Hollandse vegetarische stoofpot van jackfruit

Hey hey! Dit weekend heb ik een ontzettend lekkere vegetarische stoofpot gemaakt van jackfruit. Ik wilde een vega alternatief maken voor een Hollands stoofpotje, zoals je die normaal maakt met runderlappen, maar dan zonder dieren. Als basis gebruikte ik jackfruit en om het op smaak te brengen heb ik zoveel mogelijk ingrediënten gebruikt die ik normaal ook in m’n stoofpotje zou gebruiken. Daardoor werd het echt een goed gelukt recept, dat ook nog veel sneller klaar is dan de vlees-variant.

Deze vegetarische stoofpot heeft een hele hartige, kruidige smaak; de smaakmakers zijn foelie en kruidnagel, appelstroop en ontbijtkoek. En dat klinkt misschien super raar, maar het is super lekker.

Erbij maakte ik een koolsla en komkommers in azijn & suiker en ik serveerde het allemaal op kleine wrapjes. En dat was SUPER lekker.

Aan de slag!

Nodig voor de vegetarische stoofpot (4-6p):
– 3 blikken Fairtrade Original Jackfruit
– 3tl kruiden voor Hollands stoofvlees van Versteegen
– 500ml groentebouillon
– 1 ui
– 1 wortel
– 2 plakjes ontbijtkoek
– 1/5 flesje Westmalle dubbel bier
– een scheut azijn
– 2 el appelstroop
– zout & peper

Nodig voor de koolsla (6p):
– 150gr witte kool
– 75gr peen julienne
– 50gr radijs
– 50 ml yoghurt
– 40gr mayonaise
– 1 el azijn
– 1/2 citroen
– 1 el honing
– zout & peper

En verder:
– 1 komkommer
– een scheut azijn
– een eetlepel suiker
– kleine wrapjes

Let op: voor de smaak van de koolsla én de komkommers geldt allebei; hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt. Je kunt het allebei ook prima een paar dagen in de koelkast bewaren; de smaak wordt dan alleen maar lekkerder.

Bereiding van het vega stoofvlees
Snijd de wortel en ui in kleine stukjes. Spoel de jackfruit onder de kraan af.

Verhit een klontje boter of een beetje olie in de pan en bak de wortel en ui glazig. Voeg de jackfruit er aantoe en bak eventjes mee. Roer dan de kruiden voor stoofvlees erbij, hussel goed door elkaar en schenk dan de bouillon erbij. Zet het vuur laag en zorg dat het zachtjes kookt. Laat dit een halfuurtje zachtjes pruttelen op het vuur.

Roer er dan twee eetlepels appelstroop door en verkruimel de ontbijtkoek over het geheel. Schenk er een half flesje bier bij en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur weer middelmatig en zorg dat de boel lekker een beetje inkookt. Je wil dat de saus een beetje dik wordt.

Breng het dan op smaak met peper, zout en… azijn! Die zorgt een beetje voor een zuurtje; wat een lekkere tegenhanger is voor de appelstroop en ontbijtkoek die al door het recept zitten. En ook een beetje zout is wel lekker! Laat de saus nog eens indikken.

Het stoofvlees is klaar als de saus lekker dik is en de jackfruit uit elkaar is gevallen.

Bereiding van de koolsla
Snijd alle ingrediënten fijn en meng met elkaar in een kom. Meng alle natte ingrediënten met elkaar; de mayo, azijn, yoghurt, citroen en honing en roer dit door de koolsla. Eventueel lekker met je handen, zodat het echt goed gemengd is. Breng op smaak met peper en zout.

Bereiding van de komkommers
Super simpel: snijd de komkommers lekker dun; bijvoorbeeld door middel van een mandoline. Leg ze in een kom met een scheut azijn en suiker. Dit mag best wel veel azijn en suiker zijn, want je kan bij het opdienen straks gewoon wat van het vocht afgieten.

Bereiding van de wraps
Heb je alle stappen hiervoor afgerond? Bak dan de wrapsjes heel even in een droge koekenpan of verwarm ze in de magnetron. Beleg de wraps met vega stoofvlees, wat koolsla en ingelegde komkommer en eet smakelijk

Ik vond het een super lekker recept voor een vegetarische stoofpot. Het is echt heel erg kruidig en dat is prima, want jackfruit heeft van zichzelf niet zoveel smaak. De structuur vond ik ook heel erg goed en de uiteindelijke combinatie met de koolsla en komkommer is ook echt top. Ja mensen; ik durf wel te zeggen dat dit echt een uitstekend vegetarisch alternatief is voor een Hollands stoofpotje. Enjoy!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *