De ideale croque monsieur of madame

Goedemorgen jij! Sinds ik een boek heb geschreven over tosti’s denkt men dat ik de hele dag tosti’s eet. Dat was inderdaad zo toen ik het boek schreef en fotografeerde; er moesten namelijk 60 tosti-recepten gemaakt en vastgelegd worden en wie denk je dat al dat lekkers opeet? Juist: mio. Maar tegenwoordig eet ik helemaal niet zoveel tosti’s meer (beetje teveel gehad misschien?) en heb ik sporadisch opeens HEEL VEEL ZIN in een dikke vette unit. En gister was het zo’n dag.

Ik liep langs Café Zurich op het Mercatorplein en daar serveren ze de lekkerste croque madame van Amsterdam. En daar had ik zin in. Maar goeiemiddag; het is heet en geen haar op mijn hoofd zou er nu aan moeten denken om op een zonnig terras een croque weg te werken. En daarom maakte ik ‘m lekker zelf thuis ????????

Zin in een ultiem lekker recept voor een croque madame of monsieur met kipfilet in plaats van ham en heel veel gruyère kaas? Aan de slag!

Nodig voor één tosti: jong belegen kaas – 2 sneetjes brood – 2 plakjes kipfilet – 1 handje geraspte gruyère – eventueel 1 ei – roomboter om in te bakken

Beleg een sneetje brood met kaas en kipfilet en doe het andere sneetje er bovenop. Laat in een pan een klont boter smelten. Doe het broodje in de pan en keer meteen om; zodat aan beide kanten boter zit. Bak de tosti nu aan één kant een minuut of 4 (#duurtlang) en daarna nog even aan de andere kant. De tosti is klaar als de kaas begint te smelten en het brood er lekker getoast en goudbruin uitziet.

Haal de tosti dan uit de pan en leg ‘m op de bakplaat met wat bakpapier.

Voor de croque monsieur is de enige stap nu nog dat je een handje geraspte gruyère over de tosti verdeelt en ‘m dan afbakt op 180C in de oven, totdat de gruyère gesmolten is en een beetje goudbruin kleurt.

Voor de croque madame breek je een eitje op de bovenkant van je broodje, leg je daar nog een handje gruyère overheen en bak je ‘m vervolgens ook af in de oven (op dezelfde manier). De croque madame is klaar als het eitje gestold is en de kaas goudbruin.

Voor de croque madame geldt trouwens ook dat het soms wel lekker is om ‘m in een ovenschaal te doen; dan heb je minder risico dat je ei verloren gaat doordat ‘ie van je broodje glijdt. Ennnn áls hij van je broodje glijdt, dan ligt je broodje gewoon in ei-prut en wordt ‘ie lekker sompig. Een beetje zoals een wentelteefje. Nice!

tosti
Ik kocht nieuwe borden bij H&M Home. HOE VET <3

Ik heb toen ik deze lunch maakte beide versies geprobeerd en vond ze allebei heel erg lekker. En héél erg vullend. Het is heerlijk met zoveel kaas en ook echt chill met twee verschillende kazen. Maar nummer één regel voor een geslaagde croque is wel: gruyère on top!

Enjoy!

Ik zou het tof vinden als je me volgt op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?

2 reacties op “De ideale croque monsieur of madame

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *