Kant & klaar #10: Kant-en-klare sushi van de Albert Heijn (sake maki)

Door Elske – Hoi hoi! Afgelopen zaterdag at ik hier in mijn eigen stadje goede sushi bij een Japans restaurant. En dan bedoel ik écht goede sushi. Dit restaurant behoort geloof ik tot de top 5 van  Nederland en je mag dus geloven dat de kwaliteit goed is. En dat was het ook. Man wat hebben we lekker gegeten.

Ik werd er dus weer even aan herinnerd wat nu echt goede sushi is. En dat zag je ook aan de prijs; verse vis is nu eenmaal duur. Toen bedacht ik mij dat er, naast heel veel afhaal-mogelijkheden, veel supermarkten zijn die kant-en-klare sushi verkopen. En dus nam ik vandaag de proef op de som voor jullie. Zou kant-en-klaar sushi uit de supermarkt te eten zijn? Wees gerust; ik beoordeel de kwaliteit echt niet aan die van de sushi van afgelopen zaterdag (want supermarktprijzen), maar hé een beetje eetbaar moet het wel zijn. Benieuwd naar de uitslag van Kant & klaar nummer 10? Let’s go!

sushi_kantenklaar_1

Het assortiment
Albert Heijn heeft diverse soorten sushi in het assortiment. Ik ging voor de verpakking met de meeste variatie. Deze Sake Maki  bestond uit 12 stukjes sushi in verschillende soorten: 3 nigiri zalm, 3 ura hosomaki omelet sesam, 3 ura hosomaki surimimousse sihiso en 3 ura hosomaki komkommer sesam.

Kosten? €6,49, inclusief sojasaus, wasabi en gember. Vrij duur voor een kant-en-klare maaltijd. Maar ja, als de kwaliteit heel goed is betaal ik dat graag..

sushi_kantenklaar_2

Bereiding
Wellicht overbodig om te benoemen, maar hier hoef je dus niets mee te doen. Trek de verpakkingen open en ga los. Verpakkingen inderdaad, want de materialen die je erbij krijgt zijn een leuk extraatje. Zo zit de sojasaus in een leuk vis-flesje die makkelijk te proportioneren is én worden er uitschuifbare sushi-stokjes bij geleverd.

De smaak
Meteen wanneer ik de sushi uit de verpakking wil halen en verplaatsen naar mijn bord wil ik huilen. Neeee, wat is deze sushikorrel hard en het valt bijna uit elkaar. NIET zoals sushi hoort te zijn. Ook de gemberreepjes tover ik zonder glimlach uit de verpakking. Ze lijken verre van vers en ook de kleur is, net als de wasabi overigens, niet zoals ik hem bij gember herken.

sushi_kantenklaar_3

Stiekem hoop ik dat de smaak toch wat beter is dan mijn eerste indruk en wat ik zie. De sushi rijst smaakt op zich prima en dat had ik niet verwacht toen het zo droog aanvoelde. De verdeling rijst-inhoud (vis/komkommer/omelet) is echter niet goed. Er is teveel rijst waardoor je een homp rijst in je mond hebt, zeker bij de nigiri en daardoor de inhoud amper proeft. Dat heeft echt veel sojasaus en gember/wasabi nodig om die smaak op te halen. De sushi met de surimi-mousse is het lekkerst, of valt het minst tegen.. tis maar net hoe je het bekijkt.

De zalm op de nigiri proefde ik dus nauwelijks door de grote hoeveelheid rijst, maar alles wat ik proefde was niet mega vers. En dat had ik ook niet meteen verwacht.

sushi_kantenklaar_4

Nee, ik had al geen hoge verwachtingen van deze kant-en-klare sushi, maar dat ‘ie behoorlijk tegen zou vallen is wel écht jammer. Zeker gezien de prijs. Heb je nou mega sushi cravings, maar wil je niet de hoofdprijs betalen bij een duur restaurant? Haal dan zeker niet deze sushi, want dit is niet hoe je sushi wilt ervaren. Stel je cravings dan uit totdat je moneys gespaard hebt en wel die goede sushi kunt betalen, of gun jezelf in het weekend een take-out van je favo sushi-restaurant.

Ik snap dat het voor een supermarkt lastig is om goede sushi te verkopen, want vaak hangt de kwaliteit van de sushi samen met de versheid en die kan je in de supermarkt niet garanderen. Sushi moet je dezelfde dag als je het maakt nog opeten anders gaat het ten koste van de smaak. In de supermarkt zal sushi vaak lang liggen, waardoor de smaak afneemt. Besluit je als supermarkt om dan toch sushi te verkopen? Bespaar dan zeker niet op versheid en daarmee de kwaliteit en verkoop het vers, net als je doet met kaas en vleeswaren. Misschien een idee? Maar goed, dat is mijn pleidooi. Nu weet ik ook weer hoe niet-goede sushi smaakt 😉 Twee sterren, omdat het altijd nog slechter kan en de rijst was oke-ish.

Eet jij wel eens kant-en-klare sushi uit de supermarkt? En heb jij toevallig een betere ervaring dan mij? Laat het weten in de comments: ik ben mega benieuwd of een andere supermarkt wel goede sushi in het assortiment heeft!

(Kleine toevoeging van Leo: ik vind die sushi die vers bereid wordt bij Appie wel altijd lekker; maar die vindt je alleen in hele grote supermarkten van AH; bijvoorbeeld die op Schiphol én mijn nieuwe supermarkt in Haarlem ;-)).

Zullen we contact houden?
Volg Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

11 reacties op “Kant & klaar #10: Kant-en-klare sushi van de Albert Heijn (sake maki)

 • Willeke zegt:

  Ik ben geen liefhebber van voorverpakte sushi, wel van versbereide sushi! In welk restaurant heb je sushi gegeten? ????????

 • Hier ook een goede ervaring met Sushi bij Ah xl was echt heerlijk niks droog gewoon goed vers. Denk dat je echt pech hebt gehad. ????

 • Ik ben echt niets gewend… en vind deze sushi dus ook echt prima te doen. ???? Vooral de sushi van de AH met tonijnmousse of ebi fry.

 • Ik lees in de comments wat ik ook wilde zeggen over sushi daily. Deze zitten geloof ik alleen in de AH XL of sommige iets kleinere AH’s verkopen ook sushi daily. Alleen bij de kleinere worden ze niet vers gemaakt, dacht ik.????
  En inderdaad al die andere doosjes sushi op de visafdeling is echt niet lekker. Is gewoon zonde van je geld en ook zonde van de ervaring..????

 • Karlijn zegt:

  Ik ben volgens mij de enige op de wereld (ik overdrijf graag) die sushi echt niet lekker vindt. Ja ik snap het ook niet. Maar nee bedankt! Maakt de keuze wel makkelijker, kan ik de sushi gewoon overslaan 😉

 • Ik praise mijn AH echt vanwege de Sushi Daily die erin zit waar sushichefs de hele dag verse sushi maken! Wel een stuk duurder dan deze, maar nog steeds goedkoper dan een restaurant en ECHT lekker

  • Ik woon sowieso in de verkeerde plaats lees ik al. Verse sushi bij Jumbo in Breda en een AH met Sushi Daily; wat top! Goed om te horen dat er supermarkten zijn die er al wel over het sushi-in-supermarkt idee van hierboven hebben nagedacht 😉

 • Hier in Breda hebben we de Jumbo Foodmarkt die dus wel de sushi vers voor je klaarmaakt. Die is (voor supermarktprijzen) zeker wel okay. Ik heb ook een keer de fout gemaakt om bij de AH to go mijn cravings te stillen, maar dat was geen succes…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *