor sommige dingen zich op andere plekken bevinden. Ik zeg wel ‘bij de ingang rechts’, maar de ingang zoals die er voorheen was met de pijpen waar je onderdoor liep, is niet meer. Hoe het wel is? Dat ga je allemaal beleven. Ik kan in ieder geval vast verklappen dat een deel van het festivalterrein 24 uur open is (en je er dus 24 uur kan eten, wat ik echt top vind, want ik loop waarschijnlijk met een dikke jetlag op Lowlands) en dat de nieuwe indeling ervoor zorgt dat je prachtige nieuwe plekken ontdekt. Ik kijk er naar uit.

Dan om af te sluiten nog even praktisch: ook als je last hebt van allergieën (gluten, lactose, noten) kun je op Lowlands lekker eten; breng even een bezoekje aan Vrij Voedsel en alles komt goed. Voor de veganisten is er dit jaar een stand met de naam Asian Vegan; hier serveren ze heerlijke tofu, tempeh en groentes. En Hans adviseert: “Probeer het eens! Ook als je niet veganistisch eet. Het is echt lekker”.

Een volledige avondmaaltijd op Lowlands kost je ongeveer 4 munten en dat is omgerekend iets meer dan €10.

Benieuwd wat ik in 2015 of 2016 heb gegeten op Lowlands? Klik op het jaartal en find out ;-). Dan krijg je misschien nog beter een idee van wat je kunt verwachten.

Wat eten betreft zit het dus wel goed. Lekker! Zin in!

En waar ik zelf vooral ook zin in heb is de ge-wel-di-ge artiesten die dit jaar op Lowlands komen. Ik noem een Mumford and Sons (DROOM), Editors, Flume, Alt-J, Elbow, Sean Paul (!!), The Shins. Serieus: allemaal op één festival. En nog veel meer. Ik kan je niet in woorden uitdrukken hoe INTENS veel zin ik er in heb.

Ben jij een van de gelukkigen die een kaartje heeft weten te bemachtigen? Dan zie ik je daar! VET leuk. Waar verheug jij je het meeste op qua artiesten? En qua eten? TOT 17 AUGUSTUS!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Wees één van de 26.000 die mij volgen op INSTAGRAM, een van de 12.000 die kijken via YOUTUBE, of word m’n 100.000e volger op FACEBOOK :D.

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboeken nodig. Van mijn eerste boek zijn er al meer dan 10.000 verkocht en deel 2 kan je hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a.

Bron foto: via Facebook

3 reacties op “Dit kun je verwachten van de horeca op Lowlands 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *