Risotto met champignons, courgette & vegetarische balletjes

Door ElskeĀ – Dag leuk mens! Vandaag een recept waar ik in eerste instantie niet direct bij dacht: ‘Goh Els, dit gaat geniaal worden’, gezien de combinatie van ingrediĆ«nten. Ja, ik maak wel vaker risotto met courgette en zeker met champignons (ooit geleerd van een Knorr-wereldgerecht in mijn studententijd #goals), maar de vegetarische balletjes had ik er zelf niet bij bedacht. Dat was een idee van een vriendin van me. We waren onze aanraders wat betreft lekkere vleesvervangers uit dergelijke supermarkten aan het uitwisselen (nogmaals #goals in een vriendschap van een bijna 30-jariger) en we kwamen uit bij de producten van Lidl, waar we beide erg enthousiast over waren. Dat ging ongeveer zo:

Ik: ‘Ja ik ben ook ergggg fan van de vegetarische shoarma en braadworst van Lidl’.
Zij: ‘Oh, zijn die lekker ja? Goeie! En de vegetarische balletjes zijn ook echt een aanrader!’
Ik: ‘Die kleine die op gehaktballetjes lijken?’
Zij: ‘Ja die! Ik doe ze meestal bij de risotto’.
Ik: ‘Gehaktbal bij de risotto? Bijzonder, maar ben benieuwd’.

En zo lieve mensen, de geschiedenis van de totstandkoming van dit recept. Ik moest dit idee wel uitproberen. Sowieso moest ik die balletjes nu uitproberen. Dus, hierbij volgt het recept. Daarna lees je of het ook echt lekker was.

Voor 2 personen: 150 gram risottorijst * – 1 blokje groentebouillon – halve courgette – 250 gram champignons – 75 gram Parmezaan – rode ui – teentje knoflook – 3 plukken platte peterselie – bakje vegetarische balletjes (lidl of ander merk)
* Ik had geen risottorijst meer, maar wel sushirijst en dat werkt dus ook prima!

Snijd de champignons in plakjes en de courgette in blokjes. Pel de rode ui en de teen knoflook. Snipper beide. Doe een scheut olijfolie in een hapjes pan of pan met dikke bodem en bak hierin de rode ui en knoflook samen op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de courgette en champignons toe, kruid met wat peper en zout en laat voor 5 minuten bakken.

Ondertussen maak je de bouillon door het bouillonblokje in een maatbeker te doen en hier tot een liter kokend water op te gooien (of breng in een pan een liter water aan de kook en voeg daarna het bouillonblokje toe). Roer door met een soeplepel.

Haal de gebakken groentes uit de pan en doe ondertussen een nieuwe scheut olijfolie in de pan. Voeg de rijst toe, roer goed door zodat iedere korrel een laagje olie heeft (voeg meer toe wanneer nodig) en blus af met je eerst soeplepel vol bouillon. Eigenlijk blus je het af met witte wijn, maar soms heb ik geen zin om speciaal daarvoor een fles open te maken dus laat ik het voor wat het is en doe ik het alleen met bouillon.

Zet de pan op middelhoog vuur en voeg iedere keer als de bouillon bijna volledig opgenomen is door de rijst een nieuwe eetlepel bouillon toe. Herhaal dit net zo lang tot de bouillon op is. En: blijven roeren! Ondertussen kun je de vega balletjes nog even opbakken in de pan. Draai naar 5 minuten het vuur zacht. Hak daarna de peterselie fijn.

Laatste lepel bouillon toegevoegd? Mooi! Voeg de gebakken groente, peterselie en de Parmezaanse kaas toe en blijf roeren tot dat je risotto een soort havermout-substantie is. Niet doorgekookt, maar dat je het dikker geworden vocht nog goed kunt zien en niet zo dun als soep is. Lastig uit te leggen, maar jullie snappen vast wat ik bedoel šŸ™‚ Serveer de risotto met de vegetarische balletjes en wat extra ParmezaanĀ on top!

Nou mensen, eindoordeel. De balletjes proefde ik eerst even los en die vond ik oprecht voldoen aan de criteria voor een vleesvervanger: goed van structuur en smaakte serieus naar zo’n voorgefabriceerde snack-gehaktballetje in zo’n plastic bakje. Maar ik vroeg me ook direct af of dat ik bij risotto vond passen. Eenmaal alles gezamenlijk op mijn bord smaakte dit echt goed! Ik maak risotto eigenlijk heel vaak vegetarisch en eten het ook geregeld zonder vleesvervanger, maar deze toevoeging is eigenlijk wel heel leuk. Het is nĆ©t even wat anders dan normaal. En, leuke extra, het vult door de extra balletjes ook echt heel goed. Dus aanrader om een keer te proberen en je ook te laten verrassen!

Heb je nog meer verrassende combinaties voor risotto? Drop je tips hieronder in deĀ comments! <3

risotto_vegabal_2

Volg Leoā€™sĀ leven op Instagram
Ze geeft je een kijkje achter de schermen in haar persoonlijke leven Ć©n deelt veel lekkere recepten met je. Volg via @Lterveld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *