Dikke vega noedels met zelfgemaakte woksaus (zonder pakje)

Goedemorgen mooie mensen! Een tijdje geleden postte ik een recept voor noedels, waarin ik aangaf dat ik nog nooit zelf een woksaus heb gemaakt zonder pakje of zakje. Daarop reageerden veel van jullie met dat het vrij simpel is om zelf een woksaus in elkaar te flansen en dus dook ik de keuken in voor een experiment. Veel van de ingrediënten zijn van die dingen die forever in je voorraadkast staan, dus de kans is groot dat je zonder veel boodschappen te hoeven doen, ook zelf al woksaus in huis hebt.

Het makkelijke aan dit gerecht is trouwens ook nog dat het een eenpansmaaltijd is. Yay!

Zin in dikke noedels met een lekker sausje? Let’s wok!

Nodig voor 2 personen: 4 eieren – handje cashewnoten-1 blok biologische tofu –  handje verse peterselie – 1 eetlepel sesamzaad – 1 x udon thick noedels ready to wok – Wokgroente japans (shiitake, paksoi, ui) – wokolie

Voor de woksaus: sambal – ketjap – honing – sesamolie – knoflook 

Meng een beetje sambal met ketjap, honing, sesamolie en een uitgeperste teen knoflook. Dit kun je qua verhoudingen echt op gevoel doen; hou je van zoet, dan neem je meer honing en ketjap, hou je van pittig, dan voeg je meer sambal toe, etc. Zorg in ieder geval dat je wel een lekkere hoeveelheid maakt; denk ff in zo’n woksausje in de supermarkt.

Snijd de tofu in reepjes van 2cm en laat deze reepjes weken in je woksaus voor minimaal een half uur, maar hoe langer hoe beter.

Verhit in de wok een scheut wokolie (vet lekker van smaak) en bak daarin 4 eieren; je kunt ze heel laten, maar je mag er ook roerei van maken. Haal vervolgens het ei weer uit de pan.

Bak nu de stukjes tofu in de pan op hoog vuur. Probeer ze rondom een beetje bruin te krijgen, maar door het woksausje dat zich al in en om de tofu gehecht heeft, vond ik dit lastig.

Voeg vervolgens de wokgroentes en cashewnoten toe. Doe dan ook het ei er bij en wok alles door elkaar. Doe de ready to wok noedels erbij, roer er wat sesamzaadjes doorheen en wok alles op lekker hoog vuur.

Bij het opdienen top je af met wat verse peterselie en klaar is je maal.

IMG_0160

Ik moet zeggen dat ik het best wel lekker vond. Voor een eerste probeersel was het toch al lekker smaakvol. Het enige waar ik niet zo over te spreken was, was de tofu; maar meer vanwege de flubberige structuur dan de smaak. Misschien dat dit zelfgemaakte woksausje beter floreert op echte kippendijen of garnalen of zoiets. Maar verder echt een lekker maaltje en ik blij zeker experimenteren met zelfgemaakte woksauzen.

Hoe maak jij je woksaus?

Bewaar dit overzicht op Pinterest!
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

vega_noedels_Pinterest_recepten

Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!

Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.

Zin om te BBQ’en?
Bestel mijn e-book Gruwelijk Grillen. In mijn e-book deel ik 34 toffe barbecue recepten die iedereen klaar kan maken. De helft van de recepten is vegetarisch, de andere helft bevat vlees of vis.


2 reacties

Anouk -

Tip voor de tofu: eerst even in een theedoek wikkelen en zoveel mogelijk vocht eruit drukken. Dan wordt de marinade beter opgenomen.
En na de marinade is ingetrokken, de tofu omwentelen in maizena. Dit maakt het een beetje droger en knapperiger als je het vervolgens bakt 👌🏻

leonie -

Wat een goeie tip, dank je wel! Knijp je de tofu dan niet helemaal stuk?

Reageer ook