Kerstdiner: Hoofd: Dikke Lende met rodewijnsaus, groene asperges, salade met rode biet en paddenstoelen en aardappeltjes

HOI! In mijn vorige blogpost las je al over mijn kerstavonturen, zodat ik deze hele blogpost kan gebruiken voor het recept van het hoofdgerecht van Eerste Kerstdag dit jaar. Pap was verantwoordelijk voor het hoofdgerecht en maakte: dikke lende (niet te verwarren met dikke ellende) met een rodewijnsaus, met groene asperges en een verrukkelijke salade met o.a. rode biet, paddenstoelen en cashewnoten. Dit kerstmaal was echt verrukkelijk, helemaal niet vreselijk ongezond, ik zal niet te propvol voor woorden (oké, wel toen ik ongeveer vijf van die lappen vlees op had) en het was gewoon echt heel heel heel lekker. Aanrader dus! Lees je mee?

Nodig voor 5 personen: 
Vlees: ruim 1 kilo dikke lende (van de slager) – 60gr roomboter – peper & zout 
Rodewijnsaus: braadvocht – 2 glazen stevige rode wijn – 1 eetlepel maggi jus smaakmaker rundvlees – kopje melk – 1/2 eetlepel allesbinder 
Salade: 1 zak rucola – 2 gekookte rode bietjes – 1 bol mozzarella – handje cashewnoten – 2 eetlepels pijnboompitjes – 250gr kastanjechampignons – 1 peer – olijfolie & honing & kookvocht bietjes

Bereiding vlees: Neem je homp vlees en bak even aan in de pan. Zo’n 10 minuten totaal, in roomboter, en zorg dat je er een goeie korst omheen braadt. Daarna laat je de lende 45 minuten in een ovenschaal in de oven verder garen, op 70C. Het vlees is ideaal als het 42 graden is, wat je moet meten met een vleesthermometer. Maar ja, die heb ik zelf ook niet in huis. Ga dus maar uit van 45 minuten op 70C. En dan is het vlees al klaar!

Bereiding rodewijnsaus: Meng het braadvocht van het vlees, dat je net in een pan met roomboter hebt gebakken, met een kopje water en de maggi jus smaakmaker. Doe er een glas rode wijn bij, wat melk en daarna nog een glas wijn. Laat de saus inkoken en voeg op ’t laatst de allesbinder erbij. Roer het goed door tot een mooie saus. De saus kun je warm houden bij het vlees in de oven, in een apart schaaltje.

Bereiding asperges:
Wij hadden van die dikke groene asperges, dus niet die kleine topjes, maar echt groene asperges van 15-20 centimeter. Deze hebben we 5 minuten laten koken in een aspergepan (een hoge kookpan), met de toppen naar boven, niet onder water. Daarna bak je ze heel even in olijfolie in een grilpan. Eventueel een beetje zout erover en klaar!

Bereiding salade: Snij de kastanjechampignons in halfjes en bak ze in olijfolie tot ze mooi verkleuren. Meng de rucola met blokjes rode biet, stukjes mozzarella, grill de pijnboompitten even in de pan en doe er ook door. Voeg de cashewnoten toe, snij de peer in stukjes (niet geschild) en doe er ook door, samen met de champignons. Maak een dressing van olijfolie, het kookvocht van de bietjes (die haal je gewoon uit de verpakking) en een beetje honing. Dressing over de salade, alles husselen en klaar!

Wijnadvies: Pinot noir van Valdesalis. En als je geen idee hebt wat dat is: een niet te licht/niet te zware rode wijn.

En oh, dit was echt zo gruwelijk lekker. Ik heb zooooo veel van dat vlees gegeten. We zaten best ruim in de hoeveelheden en man, ik kon niet ophouden met opscheppen. Zo lekker. En ook die rodewijnsaus, man, wat heerlijk. Dit is absoluut een recept om te onthouden voor volgend jaar. Hoewel ik ’t zelf ook wel ietwat ingewikkeld vind om zo’n homp vlees klaar te maken (vooral omdat er een thermometer aan te pas komt), maar het eindresultaat is in ieder geval het proberen waard.

PS: staan er honderd spelfouten in deze blogpost? Ah, sorry! Ik heb een wijntje op. Morgen lees ik ’t na 😉 Fijne tweede kerstdag!

Meer inspiratie nodig voor je avondeten?
Bestel mijn kookboek hier! Voor 23.00 uur besteld = morgen al in huis! Of koop ‘m bij o.a. Bruna, Bijenkorf of de AKO. Bekijk hier een preview.

LEKKER SOCIAAL:
VOLG MIJ VIA YOUTUBEBLOGLOVIN |  TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK & als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @lterveld of op faceboook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *