Broodje bal met ingemaakte ui en augurk

Goedemiddag goed volk! Nu ik 1,5 jaar in Haarlem woon heb ik om me heen een aantal adresjes gevonden om een lekker broodje te halen voor lunch. Zo ga ik naar De Kaashoek voor een lekker betaalbaar pistolletje met pesto en oude kaas, fiets ik langs Jamon Jamon voor het beste broodje Iberico ham van de stad en wandel ik langs Cleeff voor hun broodje bal. Dat broodje bal is alleen best kostbaar, dus ik dacht; laat ik het zelf thuis eens proberen te maken.

Ik maakte een broodje met gehaktballen, met zelfgemaakte honing-mosterd dressing en topte af met augurkjes en ingemaakte uien. ZO lekker. Vet veel werk voor een lunch, maar #totallyworthit. En je kan dit natuurlijk ook prima als avondmaal maken. Let’s bal!

Nodig voor 2 personen: 250gr biologisch gehakt – 2 kruidnagels – 1 theelepel mosterd – een scheutje ketjap – 1 ei – paneermeel – 2 eetlepels grove mosterd – 2 eetlepels mayonaise –  1 tl honing -augurkjes – stuk of 8 sjalotjes – balsamico-azijn – 1 schep suiker – van die kleine Turkse broodjes/bollen (die heel groot zijn)

Vega tip: gebruik Naturli gehakt, ipv dierlijk gehakt

Doe het gehakt in een grote kom en kneed er 1 ei, 1 tl mosterd, een scheut ketjap en wat paneelmeel doorheen. Kruid het met peper, zout en gemalen kruidnagel (hallo vijzel!). Maak het gehakt wat droger door paneermeel toe te voegen en kneed er dan balletjes van van ongeveer 5 cm doorsnede.

Het bakken van de gehaktballetjes en de ingemaakte uien duurt ongeveer even lang, dus doe dat tegelijkertijd.

De gehaktballen bak je in een pan met een beetje olie of boter rondom bruin, dan schenk je er wat water bij (een laagje van ongeveer 1 cm) en daar doe je nog een beetje ketjap of ketchup bij en dit laat je ongeveer 20 minuutjes op middelmatig vuur gaar “koken”.

De ingemaakte uien maak je als volgt: snijd sjalotten in grove stukken en doe in een pannetje met een beetje olie. Bak een beetje glazig. Voeg dan een scheut balsamico-azijn toe en een schep suiker en doe er een beetje water bij. Laat dit met een deksel op de pan zo’n 20-30 minuutjes pruttelen, totdat de sjalotjes lekker zacht zijn en de saus wat ingedikt is.

Maak honing-mosterd dressing door mayo, mosterd en honing met elkaar te mengen. Halveer de gehaktballetjes en doe op het broodje, top af met ingemaakte uitjes, augurk en zelfgemaakte honing-mosterdsaus en eet smakelijk!

broodje_bal

Mensen kinderen, wat is dit lekker. Ik ben deze blogpost een week na kook-datum aan het schrijven en het water loopt me alweer in de mond. Zooo chill dit. Ik vind het trouwens ook echt een dikke tip om voor dit soort gehakt-in-de-hoofdrol-recepten het gehakt van koopeenkoe.nl te gebruiken. Dat is ZO lekker van smaak en structuur. Echt een wereld van verschil met supermarktgehakt. Evengoed zit er natuurlijk genoeg smaak op je broodje dat het met biologisch supermarktgehakt ook heerlijk wordt, maar als je de kant hebt om kek-gehakt te kopen, doe dat dan <3.

Bewaar dit overzicht op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Pinterest_broodje_bal

Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!

Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.

Zin om te BBQ’en?
Bestel mijn e-book Gruwelijk Grillen. In mijn e-book deel ik 34 toffe barbecue recepten die iedereen klaar kan maken. De helft van de recepten is vegetarisch, de andere helft bevat vlees of vis.

 

 

Eén reactie op “Broodje bal met ingemaakte ui en augurk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *