Beer can chicken, maar dan met whisky

Hey you! Afgelopen vrijdag hadden Jan en ik het vrij slechte en onvoorbereide idee om Beer Can Chicken te maken. Ik lag tijdens de mountainclimbers tijdens m’n sportles te fantaseren over lekkere stukken sappige kip met een knapperig korstje en dus gooiden we ’s avonds de barbecue aan. Maar. Nog nooit zo onvoorbereid. De kip was om 4 uur ’s middags nog totaal bevroren (geen aanrader) en om een uur of half 10 ’s avonds konden we eindelijk eten. Ik hartstikke hangry. Gelukkig was het wel heel lekker.

Hoe we ‘m hebben klaargemaakt? Dat lees je zo! Ik verklap alvast dat we in plaats van bier (beer can chicken) de kip op whisky hebben gezet. En dat was een groot succes! Ook zin in? Aan de slag!

Nodig voor 1 beer can chicken: – 1 hele kip* – klassieke kipkruiden – olijfolie – 50ml whisky 

Wij maakten de kip klaar op onze Big Green Egg Large, zetten de kip op een houder ennnn gebruikte tijdens het bereiden nog wat Jack Daniels rookhout.

*haal een zo biologisch mogelijke kip. Dat is beter voor de wereld en vooral veel smaakvoller. Als je dan toch aan de slag gaat, doe het dan echt goed ;-). Overigens hadden wij een kip van 1.4 kilo voor 2 personen en dat is véél. Maar veel kleiner dan dat heb je ze niet, dus: lekker kippenvlees de volgende dag op brood!

Smeer de kip in met olijfolie en daarna met kipkruiden. Klassieke kipkruiden zijn heel lekker, maar ook heel zout. Kijk dus wel uit dat je niet té veel kipkruiden gebruikt. Liever meng je het bijvoorbeeld met een beetje paprikapoeder, zodat je kip wel die lekkere oranje kleur krijgt, maar niet meeeega zout is. Maar goed; dit hoeft dus niet per se.

Ook is het slim om de kruiden op de huid te smeren, in de kip (via de opening) en tússen de huid en het vlees. Dat is ff een kutklus, maar voor de smaak wel heel lekker.

In de houder schenk je de whisky. Normaal zet je de kip op een blikje bier (met z’n kont dus, daar waar het open is), maar het leek ons tof om te experimenteren met een andere smaak. Bovendien hadden we zo’n houder waar je dus zelf iets in kan schenken. Whisky it is. 

Vervolgens zetten we de kip op de houder en daarna op de barbecue.

Voordat je de kip op de barbecue zet, is het slim om wat rookhout nat te maken en dit tussen de kolen te leggen. Hierdoor gaat de barbecue heel erg roken en krijgt de kip ook nog extra die rooksmaak mee. Wij gebruiken altijd het rookhout van Jack Daniels; dat zijn oude whisky vaten die tot snippers zijn gemaakt. MEGA lekker.

Het was de bedoeling om de kip 1 tot 1,5 uur op 200C te laten garen, maar onze temperatuur schoot per ongeluk omhoog en na 3 kwartier kwamen we er achter dat ‘ie al de hele tijd op 250C stond en was onze kip gaar, haha.

SUPER sappig, super knapperig en echt perfect. Perfect gaar, precies zoals je ‘m wil. Maar ik zou niemand aanraden om een kip zo kort en zo hoog te laten garen…. Puur omdat dat volgens mij vrijwel altijd fout gaar. Behalve nu. Pfoe, haha!

beercan_chick

Wij vond het allebei echt een heerlijk kippetje. Niets meer aan doen. Oh en we hadden natuurlijk whisky gebruikt in plaats van bier en dat proefde e echt heel goed. En dat was zooooo chill. Echt een stoer kippetje. Man, wat lekker!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *