Gesponsord – Hey hey! Het is zo ver! Het is bijna the most wonderful time of the year en dat betekent dat het hoog tijd is om jullie te inspireren met een hele hoop recepten voor Kerst. Zoals ieder jaar deel ik op mijn blog makkelijke kerstrecepten die iedereen klaar kan maken, maar die er wel vet indrukwekkend uitzien. We gaan dus niet uren in de keuken staan en ook niet allemaal gekke technieken toepassen, nee hoor; we houden het lekker en simpel.
Vandaag trap ik af met een vegetarisch kerstmenu van 2-3 gangen met bijpassende wijnen. En ook die wijnen zijn niet ingewikkeld; ik tip je een aantal fantastische supermarktwijnen die perfect bij de gerechten passen.
Voordat ik begin met de recepten, wil ik je eerst wat achtergrond vertellen over de wijnen die ik in de recepten gebruik. Dit soort achtergrondverhalen maken voor mij een etentje buiten de deur altijd extra leuk; wijn is niet alleen een lekkere drank, het is ook een verhaal, een plek die je kan bezoeken, een proces vol passie, een smaak- en reukbeleving en ik ga er het liefst helemaal in op!
Maison Castel
In alle drie de gangen combineer ik het eten met wijnen van Maison Castel. Deze wijnen komen uit het wijngebied Bordeaux in het warme zuiden van Frankrijk. Bordeaux is een van de grootste en bekendste wijngebieden van Frankrijk. De bekendste druiven die uit deze streek komen zijn cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en sémillon. Hoewel 90% van de wijnen uit de Bordeaux rood zijn, maken ze er dus wel degelijk ook witte wijnen.
In het voorgerecht gebruik ik Bordeaux Blanc; een frisse, citrusachtige wijn die perfect combineert met o.a. citroen en geitenkaas . In het hoofd- en nagerecht schenk ik de Bordeaux Rouge, een merlot. Deze heeft 4-6 maanden op houten vaten gelegen en qua smaak proef je dat, samen met rood fruit en vanille.
Bordeaux staat bekend als wijngebied waar echt kwaliteitswijnen vandaan komen. Desondanks betaal je voor deze wijnen van Maison Castel helemaal niet de hoofdprijs én zijn ze gewoon verkrijgbaar bij PLUS.
Voor: Mini taartjes met courgette, biet, citroen & geitenkaas
Als voorgerecht maken we kleine plaattaarten met o.a. courgette, biet, geitenkaas en basilicum. De smaken van de citroen en geitenkaas in dit recept maken dat het perfect combineert met de sauvignon blanc. Het is een super makkelijk voorgerechtje om klaar te maken deze kerst en het ziet er nog onwijs feestelijk uit ook. Aan de slag!
Ingrediënten voor 4 personen:
– ½ courgette
– 20ml olijfolie
– sap ½ citroen
– 1 teen knoflook
– 10 blaadjes basilicum
– 2 kleine gekookte bietjes
– 1 rol flammkuchendeeg of ander plaattaartdeeg
– 200gr (smeerbare) geitenkaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200C. Snijd de halve courgette in de lengte doormidden en snijd er dan hele dunne halve maantjes van. Meng in een grote kom de olijfolie, het sap van een halve citroen, 1 uitgeperste teen knoflook en 10 blaadjes fijngehakte basilicum met de plakjes courgette.
Snijd de bietjes ook doormidden en in hele dunne halve maantjes.
Steek of snij ronde vormpjes uit het flammkuchendeeg. Je kunt ook gewoon voor vierkantjes gaan of bijvoorbeeld kerstbomen of -sterren! Uit één vel flammkuchendeeg haalde ik 8 vormpjes. (Je kan met de ingrediëntenlijst van hierboven dus ook voor 8 personen koken).
Smeer de bodem in met zachte geitenkaas, maar let op dat je wat overhoudt om de taartjes straks mee te versieren.
