Buiten de deur: Een 9-gangendiner bij Gin Neo Bistro in Amsterdam (januari 2016)

Goedenavond leuke lezer! Vandaag geef ik jullie weer eens een kijkje in het fantastische leven van een foodblogger. Gisteravond beleefde ik namelijk een hóógtepunt in mijn foodbloggersbestaan; de Mont Blanc is er niets bij.

Een tijdje geleden verscheen er een mail in mijn compleet overvolle mailbox over de opening van een nieuw restaurant, GIN Neo Bistro, in de Amsterdamse Westerstraat. Je moet weten: ik mis de helft van mijn mails altijd, omdat ik té chaotisch ben (en teveel mail ontvang)(oké, niet té veel, maar wel veel). Maar deze mail had ik geopend en oh oh oh, wat ben ik daar blij om. Het betrof een uitnodiging voor een diner voor twee personen bij GIN. En niet zomaar een diner, nee: een 5-gangendiner! En laat ik nou net met iemand aan het daten zijn met wie ik het toch wel echt een lange avond (aka 5 gangen) volhou (en het dan nog steeds leuk heb, minor detail), dus 1+1=2 en daar zat ik gisteravond, met mijn date, aan een 5-gangendiner bij GIN. Om het beter tot de verbeelding te laten spreken kan ik beter zeggen: we zaten in de hemel. Hoog in de wolken. In een bubble. Alleen wij en het eten. Het he-mel-se eten.

Gin Neo Bistro is in het najaar van 2015 geopend in Amsterdam. Hoewel de naam – die mij meteen aansprak- suggereert dat het restaurant heel veel met Gin doet, komt de naam van de chef, de oprichter: Jin. Jin & crew serveren iedereen in het restaurant een 5-gangendiner en dat diner wisselt iedere maand. Wat wij dus nu aten (januari 2016), staat waarschijnlijk volgende maand deels al niet meer op het menu. En dat is verraderlijk, want nu moet (lees: wil) ik dus eigenlijk iedere maand terugkomen voor dit spectaculaire diner. Maar daar verzin ik nog wel iets op.

Ons 5-gangendiner begon om 7 uur gisteravond. We kregen van te voren twee amuses; ik weet het niet meer precies (hallo: wijnarrangement), maar het was iets met rode kool, ossenstaart en een visbouillon met iets er in. Het belangrijkste: het was lekker.

Na de amuse kregen we allebei een oester. Het 5-gangendiner was toen nog niet eens begonnen. Nu moet ik toegeven dat ik niet heel erg fan ben van oesters (wat zeg ik: ik heb één keer in mijn leven een oester gegeten en was toen nog eigenwijs en onwetend en vond het dus sowieso naar zee smaken), maar ik wilde dit toch proberen. Terwijl mijn date voordeed hoe je in vredesnaam een oester naar binnen slurpt, probeerde ik het uit. En nee, ik hou toch gewoon niet van oesters. Dus ik slikte snel door. Op naar de volgende gang!

Maar nee hoor, vóódat we aan ons 5-gangendiner gingen beginnen, kregen we eerst nog een mandje brood; spelbrood op een bedje van stro (heel leuk gedaan), met een boter met gefermenteerde (een soort van rot, maar dan lekker) groentes en zeewier. Super lekker!

Met al drie hapjes achter de kiezen, konden we dan eindelijk beginnen aan ons 5-gangendiner. Als eerste gang kregen we krab met salmiak. Ja, dat lees je goed. En ja: dat is dus intens lekker. Meer valt er niet over te zeggen: intens lekker. Moet je proberen.

Leuke sidenote hierbij is dat uit eten gaan me vaak inspireert tot nieuwe recepten en Jin me met zijn salmiak heeft geïnspireerd om dat eens op een tosti te gaan gebruiken. Salmiak en kaas – wat denk je er van?

De tweede gang werd omschreven als boerenkool met worst, maar was lang niet zo ordinair als je gewend bent van boerenkool met worst. De boerenkool was knapperig en echt echt echt heel lekker en als worst werden Chinese worstjes gebruikt. Bovenop lag een mousse van ik weet niet eens meer wat het was. Volgens mij was het zoetig. Het was in ieder geval héérlijk. Knapperige boerenkool is de bom!

De derde gang betrof een vis in een knapperig korstje met de aller lekkerste garnituur ooit. Er zaten besjes bij, kleine uitjes, een lekkere saus en heerlijke verse kruiden. Erbij kregen we -uit ons wijnarrangement, wat betekent dat je bij iedere gang een andere wijn krijgt (#knetterlam) en daarbij een goed verhaal van een jonge gast waarbij je na de eerste zinnen die uit z’n mond komen, al aan z’n  lippen hangt – een rode wijn. Rode wijn en vis klinkt vreemd, maar was in dit geval – zoals de wijnman ons al vertelde- een topcombinatie vanwege de garnituur bij de vis. Echt, dit was een van onze favoriete gerechtjes. Zo veel smaken, zo veel structuur, zo lekker.

Bij gang 4 werd het tijd voor een goed stuk vlees. We kregen wildzwijn in een bloedsaus (niet goed te zien op de foto) en balkenbrij (een gek gerecht van slachtafval). Klinkt misschien ietwat vreemd, maar was ook weer zó goed. Sorry, ik kan het niet anders verwoorden dan dat we zo lekker hebben gegeten. In extase! Hartjesogen! All the way!

Waar ik tegen mijn date net nog een verhaal had verkondigd over dat ik niet zo heel erg van vlees houd, vooral van puur vlees en geen sausjes, likte ik 5 minuten later nog net niet de bloedsaus van m’n bord. Ik kon me bíjna niet inhouden. Man, oh man, wat smaakvol. Overigens was dit ook de eerste keer dat ik wild zwijn at. Een groot succes: iedereen moet eens wildzwijn eten. Mals, smaakvol, rood, heerlijk.

Bij het wilde zwijn kregen we een rode wijn uit Zuid Afrika en die was zó vol van smaak, intens lekker en absoluut aanschaf-waardig, dat ik de fles fotografeerde, zodat je ‘m ook echt aan kan schaffen. Doen. Is lekker!


Inmiddels werd het tijd voor de vijfde gang; het dessert. Maar ik zei het al: een 5-gangendiner werd een 9-gangendiner en dus piepten ze er nog éven een gang tussendoor, nog voor het dessert.

We kregen een ui gevuld met kaas. En die omschrijving doet het gerecht tekort, maar dat is wel wat het is. Wat het ook is: is -kun je het al raden?- INTENS lekker. Ui en kaas. Jongens; dat is toch gewoon fantastisch? Stel je voor: zo’n zachte, lekkere, niet bittere ui, helemaal gevuld met kaas. Oh oh oh.

En tóen was het tijd voor het toetje. En dat was het aller aller allerlekkerst van allemaal. We kregen een gerechtje waarin paddenstoelen en chocolade verwerkt waren. Wat er nog meer in zat weet ik niet meer, maar paddenstoel en chocolade? Zo goed. (Tony’s Chocolonely, lees je mee?). Wat een smaakexplosie en wat een fantastische afsluiter van een veel te lekker diner.

GIN is een absolute aarader. Je betaalt er  €50 per persoon voor een 5-gangendiner, dus neem iemand mee om voor je te betalen/ga met je ouders/richt een grote foodblog op of spaar ervoor. Ik beloof je dat het iedere cent waard is. En als je dan toch bezig bent, spaar dan een beetje extra om ook het wijnarrangement (€35) te nemen, want ook die wil je niet missen.

Het allermooiste aan deze avond vond ik (vonden we) dat we echt helemaal daar waren: met z’n twee, aan de bar (ik heb nog niet eens verteld dat we de Chef’s Table kregen!) en het leven draaide even alleen maar om lekker eten. We leefden van gang naar gang en wilden zelfs na 9 gangen nog niet naar huis. Met een Gin-tonic sloten we onze avond bij GIN gepast af.

Duizend maal dank richting de crew van dinsdagavond en natuurlijk richting Jin: wat heb je een prach-tig restarant neergezet. Binnenkort zit ik weer bij je aan de bar.

Hier. Moet. Je. Naartoe.

GROETJES!

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8000 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.


LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet.

6 reacties op “Buiten de deur: Een 9-gangendiner bij Gin Neo Bistro in Amsterdam (januari 2016)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *