Stoofpot: Boeuf Stroganoff

Door Elske – Hee hallo daar! Ik maak amper stoofpotjes want a) kost veel tijd en b) leek mij best lastig, maar dit blijkt eigenlijk best mee te vallen.  Met Kerst maakte mijn tante een stoofpotje en toen ik haar naar het recept vroeg bleek het heel erg simpel. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat! Serveer er makkelijke aardappeltjes uit de oven, aardappelpuree of rijst bij. Klaar voor het recept? Let’s stoof!

Voor 4 personen: 600 gram runderriblappen – 250 gram kastanjechampignons – 1 rode paprika – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 150 ml runderbouillon – 2,5 eetlepel cognac – 125 ml zure room  – verse peterselie – 2 eetlepels bloem – cayennepeper – paprikapoeder
* Edit: Ik gebruikte runderriblappen en koos ervoor om dit 3 uur op zacht vuur te laten stoven. Wil je een snelle variant? Kies dan voor bieflappen

Snijd eerst het vlees in lange repen. Kruid het met wat peper, zout en een snufje cayennepeper en paprikapoeder. Meng alles goed door elkaar en zet even aan de kant.

Snipper de ui en de teentjes knoflook. Zet een grote pan op het vuur en doe daarin een flinke klont roomboter. Voeg de ui en knoflook toe en laat even bakken. Ondertussen snijd je kastanjechampignons in plakjes en de paprika in dunne repen. Voeg deze toe aan de pan als de ui zacht en glazig is geworden. Bak in 3 minuten aan. draai daarna het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat dit even 5 a 10 minuutjes stoven, zodat het vocht uit de champignons vrij komt. Giet het mengsel uit de pan over in een kom, inclusief vocht.

Veeg de pan schoon, voeg wederom een flinke klont boter toe en laat smelten. Voeg het vlees (in delen) toe aan de pan en bestrooi met de bloem. Die bloem zorgt later voor het indikken en de saus. Bak het vlees mooi bruin, voeg vervolgens de champignons-paprika mengsel en vocht weer toe en laat het even koken. Voeg na 5 minuten de cognac toe en laat weer koken totdat de cognac opgelost is. Daarna voeg je de runderbouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan.

Hoe langer je het vlees laat sudderen op zacht vuur, hoe malser het wordt. Wil je liever meteen aanvallen? Gebruik dan geen runderriblappen, maar bieflappen, volg bovenstaande stappen en voeg dan na 15 minuten inkoken de zure room en de peterselie toe. Roer goed door, laat dit voor 5 minuten op laag vuur staan en serveren maar!

Ik zei toch dat het best makkelijk was? En erg lekker! De bieflap versie heb ik (nog) niet getest, maar deze versie waarin je het vlees lang stooft is echt heerlijk! Ik maakte dit tijdens een etentje met vrienden; in mijn eentje zou ik dit niet zo snel maken. Het fijne is dat je deze stoof makkelijk een dag van te voren kunt maken, zodat wanneer je eters krijgt je alleen nog maar even de pan op het vuur hoeft te zetten, de stoof op warmt en direct kunt serveren. Zo sta jij niet de hele avond in de keuken en kan je lekker met je bezoek kletsen, wijntjes drinken, etc. :) Love it!

Wat is jouw favoriete stoofpot?

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Leo óók! Check haar via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK.


7 reacties

Mirjam -

Ik maak stoofvlees altijd in een snelkookpan. Kost maar 3 kwartier en is overheerlijk.

Sem -

Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank

elske -

Tof dat je meeleest en er wat aan hebt Sem, thanks!

Lotte -

20 minuten is echt veel te kort voor dit vlees, ik vind het dan iig niet te eten. Voor een snelle variant kan je wel biefreepjes gebruiken, dan kan je zo aan tafel! Met dit vlees zou ik 2-3 uur aanhouden (minimaal).

elske -

Klopt; goed opgemerkt Lotte! Ik heb zelf voor het ‘lange stoven’ gekozen en gebruikte runderriblappen. Voor een korte variant kan je inderdaad beter bieflappen gebruiken. Ik heb het meteen even aangepast :)

Daphne -

20 minuten stoven voor stoofvlees? Heb jij dit na 20 minuten opgegeten?

Ik hou altijd 1,5 tot 3 uur aan. Vaak is het na 1,5 uur nog niet mals genoeg.

elske -

Helemaal waar Daphne, ik heb het aangepast! :)

Reageer ook