Hallo leuke mensen! Het is een nieuw jaar en dat is wat mij betreft een mooi moment om weer even wat meer bezig te zijn met gezonde voeding dan anders. Ik eet qua avondeten vaak al best gevarieerd, maar vind het super chill om rond lunchtijd ook al goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Heb je meteen een streepje voor voor de rest van de dag. Daarom deel ik vandaag op mijn blog 7 makkelijke en gezonde lunchrecepten. Een beetje voor jou, maar vooral voor mezelf, omdat ik regelmatig zelf rond 12 uur m’n maag hoor knorren en denk; wat moet ik nouuuuuu weer eten?!
Ik trap af met een paar tips voor een gezonde lunch. Komt ‘ie!
Tip 1: kies voor vezelrijk brood
Wist je dat het op het oog bruinste brood in de supermarkt, niet per se het gezondste brood is? Het gezondste brood is het brood dat de meeste vezels bevat. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel én dragen bij aan een natuurlijke stoelgang. Heb je net als ik geen idee welk brood in de super de meeste vezels bevat? PLUS heeft daar iets geniaals op bedacht; de vezelmeter. Je vindt op het brood en op de kaartjes in het schap een rating van 1 tot 4 punten; brood met 1 punt bevat weinig vezels en brood met 4 punten bevat veel vezels. Dit is zooooo chill. Ik ben helemaal fan hiervan.
Tip 2: eet groentes tijdens lunch
Ik ga je z heel veel recepten geven, om je te laten zien dat het echt heel makkelijk is om tijdens de lunch alvast wat groentes (= voedingsstoffen) binnen te krijgen. Van komkommer op je boterham, tot groentesoep, groentespread of een salade. Het aller chillst aan rond lunchtijd alvast groentes eten, vind ik dat ik dan ‘s avonds prima een pasta carbonara kan eten en dan alsnog genoeg voedingsstoffen binnen heb gekregen. Love it!
Tijd om aan de slag te gaan met de lunch. Dit zijn 7 lekkere en makkelijke recepten voor een gezonde lunch:
1. Brood met zelfgemaakte hummus en gegrilde groentes
Dit heb je nodig: 400gr kikkererwten – 1 eetlepel tahini – 6 eetlepels olijfolie extra vierge – 2 kneepjes limoensap – 1 teen knoflook – 1 eetlepel gemalen komijnzaad – snufje zout & gegrilde courgette, rode paprika en vezelrijk brood
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor hummus door elkaar met een staafmixer of hakmolen. Toast de broodjes in het broodrooster en beleg met een flinke laag hummus. Grill de groentes tussen het grillrooster en serveer bovenop de hummus. Eet smakelijk!
2. Pan con Tomate
Dit heb je nodig: 3 tomaten – scheutje olijfolie – 1 teen knoflook – vezelrijk brood
Bereiding:
Pureer de tomaten samen met een teen knoflook. Doe het prutje dan even in een zeef, zodat het overtollige vocht eruit lekt. Serveer dit op een getoast broodje met een beetje olijfolie, peper en zout. Super simpel, maar onwijs lekker en gezond!
3. Pompoensoep
Dit heb je nodig: 400gr pompoenstukjes – 1 ui – 1 teen knoflook – 1 tablet groentebouillon – een scheut gembersap – breng op smaak met gemalen komijnzaad en chilipoeder
Bereiding:
Breng een ruime pan met water aan de kook. Doe de pompoenstukjes erbij samen met het tabletje bouillon, de ui en knoflook in stukjes. Laat dit 20 minuutjes koken. Pureer de soep dan tot een gladde vloeistof en breng dit op smaak met een scheutje gember, chilipoeder en gemalen komijnzaad. Enjoy!
4. Brood met zelfgemaakte groentespread
Dit heb je nodig: diepvries tuinerwten – verse munt en basilicum – olijfolie – 1 citroen – vezelrijk brood
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer het op een lekker getoast broodje. Dit recept komt trouwens van Fransescakookt.nl.
5. Brood met geitenkaas, noten en blauwe bessen
Dit heb je nodig: geitenkaas (hoe magerder hoe beter) – amandelen – blauwe bessen – vezelrijk brood
Bereiding:
Bak het brood eventjes in de oven of tussen het broodrooster. Beleg vervolgens met geitenkaas, blauwe bessen en in stukken gehakte amandelen. Klaar! Eventueel kun je het nog aftoppen met honing of een beetje verse tijm, maar dat hoeft niet per se.
6. Wraps met kikkererwten, spinazie & feta
Dit heb je nodig: 400gr kikkererwten – meergranen wraps – spinazie – 1 bakje nepkip – feta – kwark – beetje knoflookpoeder
Bereiding:
Bak de nepkip knapperig op hoog vuur. Voeg de kikkererwten er aan toe en bak knapperig. Breng op smaak met een beetje knoflookpoeder en zout. Verwarm wraps en beleg ze vervolgens met een laagje kwark, spinazie, daarop de nepkip en kikkererwten en top af met feta. Klaar!
7. Salade met tonijn, citroen & asperges
Dit heb je nodig: gemengde sla – blikje tonijn (liefst op water) – 1 citroen – groene aspergetips – 10 cm komkommer – feta
Bereiding:
Grill de asperges tussen een grillijzer met een beetje olijfolie totdat ze mooie grillstreepjes hebben. Snijd ze dan in kleine stukjes. Meng de tonijn met het sap van 1 citroen. Meng hier de salade door, samen met de komkommer en asperges in stukjes. Top af met feta en lunch smakelijk ;-).
Volgens mij is dit lekker veel inspiratie voor een gezonde lunch. Maak je een van de recepten klaar? Laat me hieronder dan vooral weten of je het lekker vond. Weet je zelf een lekker gezond lunchrecept? Deel het hieronder in een reactie! Daar heb ik wat aan en iedereen die meeleest ook. 😀
Bewaar dit overzicht op Pinterest
Wil je deze recepten makkelijk terugvinden om later nog eens te maken? Bewaar onderstaande foto dan op Pinterest! Dan kom je met één klik bij dit overzicht terug.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Anne zegt:
Ik haal deze recepten er vaak bij! De eerste keer pureerde ik de tomaten voor de pan con tomate met een staafmixer, maar toen werd het een soort gazpacho of tomatensap. Heb je tips voor het pureren van de tomaten? Gewoon prakken met een vork?
leonie zegt:
Ik doe het ook met de staafmixer, maar niet te lang en even laten uitdruppelen in een zeef!