Beleg de bodem vervolgens dakpansgewijs met de courgette en rode biet. Schuif de mini plaattaarten 20-25 minuten op 200C in de oven. Ze zijn klaar als het deeg een beetje goudbruin is gekleurd.
Haal ze uit de oven en versier de kleine plaattaarten met wat toefjes geitenkaas en een blaadje basilicum. Aan tafel!
Wijntip: Maison Castel Bordeaux Blanc (Sauvignon Blanc)
Schenk de wijn in een kleiner glas; de geur komt beter tot z’n recht in een kleiner glas dan in een groot glas. Bovendien zorgt een smallere kelk ervoor dat je je tong in een soort u-vorm houdt bij het drinken en dat zorgt ervoor dat je de smaak van de wijn proeft met het midden van je tong, in plaats van met de zijkanten (waar de zuurgraad sneller wordt opgepikt). Het smallere glas zorgt er dus voor dat de wijn minder zuur smaakt!
Hoofd: Rode kool steaks met aardappelpuree, jus en hazelnoten
Als hoofdgerecht maken we rode kool steaks. Rode kool uit de oven gaat een beetje karameliseren en dat is onwijs lekker. Bij dit gerecht maken we een heerlijke aardappelpuree met een zuurtje van crème fraîche en we maken het gerecht op met een beetje gefrituurde peterselie, wat hazelnoot en een vegetarische jus van paddenstoelen. Al met al een heel makkelijk recept, maar je bent wel even met wat verschillende dingen tegelijkertijd bezig.
Erbij schenken we een heerlijk glas merlot. Rode wijn is iets dat je klassiek combineert met vlees, maar juist met smaakvolle groentes is het ook een fantastische combinatie. Bij de jus van bospaddenstoelen en de gekarameliseerde rode kool is dit een heerlijke wijn. Aan de slag!
Ingrediënten voor 4 personen:
– 900 gr geschilde, kruimige aardappelen
-125 gr crème fraîche
– 75 gr boter
– 1 rode kool (1500 gr)
– 4 el olijfolie
– 4 el balsamico azijn
– een handje hazelnoten
– een handje krulpeterselie
Erbij maakte ik nog een vegetarische jus; je kunt gewoon vegetarische jus uit een zakje kopen of het zelf maken met de volgende ingrediënten:
– 125 ml rode wijn
– 4 sjalotten
– 25 gr boter
– 1 el bloem
– 380 ml paddenstoelenbouillon
Ook nodig:
– bakpapier
– aluminiumfolie
– eventueel een staafmixer
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200C. Snijd de rode kool in plakken van een centimeter dik. Verdeel deze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak een mengsel van olijfolie en balsamico azijn en smeer de rode kool steaks hier mee in. Vouw wat aluminiumfolie over de bakplaat heen en zet de rode kool 20 minuten in de oven op 200C.
Begin ondertussen met de aardappelpuree; kook de aardappelen in 10-20 minuten gaar. Ze zijn gaar als je er makkelijk een vork doorheen kunt prikken. Laat ze dan even staan (deksel op de pan) totdat je klaar bent met de rest van de maaltijd.
De oven heeft inmiddels gepiept en dat betekent dat je de aluminiumfolie van de rode kool af kan halen, ze nog eens in kan smeren met een beetje olijfolie en balsamico azijn en nu zet je ze nog 20 tot 30 minuten op 200C in de oven. Ze zijn klaar als de kool niet meer keihard is en er lekker gebakken uitziet.
Ondertussen begin je met het maken van de vegetarische jus; snipper de sjalotten en bak ze in een klontje boter op middelmatig vuur met een deksel op de pan totdat ze helemaal mooi glazig en gaar zijn. Dit ruikt onwijs lekker!
Haal de deksel dan van de pan en roer er 1 eetlepel bloem door. Dit wordt een beetje een rare substantie, maar het is de bedoeling dat alle bloem aan de uitjes kleeft.
Schenk er dan de helft van de bouillon bij en roer door elkaar. Als dit helemaal lekker gemengd is, doe je ook de andere helft van de bouillon erbij en de rode wijn. Laat dit pruttelen op middelmatig vuur voor een paar minuten. Giet de jus dan door een zeef, zodat de uitjes achterblijven en vang de jus zelf wel op! Doe de jus terug in het pannetje en laat het een beetje afkoelen, zodat het wat meer indikt.
En dan is dit het moment om de aardappelpuree af te maken. Stamp de aardappelen fijn of gebruik een staafmixer om het écht helemaal glad te pureren. Meng de crème fraîche erdoor, samen met boter en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de puree ook wat dunner maken met een beetje warm water.
Frituur dan wat peterselie; dit doe je in een koekenpan met wat olijfolie. Laat de olie warm worden, doe de peterselie erin en frituur voor maximaal een minuutje. Haal dan uit de pan en laat even uitlekken op een stukje keukenrol. Zo wordt de peterselie knapperig en dat is vet lekker! Ik zou dan ook aanraden om lekker veel peterselie te frituren.
Als laatste hak je een handje hazelnoten fijn en die bak je in een droge koekenpan totdat het een beetje goudbruin kleurt. Dan is het tijd voor de finishing touch…
Doe een dot puree op je bord en smeer het uit met een lepel. Serveer daar de rode kool steak op en giet er een beetje vegetarische jus over. Top af met gehakte hazelnoot en gefrituurde peterselie en klaar is je heerlijke kerstmaal. Eet smakelijk!
Wijntip: Maison Castel Bordeaux Rouge (Merlot)
Schenk de wijn in een glas en draai het glas een keertje rond om de geuren extra goed te ruiken. Wist je trouwens dat je rode wijn het best in een groot en hoog glas kan schenken? Als de kelk hoog is moet de wijn een langere afstand afleggen van de bodem van het glas naar je mond, waardoor hij meer zuurstof meepakt onderweg en daardoor worden de harde tannines (dat droge gevoel op je tong) een beetje verzacht. Bovendien zorgt de taps toelopende kelk ervoor dat de geur beter in het glas blijft hangen. Dit zijn de feitjes die je nodig hebt tijdens een kerstdiner met je (schoon)familie :D.
Bij het nagerecht kun je lekker de rode wijn blijven drinken die je al drinkt. De Bordeaux Rouge van Maison Castel combineert namelijk perfect bij een dessert met chocolade. Let erop dat de chocolade niet te zoet is én niet een te hoog cacaogehalte heeft. Blijf weg bij meer dan 70% cacao. Enjoy!
Al met al vond ik het een heel geslaagd vegetarisch kerstmenu. Het is top dat je vooraf zo’n lekker licht plaattaartje eet en dan als hoofdgerecht iets met wat meer intense smaken. En precies dat deden we ook met de wijnen; licht beginnen en wat intenser eindigen. Super lekker.
Ik hoop dat deze blog je geïnspireerd heeft met twee lekkere vegetarische kerstrecepten met bijpassende wijn en heb nog maar een ding te zeggen…
Proost!
Bewaar deze recepten op Pinterest
Wil je deze recepten op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!
Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.
Marieke zegt:
Erg leuk artikel!
Doortje zegt:
Ben helemaal geïnspireerd door de vega gerechten! Super leuk om ook meteen de goede wijncombinatie te weten 🙂
leonie zegt:
Leuk om te lezen 😀
Doortje zegt:
Ben helemaal geïnspireerd door de lekkere vega gerechten! Super leuk om ook meteen de wijncombinatie te lezen 🙂
Caitlin zegt:
Ziet er echt heerlijk uit! 2 vraagjes:
Waar zijn de wijnen te koop?
En wat is nou het nagerecht? Lees ik er compleet overheen? 😛
leonie zegt:
De wijnen zijn te koop bij PLUS!
En het nagerecht is de tip om lekker iets met chocolade te doen. Ik wilde niet nóg een recept in deze blogpost doen, omdat het anders misschien een beetje te veel werd 😉