Vegetarische ovenschotel met aubergine, kruidige tomatensaus en veel kaas <3

Door Elske –  Hoi! Vandaag ga ik je meenemen in één van mijn all time favorite recepten. Als ik niet weet wat ik moet koken en ik heb even de tijd dan kies ik vaak voor dit recept. Heel erg makkelijk te maken, het kost alleen dus wel wat tijd, maar het meeste werk laat je uiteindelijk wel door de oven doen dus dat scheelt weer. Ben je benieuwd naar het recept voor deze ovenschotel? Lees mee!

Nodig voor 2 personen: 1 aubergine – 1 pakje tomato frito * (350 gram) – 1 rode ui – 1 teentje knoflook – bol mozzarella – zakje geraspte parmezaan of flakes – 1 bruin stokbrood
* ik koos voor alleen tomaat en bracht hem zelf op smaak met italiaanse kruiden, maar je kunt ook voor een variant met basilicum of andere kruiden gaan

Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in lange plakken, snipper de ui en pel de knoflook. Zet twee pannen op het vuur: één voor de saus, de ander voor het bakken van de aubergine. Doe in de pan voor de saus een beetje olijfolie, pers de teen knoflook erboven uit en voeg de gesnipperde ui toe. Bak even op middenhoog vuur. Wanneer ze wat glazig beginnen te zien voeg je de tomato frito toe, samen met wat peper, zout en Italiaanse kruiden zoals basilicum, oregano, peterselie en/of tijm. Roer door en laat pruttelen op laag vuur.

Ondertussen voeg je flink wat olijfolie toe aan de andere pan en waarin je de plakken aubergine gaat bakken. Dit lukt waarschijnlijk niet in één keer, dus doe het in fases en voeg steeds opnieuw flink wat olijfolie toe. De aubergine is goed gebakken als ze zacht zijn geworden en de binnenkant wat donkerder van kleur is.

Snijd de mozzarella in plakken. Pak een ovenschaal (niet te groot) en begin met een laag aubergine plakken. Schep daarop wat tomatensaus, bestrooi met wat parmezaanse kaas en wat plakjes mozzarella. Herhaal tot je aubergine plakken op zijn. Je sluit altijd af met een laag tomatensaus, mozzarella en flink wat parmezaan. Schuif dit voor zo’n 20 minuten in de oven, samen met je stokbrood als je voor een afbakvariant hebt gekozen. Na 20 minuten haal je de ovenschaal uit de oven, laat je dit nog zo’n 5 minuten staan, snijd je het stokbrood alvast in plakjes en klaar. Eet smakelijk!

vegetarisch_ovenschotel_aubergine_1

Oh ik vind dit zo’n lekker maaltje! Zoals ik al zei, een all time favorite. En je kunt er ook heerlijk op variëren. Voeg eens wat courgette toe of vervang de aubergine hiervoor. Laatst roerde ik wat pesto door de tomatensaus: ook heel erg chill! Het kost je misschien wat tijd, afwas en wat werk, maar dan heb je ook wat. Misschien wel het lekkerste vind ik dat je het stokbrood kunt gebruiken om in de saus te dippen én aan het eind je bord en ovenschaal mee ‘schoon te vegen’.. Love it! Wat is jou all time favourite gerecht?

Trouwens… Wist je dat Leo drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *