Geld verdienen met bloggen – zo doe ik het

Hallo leukerds! Vandaag is de dag dat ik 1645 dagen voor mezelf werk. Dat betekent dat ik sinds april 2016 zzp’er ben en leef van de inkomsten van mijn blog. Heel vaak krijg ik van mensen de vraag hoe dat in vredesnaam kan, dus vandaag vertel ik je er in deze blog alles over. We beginnen even met m’n favoriete geld-quote:

Money money money, must be funny in the rich man’s world.
– ABBA

Ja ik verdien goed met bloggen, maar nee écht niet zo veel als je denkt en ja ik werk er erg hard voor (lees meer onder het kopje ‘hard werken’). Het is niet zo dat als je een blog/instagram/youtube-kanaal aanmaakt, dat je er standaard geld mee verdient. Ik zorg ervoor dat er regelmatig nieuwe content online staat en heb in 9 jaar tijd (mijn blog begon in 2011) een groot aantal volgers verzameld, die ervoor zorgen dat ik geld kan verdienen met mijn online activiteiten. Hoe dat werkt? Dat leg ik je uit.

Ik verdien mijn geld op verschillende manieren:
– advertenties op mijn blog worden door duizenden mensen bekeken en daar betalen merken voor;
– soms schrijf ik een stuk in samenwerking met een merk, die me daarvoor betalen, een zogeheten advertorial;
– soms promoot ik een merk op een van mijn andere kanalen, zoals Instagram, Facebook of YouTube;
– in sommige blogs vind je affiliate links; dit zijn links waaraan een stukje code kleeft die ervoor zorgt dat als iemand iets koopt via die link, ik daar een klein percentage van ontvang;
– ik heb 4 kookboeken geschreven en ga je zo vertellen of dat een vetpot is of niet;
– soms word ik ergens geboekt om een presentatie te geven over makkelijke maaltijden, studentenrecepten, online foodvideo’s maken of om te praten over influencer marketing;
– ik probeer online zo nu en dan iets extra’s te verkopen, zoals m’n financieel overzicht of ons e-book Gruwelijk Grillen.

Advertenties
Als je mijn blog bezoekt valt het je vast op dat er op sommige plekken op de achtergrond en soms zelfs in blogs een advertentie verschijnt. Dit gaat via Google en ik heb zelf geen invloed op de advertenties die er te zien zijn, Per vertoning van zo’n advertentie aan duizend mensen, ontvang ik wat geld. Dit is niet bijster veel, als je bedenkt dat ik wel 100.000 unieke bezoekers per maand heb, maar ik zou er m’n maandboodschappen ongeveer van kunnen doen.

Schermafbeelding 2020-10-06 om 17.04.47

Advertorials
De beste manier van geld verdienen zijn voor mij de advertorials. Dat zijn artikelen die ik schrijf in samenwerking met een merk. Als bijvoorbeeld een producent van pakjes en zakjes een nieuw product lanceert, dan kunnen ze mij vragen of ik daar iets over wil schrijven. Als het merk bij me past, dan vind ik dat leuk om te doen en kunnen we een samenwerking opzetten. Zo schreef ik in het verleden bijvoorbeeld over HAK bonen in staschotel; een product dat perfect bij mij past (loooove makkelijke dingen) en heel goed bij de bezoekers van mijn blog past (op zoek naar makkelijke recepten). Dit is dus zowel voor het merk (reclame onder een grote doelgroep), voor mij (inkomsten) als voor de bezoekers van mijn blog (inspiratie voor een makkelijk recept) een win win situatie.

Promotie via social media
Naast advertorials promoot ik ook regelmatig iets via social media. Dat kan een klein stukje promotie in een video op YouTube zijn, maar ook een gesponsorde post op Instagram, of een insta story. De inkomsten voor advertorials via mijn blog en gesponsorde posts op Instagram zijn ongeveer gelijk.

De kosten voor zo’n gesponsorde post zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel mensen je er mee bereikt. Ik heb op mijn blog 100.000 unieke bezoekers, dat is best veel. Op instagram “maar” 36.000 volgers, en toch zijn die bedragen ongeveer hetzelfde, omdat het bereik ongeveer hetzelfde is. Mijn Insta Stories worden bijvoorbeeld heel erg goed bekeken; dan kan het nog zo zijn dat ze binnen 24 uur verdwijnen; er hebben in die 24 uur wel bijna 20.000 mensen naar gekeken, en dat is wat waard.

Schermafbeelding 2020-10-06 om 16.58.15

Affiliate links
Soms zie je in een blogpost een klikbaar linkje staan. Lang niet altijd, maar toch vrij regelmatig is het zo dat dit een affiliate link is. Affiliate links zijn links waarbij er een stukje code wordt toegevoegd aan de link/url, die aan de website waar je naartoe gaat vertelt dat je via mij komt. Bestel je vervolgens binnen een paar dagen iets op die website, dan krijg ik een klein percentage van jouw uitgave. Dit kost jou niets, maar levert mij wel een luxe etentje per maand op. Bij wijze van spreken.

Mocht je het leuk vinden om me te steunen, dan kun je bijvoorbeeld altijd als je een bestelling plaatst bij Bol.com, dat via mijn website  doen. Het maakt niet uit wat je bestelt, als je klikt op deze link (en daarna niet meer op een andere affiliate link), dan krijg ik tot wel 8% van jouw bestelwaarde op mijn rekening gestort. Zonder dat het jou iets kost. Maar reken me niet te snel rijk; vaak is het percentage slechts 1%, dus het duurt wel even voordat ik hier echt lekker mee verdien.

Maar goed om te weten; alle linkjes naar bol.com op mijn website zijn affiliate links. Dus alle links naar keukenapparatuur, m’n airfryer, mijn boeken, boeken van andere mensen, zijn altijd affiliate links. En het maakt niet uit wat jij bestelt, als je het maar binnen korte tijd doet en niet ‘overruled’ wordt door een andere affiliate link.

Tip: wat ik zelf altijd doe voordat ik een random bol.com bestelling plaats, is even naar de homepage van mijn website surfen en dan klikken op een foto van de boeken die ik verkoop. Die staan op de homepage aan de rechterkant (desktop) of op mobiel onderaan de pagina.

Kookboeken
Ik heb in de 9 jaar dat ik blog 4 boeken geschreven: Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet (2014), Gewoon wat een studentje nog meer eet (2016), Toffe tosti’s (2017) en Gruwelijk Grillen (2020). Hoewel een boek schrijven absoluut een droom is die uitkomt, is het geen vetpot. Wist je dat je gemiddeld zo’n 10% krijgt van de verkoopprijs min BTW van het boek? Als schrijver nota bene. Bij een boek van €20 krijg je dus ongeveer €1,80 per boek uitbetaald. Als je bedenkt dat je met een boek toch al gauw een half jaar (of langer) bezig bent en het lang niet altijd gezegd is dat je er duizenden van verkoopt, dan is dit gewoon niet per se een vetpot. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te doen.

boeken

Online verkoop
Het voordeel van veel volgers hebben, is dat op de momenten dat de adverteerders uitblijven (bijvoorbeeld door Corona), dat ik altijd nog zelf een groot publiek heb waar ik “geld aan kan verdienen”. Je ziet bijvoorbeeld heel veel bloggers die online cursussen geven aan hun volgers of een webshop beginnen in iets; op die manier verdien je zelf geld aan de volgers die je hebt. Bovendien weet jij natuurlijk zelf als geen ander wat jouw volgers leuk vinden, dus ook dit is een win win situatie. Voor mij persoonlijk is dit nog niet echt een inkomstenbron, maar wie weet wat de toekomst ons brengt ;-).

Presentaties
In de 9 jaar dat ik blog en online influencer ben, heb ik behoorlijk wat ervaring opgedaan. Soms word ik geboekt door een merk om daarover te vertellen. Ik kan een presentatie ergens geven, een workshop doen of wordt wel eens gevraagd om ergens te jureren. VET leuk vind ik dit! Qua inkomsten is dit echt iets dat ik erbij doe, maar sommige bloggers maken hier helemaal hun business van.

Hard werken
Misschien klinkt het alsof het makkelijk geld verdienen is, dat bloggen of online influencen. Maar dat is het niet. Als eerste moet je veel volgers verzamelen om geld te kunnen verdienen. Je komt niet zomaar aan veel volgers; daar werk ik al jarenlang aan; dagelijks blogs schrijven, netwerken, dagelijks dingen posten op social media die je volgers interessant vinden, nieuwe kanalen en technieken proberen om te zorgen dat het aantal volgers groeit; beter worden in SEO om te zorgen dat je beter gevonden wordt in google, als er een nieuw social media platform wordt gelanceerd meteen zorgen dat je daar sterk aanwezig bent, voor het geval dat ‘the new big thing wordt’ en ga zo maar door. En als je eenmaal veel volgers hebt, blijft het hard werken om die mensen aan je te blijven binden. Ik deel heel erg veel van mijn leven online en vind dat het allerleukste om te doen, maar probeer het zelf maar eens; dat is langs niet voor iedereen weggelegd.

Daarnaast is het produceren van content ook gewoon echt werk; ik fotografeer, schrijf, poseer en style. Ik heb kennis van de techniek van m’n site, van food fotografie én van techniek van verschillende social media kanalen.

En dan hebben we het überhaupt nog helemaal niet gehad over het opzetten van campagnes; het netwerken, de sales doen, tarieven overeenkomen, een briefing opstellen, content maken, feedbackrondes doorlopen en achteraf de samenwerking evalueren door middel van statistieken. En dan komen er ook nog normale dingen bij kijken, zoals een andere kantoorbaan; mails beantwoorden, planning bijhouden, projecten doen… Het is echt een fulltime baan ;-).

Anyway; volgens mij is dit zo een mooi overzicht van hoe ik als blogger mijn geld verdien. Heb je vragen? Reageer gerust hieronder en dan kijk ik even of ik er antwoord op kan geven. Ik hoop in ieder geval dat het ‘geld verdienen met je blog’ nu wat duidelijker is :D.

Ook benieuwd hoe ik maandelijks mijn administratie bijhoud? Lees het hier en download mijn financiële overzicht hier.

Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!

Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.

20 reacties op “Geld verdienen met bloggen – zo doe ik het

 • Bedankt voor de eerlijke en heldere uitleg. Een kijk in eigen keuken❤. Het is idd heel erg veel en hard werken wat ik zo om me heen zie en lees. Heel erg veel suc6
  Groet,
  Miriam

 • Lindsay zegt:

  Super intressant en je bent al een enorm voorbeeld! Je schrijft leuk, bent jezelf en neemt t leven zoals het is. Wie weet kan ik ook ooit leven zoals jij!

 • Nathalie zegt:

  Super interessant om dit stuk te lezen, en fijn dat je hier zo eerlijk over bent!
  Misschien dat het voor zowel jou als je volgers interessant kan zijn om iets meer te vertellen over hoe social media werken. Hoe plan je een post in op insta? Waar houd je rekening mee om jouw stijl te behouden? Hoe edit je een video of reels?
  Lijkt me super interessant om hier bijvoorbeeld een online workshop over te volgen!
  Love je blog! Knuffel aan Teddy ????

 • goed verhaal en heel leuk voor veel mensen om dit te lezen denk ik, echt een kijkje achter de schermen. ik vind je een van de toffere eerlijke, oprechte en hardwerkende mensen die de naam “influencer/blogger” goed doen.
  en misschien kun je (om het plaatje helemaal compleet te maken) ook nog je barters toevoegen, bijvoorbeeld je samenwerking met Ford? Indirect een soort inkomsten in de vorm van producten. Hoe dit dan bijvoorbeeld in zijn werk gaat en wat dit voor je inkomsten doet. Maar misschien heb je dit ook juist met een reden niet toegevoegd, dat kan ook! 🙂
  keep up the good work!! groetjes aan Teddy ????

 • Super interessant om te lezen! Ik blog nu sinds 2013 en het is inderdaad hard werken, maar ik zou niets liever willen! Voor mij is het eigenlijk ook zo ‘normaal’ om een soort van online dagboek te hebben, haha.

 • Fijn dat je zo transparant bent over je inkomsten. Het lijkt me juist behoorlijk veel werk. Bij een ‘normale’ kantoorbaan sluit je de deur om 17:00u en als influencer ben je eigenlijk 24u per dag bezig met je werk. Zo lijkt het tenminste soms. Juist omdat je ook veel deelt over je privé leven. Kortom: respect. 😉

 • Weet je wat ik knap vind? Dat je al dat harde werk er makkelijk uit laat zien. Dan weet je dat je goed bent in wat je doet. Ik volg een aantal Amerikaanse blogs, maar in Nederland ben jij de enige die ik regelmatig check, gewoon omdat ik hoop dat je weer zo’n leuk, (meestal) vrolijk en (altijd? zo voelt het iig) eerlijk stuk hebt geschreven.

 • Bedankt voor de heldere uitleg, het is mij wel duidelijk dat jij hard werkt hoor! Maar leuk geschreven en erg nuttig voor de beginners in sociale media zoals ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *