Het verhaal achter de beste toko van Nederland + recept Ajam ketjap

Gesponsord – Dag leuke mensen! Vorige week heb ik iets gedaan, waarvan ik zelf niet echt had verwacht dat ik het ooit zou doen. Het is niet spannend of spectaculair, het is wel awesome. Ik heb een reis gemaakt van 6 uur – 3 uur heen, 3 uur terug- om een bezoekje te brengen aan de beste toko van Nederland. En die vind je in Geleen. Off all places.

Het zit zo. Een tijdje geleden kreeg ik de uitnodiging in de bus of ik niet eens in de praktijk wilde zien wat Microkredieten (NIET WEGKLIKKEN, dit wordt geen saai stuk) kunnen betekenen voor ondernemers. M’n aandacht was nog niet enorm getrokken, maar toen ik las dat het ging om een bezoekje aan de beste toko van Nederland én dat ik alles mocht proeven, was ik om. En zo stapte ik vrijdagochtend in de trein. Niet wetende dat er echt een heel mooi verhaal zit achter Toko Bopp.

toko10
Op naar Geleen!

Toko Bopp is een kleine Indonesische toko op de Annastraat in Geleen. Vanaf ‘s ochtends vroeg staat eigenaresse Frieda Bol in het kleine keukentje achter de lekkerste Indonesische gerechten klaar te maken. Er zijn dagen bij dat er wel 20 kilo Rendang staat te sudderen. Vind ik tof. Is Frieda van Indonesische afkomst of groot Indonesië fan? Geen van beide. Ze zag gewoon een kans en greep die met beide handen aan.

toko8
Toko Bopp!

Toko Bopp was voordat Frieda het overnam al twee keer dicht geweest. Zonde, als je het aan Frieda vraagt. En daarom nam ze de zaak over. De recepten voor de Indonesische gerechten kreeg ze van de vorige eigenaar en zo begon ze haar Toko Bopp. 6 dagen in de week werkt ze, van ‘s ochtends vroeg tot het einde van de dag. En haar harde werk paid off, want sinds haar overname in 2005 is Toko Bopp uitgegroeid tot de beste toko van Nederland. Hoe?

Frieda had grote plannen met de zaak; ze kreeg het steeds drukker en had meer personeel én betere apparatuur nodig. En daarvoor was een lening nodig. Maar de bank wilde die niet geven, stom. Ze kon prachtige groeicijfers laten zien en had zelfs al een opvolger klaarstaan. Toch ging de bank niet overstag. Shit.

Via via kreeg Frieda te horen over Microkredieten; vanuit de EU leen je een ‘klein bedrag’ die je in je onderneming stopt. En geloof het of niet, maar Frieda nam contact op met Qredits (een van de projecten van de EU) en binnen een week (!) was het geregeld. De controleur die Microkredieten toewijst bracht één bezoekje aan Toko Bopp en was meteen verkocht; deze zaak heeft potentie en heeft om te groeien een Microkrediet nodig. En zo geschiedde.

Nog datzelfde weekend schafte Frieda nieuwe apparatuur aan en een week later was Toko Bopp 2.0 geboren. En man, wat gingen de zaken goed. Een nieuwe vitrine, in de keuken ging ze van 1 fornuis met 5 pitjes naar veel meer fornuizen en qua personeel groeide ze van 5 naar 15 man in dienst.

toko4
Een super kleine keuken, maar wel vol met nieuwe apparatuur waarop men de sterren van de hemel kookt
toko5
Gloednieuwe vitrine vol heerlijke snacks

In 2016 werd Toko Bopp uitgeroepen tot een na beste toko van Nederland en in 2017 was het zo ver: Indoweb bepaalde dat Toko Bopp de beste Toko van Nederland was. En dat voor een toko uit Geleen! Hoe vét!

Zonder het Microkrediet van de EU had Frieda haar zaak nooit kunnen laten worden tot was het nu was; een begrip in de omgeving én een landelijke titel. Voor wie dacht dat Microkredieten alleen voor ontwikkelingslanden waren bedoeld: nee dus! De EU zet zich juist ook lokaal in voor kleine ondernemers. Ik vind het cool. Ik vind het vooral vet hoe je als (vrouwelijke) ondernemer een kans ziet en zonder enige (horeca)ervaring gewoon maar zoiets begint. En dat het dan loopt en dat er dan toch instanties zijn (naast banken die moeilijk doen), die je willen helpen omdat ze net als jij geloven in je business. Vet goed!

toko6
Welkom bij Toko Bopp

Allemaal leuk en aardig (echt), maar nu kun je wel de beste Toko van Nederland zijn, dat moet ik natuurlijk wel even proeven. Tja, íemand moet voor jullie afreizen naar Geleen om even te checken of dit wel echt heel erg lekker is. Ik ben graag die persoon ;-).

toko7

Frieda schepte me een bord vol met allemaal lekkers, waarvan mijn favoriete gerechten waren: kip smoor, sambal goreng udang (garnalen), de verrukkelijke nasi koening en de tempeh sambal goreng. Echt verrukkelijk! Jammer dat het zo ver van m’n huis is ;-).

toko3

Maar niet getreurd; ik heb Frieda natuurlijk ook even gevraagd of ze niet een lekker makkelijk receptje weet. Iets voor studenten of ieder ander die niet te lang in de keuken wil staan of met vijfhonderd ingrediënten wil koken (zoals ikzelf). En ze kwam met het super easy recept voor Ajam Ketjap. Dat hoef je dus helemaal niet uit een pakje te halen…

RECEPT AJAM KETJAP (zonder pakje)
Nodig voor twee personen: olie – verse gember – 1 teen knoflook – peper & zout – 2 kipfilets – een scheut ketjap – een blokje bouillon – 1 citroen

Lekker voor erbij: boontjes en rijst

Bereidingswijze: Verhit olie in de pan en voeg hier schijfjes verse gember aan toe. Voeg knoflook, peper, zout en een blokje bouillon toe en bak dan de kipfilet in stukjes hierin. Let op dat de kruiden niet verbranden!

Voeg zodra de kip gebakken is een scheut ketjap toe en laat het een beetje indikken. Knijp er voordat je het gaat opdienen een beetje citroensap over uit. En serveer met rijst en boontjes.

Mjam!

toko1

Kijk, ik snap ook wel dat als jij in Groningen of de Randstad woont, dat je niet helemaal naar Geleen afreist voor een bezoekje aan de beste toko van Nederland. Maar ik vond het een mooi verhaal om te vertellen; om je te laten zien wat zo’n Microkrediet van de EU nou in de praktijk kan betekenen voor mensen. Ik vind het awesome. Mooi verhaal, toch?

Als je meer wil weten over Microkredieten check dan vooral ook even #investEU op social media of https://europa.eu/investeu/home_nl.

Frieda: heel erg bedankt voor je gastvrijheid en dat ik alles mocht proeven in je Toko. Ik wens je écht heel veel succes met de nieuwe zaak (in dezelfde Annastraat in Geleen) die je gaat openen en hoop dat je onderneming blijft groeien. Go woman!

PS; als iemand geïnteresseerd is in het iets ingewikkeldere recept voor heerlijke boontjes, laat even een reactie achter. Dan post ik ‘m daaronder!

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK? Op dat laatste kanaal zit ik bijna op 100.000 volgers. Doe je gezellig mee?

Mijn derde boek komt bijna uit…
Van mijn eerste twee boeken zijn er al meer dan 15.000 verkocht en binnenkort komt boek 3 uit! Bestel mijn eerste of tweede boek op Bol.com of koop ‘m bij de Bijenkorf/Bruna/Ako. Stel het niet te lang uit, want er is een kans dat we niet gaan bijdrukken en dan is op echt op!

12 reacties op “Het verhaal achter de beste toko van Nederland + recept Ajam ketjap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *