Couscous met muhammara, falafel, aubergine en vijgen

Door Elske – Joehoe leuk mens! Laatst had ik nog een half bakje muhammara over van een feestje en ik vroeg me af wat ik daar in godsnaam mee zou doen. Persoonlijk vind ik muhammara heel erg lekker spul. Je moet ervan houden; ik vind het fantastisch. Maar nou ook niet zo fantastisch dat ik het even op de boterham smeer en mee naar mijn werk neem. Nee lieve mensen, er zijn grenzen. Ook voor mij. En dus bedacht ik me dat ik het misschien wel in het avondeten kon verwerken, maar met wat?

Ken je muhammara niet? Ik zal het even kort toelichten. Muhammara komt uit de Arabische keuken en wordt oorspronkelijk gemaakt van gegrilde paprika’s en walnoot en ik geloof rode peper. Ik ga maar meteen eerlijk met jullie zijn: ik heb het nog nooit zelf gemaakt en ken eigenlijk alleen deze variant met granaatappel en ik vind hem goddelijk. Juist dat zoete met dat pittige maakt het zo lekker. En toen bedacht ik mij: muhammara en couscous, zou dat een lekkere combi zijn? Een blik in mijn koelkast vertelde mij dat ik nog falafel had liggen en van een vriendin kreeg ik die dag ervoor verse vijgen. Dat alles bij elkaar leek mij een hemelse combinatie. Let’s do this!

Nodig voor 1 persoon: 75 gram couscous – eetlepel rozijnen – halve bak falafel – 5 cm aubergine – 1 lange wortel – 6 cherrytomaten – 1 ui – teentje knoflook – 2 volle eetlepels muhammara – 1 vijg

Doe de couscous in een kom samen met de rozijnen en bereid zoals op de verpakking staat beschreven. Ik wel de couscous meestal in een half blokje (of voor 1 persoon iets minder) bouillon. Roer af en toe door met een vork.

Snipper de ui, pel de knoflook en doe en laagje olijfolie in een koekenpan. Zet op middelhoog vuur en pers daarboven het teentje knoflook uit en doe de ui in de pan. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes. Voeg na 2 minuten bij de ui en knoflook. Snijd ook de wortel en voeg die ook na 2 minuten toe aan de pan. Voeg wat peper en zout toe aan dit mengsel.

Ondertussen snijd jij de cherrytomaatjes in halfjes. Ik had zo’n mix waarin gekleurde tomaatjes zitten. Leuk voor de kleur maar qua smaak voeg het niet veel toe. Kies daarvoor wat jij lekker/leuk vindt.

Is je groente lekker aan het bakken en bijna gaar? Schuif dan naar één kant van de pan en bak aan de ‘lege’ kant de falafelballetjes nog even aan. Dit scheelt je weer een pan aan afwas. De falafel is eigenlijk al gaar, dus hoef je niet heel lang te bakken. Doe dit zo’n 3 minuten en haal daarna alles van het vuur.

Voeg de hele inhoud van de koekenpan toe aan de couscous en roer goed door elkaar. Voeg daarna de muhammara toe en roer nog een keer goed door. Snijd de vijg in partjes en serveer op je couscous; klaar!

MJAM. Mijn hemel wat heb ik lekker gegeten. Ik had er hele hoge verwachtingen van en die kwamen zeker uit, geen teleurstelling. Het zoete van de vijgen, rozijnen en de granaatappel uit de muhammara met de kruidige falafel en ook de pit van de muhammara maakten het top. Een uitstekend gerecht voor vega maandag al zeg ik het zelf. Vette aanrader!

Ik heb ook gehoord dat je muhammara dus heel goed zelf kunt maken en dat lijkt me nu ook fantastisch. Wie heeft een goed recept? Laat het me hieronder weten 😀

Je kunt Gewoon wat een studentje eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Couscous met muhammara, falafel, aubergine en vijgen

  • Haha oeps ik neem dit dus wel altijd (zonder gêne) mee op mijn brood, komkommertjes of rucola erbij en smullen maar. Ik moet wel zeggen, dit recept ziet er ook heel erg lekker uit 🙂

    • Hahah, en terecht! Ik schreef dit recept al een tijd terug, maar heb het onlangs ook gedurfd en met een bakje naar mijn werk gegaan. Op crackers gesmeerd en het was god-de-lijk. Met rucola en komkommer lijkt mij ook erg lekker; goeie tip. Niets om je voor te schamen. Had ik veel eerder moeten doen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *