Chili sin carne met griekse yohurt en cheddar

Door Elske – Joehoe! Als kind was ik een echte alles-eter en dan ben ik nog steeds. Er is weinig wat ik écht vies vind en niet eet. Maar als kind maakte je me niet echt blij met bonen. Bruine, witte, kidney, chili. Nee. Die melige-structuur, ik vond het maar niets. De afgelopen jaren ben ik ze opeens meer gaan waarderen en nu vind ik ze zelfs lekker. Geinig toch, hoe smaak kan veranderen? Wat vond jij als kind echt niet lekker, maar lust je nu wel? Laat het even weten in de reacties onder deze blog. Vind ik leuk om te lezen 😀

Goed, bonen dus. Iets wat ik opeens echt lekker vind is chili con (met) of sin (zonder) carne (vlees). Waarom? Omdat je daar met kruiden zelf veel smaak aan kan geven en dus niet alleen de droge melige boon proeft. De afgelopen tijd heb ik dit recept voor chili sin carne denk ik 2 keer klaargemaakt en heb zo’n gevoel dat er nog vele malen gaan komen. Mjam, wat lekker! Een beetje finetuning kan natuurlijk altijd, dus als je nog tips hebt voor toevoegingen of kruidenmixjes; let me know!

Nodig voor 2 personen*:
– 300 gram vegan (of vegetarisch) gehakt
– 1 blik (400 gram) kidneybonen
– 1 blik (400 gram) chilibonen
– 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
– half zakje taco- of burritokruiden
– 1 rode paprika
– 1 ui & 2 tenen knoflook
Voor erbij:
– 1 klein bakje Griekse yoghurt
– geraspte cheddarkaas
– tortilla chips

*Ik maakte dit voor 2 personen, maar we zaten propvol en hadden nog zeker een vol bord over. Dus ik zou zeggen: dit recept kan ook makkelijk voor 3 personen

Pel de ui en knoflook. Snipper de ui fijn. Doe een scheut olijfolie in een hoge pan en pers de tenen knoflook hier boven uit. Voeg ook de ui toe en bak op middelhoog vuur. Ondertussen kun je de paprika wassen en in kleine blokjes snijden.

Voeg het gehakt toe aan de pan met ui & knoflook. Druk een beetje plat en uit elkaar zodat het rul kan bakken. Roer regelmatig door en voeg na 5 minuten de paprika toe. Bak dit samen voor zo’n 3 minuten.

Voeg daarna het blik tomatenblokjes en de tacokruiden toe. Roer goed door en wacht tot het gaat pruttelen. Giet het blik met kidneybonen af en voeg de kidneybonen toe aan de pan. Het blik chilibonen giet je niet af, omdat daar een soort tomatensausje met chilikruiden aan is toegevoegd. Voeg de volledige inhoud van het blikje toe aan de pan en roer door. Laat dit voor nog zo’n 10 minuten op laag vuur staan met een deksel op de pan totdat het gaat pruttelen. Daarna ben je klaar en kun je eten!

Chili sin carne

Dit recept heeft alles wat ik fijn vind: veel smaak, vullend en makkelijk en snel te maken. Heer-lijk! Zeker met een goede schep Griekse yoghurt en de cheddar kaas. Je kunt ook crème fraîche en gewone geraspte kaas gebruiken overigens. En als je het liever helemaal vegan maakt, gebruik dan plantaardige geraspte kaas (zoals deze) en crème fraîche op basis van haver. Eet smakelijk 😀

Oh, en zoek je nou wel een variant met vlees? Check dan deze blog van Leo: de ultieme versie van makkelijk!

5 reacties op “Chili sin carne met griekse yohurt en cheddar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *