Aubergine met feta, granaatappel en zoete aardappel

Goedemiddag! Dit weekend dook ik m’n keuken in om iets heel lekkers met aubergine klaar te maken. Tenminste, dat was de bedoeling. Vorige week had ik een gegrilde aubergine gegeten bij Woodstock ’69 in Bloemendaal en ik wilde dat wel eens even dunnetjes overdoen thuis. Maar je moet weten (en ik had vooral moeten weten) dat dingen met hele aubergines en ovens bij mij al-tijd mislukken. En dit keer dus wéér. Ik baalde echt intens. Maar ik blog er toch over, want ik heb echt tips nodig. HOE MAAK IK DIT. Help! Ik ging als volgt te werk:

Nodig voor één persoon: 1 aubergine – 1 eetlepel kwark – wat feta – paar granaatappelpitjes – peper – olijfolie – zoete aardappel in frites gesneden- cayennepeper

Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Snijd met een mes een soort boterkaaseneieren-patroon (dit keek ik nota bene af van Allerhande) in de aubergines en schenk er wat olijfolie op. Beetje peper erover en zet de aubergine vervolgens 40 minuten in een voorverwarmde (200C) oven.

De zoete aardappel bedekte ik met een beetje olijfolie en cayennepeper en deed ik 25 minuten erbij in de oven.

Guess what? Allebei niet gaar. Allebei nog hard. Terwijl het juist zo lekker is als de aubergine echt helemaal gegrild is en zacht en de zoete aardappel gewoon gaar en knapperig. Voor de zoete aardappel is gewoon de oplossing dat ik ‘t de volgende keer weer in m’n Airfryer doe, maar wat moet ik nou met die aubergine?

Overigens probeer de ik er nog wel iets van te maken door de aubergine te beleggen met kwark, granaatappelpitjes en wat feta, maar het mocht niet baten. Fuck deze maaltijd, ik bestel Burgerking.

Help! Hoe fix ik zo’n aubergine?! Hoe zorg ik dan een héle aubergine wel lekker wordt in mijn kutoven *excuse my language*?

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Wees één van de 26.000 die mij volgen op INSTAGRAM, een van de 12.000 die kijken via YOUTUBE, of word m’n 100.000e volger op FACEBOOK :D.

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboeken nodig. Van mijn eerste boek zijn er al meer dan 10.000 verkocht en deel 2 kan je hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a.

20 reacties op “Aubergine met feta, granaatappel en zoete aardappel

 • Bij mij lukt het altijd! Aubergine halveren en insnijden. Met een kwastje instrijken met olie met peper. Inpakken in aluminiumfolie, zodat het wat kan garen. Dan 25 min in de oven op 180-200 graden en dan nog een kwartiertje zonder aluminiumfolie roosteren op 180 graden. De aubergine is dan helemaal zacht, maar nog geen mousse.

 • Maartje zegt:

  Trouwens. Wat een onzin, dat ondersteboven koken uit m’n vorige comment. Ik heb ze ook gewoon met de gesneden kant naar boven in de oven gedaan. En soms lukken ze en soms niet! En bij een vriendin van mij áltijd wel :(. Zij doet in ieder geval altijd heeeeel veel olie.

 • Maartje zegt:

  – De gesneden kant op de bakplaat, dus schil aan de bovenkant
  – Langer roosteren, totdat ze een beetje in elkaar gestort zijn.
  – Even laten rusten nadat ze uit de oven komen (ik vind schijfjes aubergine uit mijn grillpan tien keer lekkerder als ik ze even een paar minuten laat staan)

  Zouten kan inderdaad wel helpen als je een grote aubergine met veel vocht hebt, maar ik vind het nogal irritant dus doe het vrijwel nooit.

  Dit filmpje is heel stom maar wel behulpzaam vind ik: http://www.finecooking.com/article/how-to-roast-eggplant

  Of een keer samen doen in jouw oven met een vriend(in) die het wel lukt?

  Succes! 😉

 • Aubergine halveren en insnijden zoals je zegt, dan olijfolie erover, 10 minuutjes in de oven en daarna uithollen. Intussen uitje en knoflook fruiten, hieraan tomatenblokjes uit blik en verse tomaat toevoegen en de uitgeholde aubergine. Beetje kruiden (italiaanse, oregano). Het mengsel vervolgens over de aubergines verdelen en dan terug in de oven. Op het einde feta erover en nog even in de oven. Ik denk in totaal half uur tot 45 minuten totale oventijd. Vorige keer erg goed gelukt.

 • Morgane zegt:

  Dit klinkt zeker heel lui, maar uit ervaring weet ik dat aubergines bij mij ook altijd mislukken. Ik woon in Brussel, en ik koop dus sinsdien (in de Delhaize) gewoon voorgegrilde aubergines. ECHT FANTASTISCH! Kun je gebruiken voor vega lasagna, voor moussaka, voor melanzane parmigiana, etc. Heerlijk 😉

 • Hoi! Allereerst complimenten voor alle creatieve recepten die je maakt, ik gebruik ze regelmatig met veel plezier! Wel even een puntje van feedback: het valt me namelijk op dat je een aantal recepten onder het kopje ‘vegetarisch’ hebt staan, die strikt genomen niet vegetarisch zijn. In veel kazen (er zijn wel vega kazen, met name de biologische), zit namelijk stremsel. Tenzij er expliciet vermeld staat dat het vegetarisch stremsel is, is het stremsel afkomstig uit de maag van dode kalfjes, wat er dus voor zorgt dat de kaas niet vegetarisch is. Veel buitenlandse kazen zijn bijvoorbeeld per definitie niet vegetarsich, waaronder feta. De meeste vegetariërs zijn zich hier wel van bewust natuurlijk, maar het kan verwarrend zijn dat dit soort recepten vegetarisch genoemd worden.

 • Rebecca zegt:

  ZOUT! Bestrooi de aubergine ruim met zout en laat minstens 30 min zweten. Veeg het zout en vocht dat er uit komt er af (niet spoelen! Dan zuigt de aubergine weer vol water) en doe er ruim olijf olie overheen. En dan 25/30 min in de oven. Super lekkere malse zachte gare aubergine heb je dan!!

 • Leonie, kan je anders niet even voor alle aubergine-klaarmaak-noobs alle tips van van de lezers proberen en kijken welke (voor jou) t beste werkt? ???? Blijft n mysterie die aubergine

 • Willemijntje zegt:

  Heey Leonie je kunt de aubergine het best ff stomen of blancheren van te voren, dit gerecht lijkt mij trouwens ook fucking chill op de bbq!

 • Ik stoom ze eerst. Pan water aan de kook, vergiet erboven (mag water niet raken) die paarse krengen erin (half geschilt zoals iemand hier al zei) en volledig afdekken met folie. Half uurtje duimen draaien, halveren en in de oven mikken.
  Van Jamie O geleerd, en dan is het waar.

 • Estrella zegt:

  Het helpt heel erg om aubergines eerst te bestrooien met zout, waardoor er veel vocht uit de aubergines trekt. Je mag volgens mij flink losgaan met het zout en het bijvoorbeeld 30 min-uur laten staan (voor alle zekerheid). Daarna omspoelen en bidden dat ze nu veel zachter zijn, want aubergines zijn inderdaad kapotlekker. Ik hoop dat het de volgende keer lukt!

 • Dorenda zegt:

  Bij mij mislukte aubergine ook altijd totdat ik ze laatst van tevoren kookte in z’n geheel. ik halveerde ze erna, het binnenste eruit en dat bakken met ui, knoflook en tomatenblokjes en daarna weer terug in de schil en vervolgens met kaas in de oven. Was echt super!

 • Chevelie zegt:

  Bij mij mislukte alles met aubergine ook altijd. Tot ik een keer een recept vond waarbij je de aubergine snijd, vervolgens bestrooit met zout en dat laat “zweten” (ik laat het ongeveer een uurtje liggen). Er ontstaan allemaal vochtplekjes op de aubergine. Daarna goed schoonspoelen, zout eraf. En daarna bereiden. Tot nu toe kreeg ik daarmee zachte aubergines :).

 • Sinajda zegt:

  De aubergine om-en-om schillen. Dan heeft íe een zebra patroon. Dan in hete olie in pan aanbakken. Daarna halveren en behandelen volgens recept. Ik heb dit van een Turkse dame, schil kan niet rechtstreeks de oven in.
  Ik vind het vervelend dat je recept mislukt is maar zo leuk dat je gewoon publiceert 🙂
  Succes!

 • Jonneke zegt:

  Nav Sandra: géén gaatje prikken in de schil! Dan verdwijnt het vocht juist, en dat vocht is nodig voor het garen! Ik denk dat je mogelijk te weinig olijfolie gebruikt (je schrijft dat je er “wat olijfolie” overheen schenkt), ik doe altijd minimaal een halve eetlepel olie per aubergine. Bij mij lukken ze daarna altijd, en zijn ze echt megagaar en zacht. Niks geen gedoe met afdekken ofzo.
  Ook belangrijk: dat kerven moet wel diep genoeg zijn, zodat de olie op alle plekken van de aubergine kan komen. Maar niet door de schil heensnijden, dus.
  Hopelijk lukt het de volgende keer!

 • Annelies zegt:

  De zoete aardappel kook ik altijd eventjes voor, niet lang, ongeveer 7 minuten ofzo en dan in de oven. Lang, heel lang, minimaal 40 min. Maar goed, dat verschilt ook weer per oven. De aubergine snijd ik in plakjes en doe em dan in de oven, mega lekker. Hoe je zo’n boomstam gaar krijgt weet ik ook niet.

 • Misschien kan je je oven extra heet zetten en de aubergine als hij mooi bruin is afdekken met aluminiumfolie zodat de stoom in de schaal blijft en hij een soort van verder gaar stoomt? Of andersom, juist eerst een tijd met folie en daarna nog even onder de grill. Kikkererwten, tomaat, plakjes olijf en feta zijn ook lekker in aubergine, vooral als je er curry kruiden oid doorheen doet.

 • Ah shit, dat is echt zo balen altijd! Het is juist zo heerlijk als de aubergine megazacht is en op je tong smelt. Ik ben ook altijd te ongeduldig, dus eet ook vaak half rauwe aubergine… Volgens mij doe je niks verkeerd, misschien was het gewoon een te dikke aubergine (…)? Je kan hem wel van tevoren even koken (15 minuten), dan is hij wat sneller gaar in de oven. Dan gewoon de aubergine in z’n geheel in de kookpan, en daarna pas halveren en insnijden (tip na empirisch onderzoek: ook niet vast een kontje eraf snijden, omdat hij anders nét niet in de pan past. De aubergine zuigt zich dan vol met water = vies).
  Ottolenghi heeft een heerlijk recept in Plenty: http://www.lepeltjeliefde.nl/recepten/ottolenghis-aubergines-me/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *