Recept voor zelfgemaakte kibbeling

Goeeeeedemiddag! Soms sta ik op en weet ik meteen ‘s ochtend wat ik ‘s avonds wil eten. Zondag was zo’n dag. Ik werd wakker met zin in…. kibbeling.

Maar omdat het bij mij in de buurt ontbreekt aan een visboer met goede kibbeling (ik ben kritisch) en ik die van de supermarkt ook niet echt geweldig vind, besloot ik om het eens zelf klaar te maken.

En dat is best grappig, want ik heb dit nog nooit gedaan, ik heb geen frituurpan en vaak mislukken dit soort plannen bij mij compleet. Maar toch: ik deed een poging.

Op chickslovefood.nl vond ik een recept voor zelfgemaakte kibbeling en ‘s avonds ging ik aan de slag. En toen kwam ik toch een beetje bedrogen uit. In het recept van chicklovefood staat dat ik 10 gram viskruiden nodig heb, maar DAT IS NIET ZO. Voor kibbeling heb je juist heel specifiek een soort oranje kruidenmengsel nodig en dat waren de viskruiden die ik in de supermarkt had gekocht alles behalve. Shit. Kipkruiden toevoegen dan maar, die zijn tenminste oranje…

Wil je het echt goed doen, dan heb je ‘tortuga’ nodig. Dit is de kruidenmix voor kibbeling, maar het is niet te koop bij de gewone supermarkt. Misschien heeft je visboer het te koop? Ik deed het in ieder geval met kipkruiden en viskruiden en dat smaakte prima, maar de volgende keer ga ik het niet nog een keer zelf maken. Toch maar weer verder zoeken naar een goede visboer…

Nodig voor één persoon: 200gr kabeljauw – half zakje viskruiden – 1 eetlepel kipkruiden (patatkruiden schijnen ook te kunnen) – 1 eidooier – 100gr bloem – 100ml melk – scheut bier- frites, sla en ravigottesaus voor erbij

Snijd de kabeljauw in blokjes. Meng de viskruiden met de bloem en kipkruiden en breek het eitje er in. Roer dit door elkaar en verdun het beslag met melk en bier (bier maakt het luchtig). Zodra je een fatsoenlijk beslag hebt leg je de stukjes kabeljauw er in. Laat in de tussentijd de frituurpan warm worden of zet een hoge pan met olie op het vuur en wacht totdat de olie warm is. Dit kun je testen door een stukje brood in de olie te gooien (subtiel) en zodra die meteen begint te bubbelen, is je olie goed. Doe dan de kabeljauw er in en bak dit een paar minuten. Het is wel zo lekker als de kabeljauw een beetje bruin wordt. Oja belangrijk: gooi niet al het beslag mee, gewoon de stukjes een voor een uit het beslag halen en in de olie draperen.

Erbij maakte ik frietjes in m’n mintgroene Airfryer en sla. Nice!

Al met al was het een lekkere maaltijd, maar het smaakte niet echt naar kibbeling. M’n vis was wel echt precies lekker sappig en gaar en het korstje was ook lekker (hoewel het wel een klein beetje naar kip smaakte), maar ik vond het niet echt kibbeling.

Wel ga ik zeker nog vaker experimenteren met zo’n doorhaalbeslag. Maar dan niet meer in zonnebloemolie, want MAN, wat had ik een buikpijn de volgende dag. Mijn PDS werd niet heel gelukkig van deze maaltijd…

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK? Op dat laatste kanaal zit ik bijna op 100.000 volgers. Doe je gezellig mee?

Mijn derde boek komt bijna uit…
Van mijn eerste twee boeken zijn er al meer dan 15.000 verkocht en binnenkort komt boek 3 uit! Bestel mijn eerste of tweede boek op Bol.com of koop ‘m bij de Bijenkorf/Bruna/Ako. Stel het niet te lang uit, want er is een kans dat we niet gaan bijdrukken en dan is op echt op!

Eén reactie op “Recept voor zelfgemaakte kibbeling

  • Hi Leonie! Ik heb, net al volgens mij best veel mensen, ook PDS. Ik vind het daarom echt wel heel moeilijk om te bedenken wat ik kan eten zonder daar weer een dag of 2 last van te hebben. Gevalletje inspiratieloos dus. Hoe ga jij hier mee om? Eet jij bepaalde dingen niet of doe je het toch en neem je het maar voor lief dat je de dag daarna last hebt? Ik ben heel benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *