Hotspots in Leeuwarden

Hoi allemaal! Een paar weken geleden was ik op persreis naar… LEEUWARDEN! Dat klinkt wellicht niet als de spannendste bestemming op aarde, maar ik heb me echt verrassend goed vermaakt in deze stad in het Hoge Noorden. Leeuwarden is hip, rustig en de Friezen zijn helemaal geen stugge mensen. In tegendeel!

Onze tour door Leeuwarden duurde 2 dagen; vrijdag & zaterdag. We (ik zeg we, want we waren met een groep bloggers) sliepen ’s nachts in het Grand Hotel Post Plaza. Heerlijke grote kamers met fluffy bedden en met een hip restaurant erbij (Grand Café Post Plaza). Oeh en alles was voor ons geregeld en betaald. Re-laxt.

ja6

Vrijdag: stadswandeling, hotspot Vinny&Jo, hotspot BAK, hotspot de Neushoorn
Onze vrijdag begon met een stadswandeling waarbij gids Jochum Admiraal ons uitgebreid vertelde over Leeuwarden. Weet je dat dit dus best leuk is om te doen? Zo leer je een stad echt nog eens kennen. Dit zou iedereen eens in zijn/haar eigen stad moeten doen, dan kom je nog eens achter leuke feitjes!

vinny

Na de stadswandeling gingen we lunchen bij Vinny&Jo, dit is een hotspot in smal straatje in het centrum van Leeuwarden. Vinny&Jo sprak mij natuurlijk meteen aan, omdat er…. TOSTI’S OP DE KAART STAAN! Woehoe! Maar ook verder was dit echt een tof plekje; een gave ‘New Yorkse’ inrichting, een goeie kaart met veel verschillende dingen en een hoek met heel veel verschillende koffiesoorten. Leuk!

vinny2

koffie

Ik beste er een tosti met parmaham en kaas en kreeg daar verrukkelijke ketchup bij. Vinny&Jo is absoluut een aanrader in Leeuwarden.

ja3

’s Middags liepen we wat door het centrum; je hebt in Leeuwarden hele leuke winkeltjes; van een delicatessezaak met de lekkerste producten (lees: truffelsalamiworst) in de leukste winkelstraat van Nederland van 2010, tot oude zaakjes met Oud Fries Snoepgoed, tot een destilleerderij waar je drank mocht proeven, tot de standaard winkels die je in iedere grote stad hebt: H&M, etc. Je kunt je hier echt heel goed vermaken. En het leukste is; alles is op loopafstand. Van de ene kant van het centrum naar de andere kant? 10 minuten. Te voet.

ja2

Aan het einde van de middag deden we nog een vrijdagmiddagborreltje bij BAK. Dit is een restaurant in een oude gevangenis. Tijdens 3FM Serious Request in Leeuwarden had een van de DJ’s (was het Gerard Ekdom?) hier een popuprestaurant. Heel leuk! Het is een lekkere plek voor een drankje (in de zon), maar ik kan ook echt aanraden om dan even een tour door de gevangenis te nemen. De gevangenis is niet meer in gebruik als gevangenis, maar je kunt nog wel een paar cellen bezoeken (waaronder de cel waar Klaas Bruinsma ooit in zat) en sommige cellen zijn nu in gebruik als kantoorruimte, schoollokaal of zelf een tattooshop en een kapper. Echt een toffe plek om even te gaan kijken.

’s Avonds gingen we naar het theater in Leeuwarden. We aten in het restaurant dat bij het theater hoort, maar voor jongeren vind ik het hippe tentje dat tegenover het theater zit net wat leuker. De neushoorn is echt een hipstertent. Het is een poppodium, een muziekschool en een restaurant in één. Heel leuk vond ik dit (#hotspot!!).

polenta

Wij aten echter in het restaurant dat bij het theater hoort, in Stadsschouwburg de Harmonie. Hier at ik voor het eerst polenta en ik vond het VET lekker. Daarna gingen we naar een voorstelling en toen weer naar huis, want… Het was tijd om naar de hotelspa te gaan! Wat een lekkere avond. Dag 1 Leeuwarden was geslaagd.

Zaterdag: SUPpen, hotspot voor taart en een kookworkshop
Op zaterdagochtend moesten we vroeg uit de veren om te gaan SUPpen op de grachten van Leeuwarden. Het centrum van Leeuwarden zit vol kleine grachtjes en daar zouden wij eens een mooie route overheen maken. Voor wie nu geen idee heeft waar ik het over heb: SUPpen staat voor Stand Up Paddling en het is geweldig. Ik deed het in Leeuwarden voor het eerst en hier is mijn nieuwe hobby geboren.

ja7

Bij SUPpen is het de kunst om op je board te blijven staan zonder in het water te vallen, maar om heel eerlijk te zijn is dit echt heel erg makkelijk. Ik denk echt dat iedereen dit kan. En dat is tof, want het is zo leuk om te doen!

supp

Wij legden onder leiding van Supskoal Leeuwarden een route af om en door het centrum van Leeuwarden. Onder bruggetjes door, door bochtjes, langs winkelstraten, door haventjes. DIT WAS ZO LEUK!

mochou

Na een tour van zo’n anderhalf uur vertrokken we voor een welverdiend taartje naar Café De Walrus. Dit café staat bekend om zijn monchoutaart en laat ik nou toevallig gek zijn op monchoutaart. Prima idee dus.

Ik vond het café zelf niet per se een plek waar ik snel naartoe zou gaan; ik hou echt van hipstercafées (zoals Vinny&Jo of Grand Café Post Plaza) en dat was dit echt niet. Toch was het er erg druk en was het wel duidelijk dat dit een van de populaire plekken van Leeuwarden is. Wat wel begrijpelijk is, want het taartje was goed. Mjam!

ja1

Daarna vertrokken we te voet naar kookatelier De kleine Sint Jacob, waar we een kookworkshop kregen. Dit was iets wat ik zelf niet zo snel zou doen in een vreemde stad (om de stad te ontdekken), maar ik vond het we heel leuk en leerzaam. We maakten een bento-box (een Japanse lunchbox met verschillene vakjes voor gerechten) met Friese gerechten. Eéntje om te onthouden is absoluut de stamppot zeekraal die we er klaarmaakten. Binnenkort ga ik die nog even na proberen te maken.

Na de kookworkshop was het programma van onze persreis voorbij en ging ik terug naar Amsterdam. Een reis van 2,5 uur die best wel goed te doen is, omdat het niet echt heel druk is in deze trein. Tenminste, niet op vrijdagochtend of zaterdagmiddag. Chill!

ja5

Leeuwarden heeft mij enorm verbaasd. Ik dacht echt dat het veel minder hip was (zo erg, ik ben echt al zo’n Amsterdams mens geworden dat denkt dat er niets is buiten de randstad), maar het was er juist echt hartstikke leuk. Heel veel stelletjes reizen altijd maar af naar Maastricht voor een weekendje weg, maar ik pleit ervoor dat je ook prima naar Leeuwarden kunt om je te vermaken. Wát een leuke stad.

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8500 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

3 reacties op “Hotspots in Leeuwarden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *