Kerst: salade met rivierkreeftjes, mandarijn en witlof (bijgerecht)

Hey you! Ben je op zoek naar een bijgerecht voor je Kerstmaal dit jaar? Tijdens het Kerstdiner van Allerhande proefde ik deze salade en ik was meteen fan. Tijd om ‘m thuis nog eens na te maken om te kijken of het een beetje een simpel recept is. Want ho ho, Kerst-koken is allemaal leuk en aardig, maar ik maar er een topsport van om zoveel mogelijk lekkers klaar te maken, dat er zo tof mogelijk uitziet, in zo min mogelijk tijd.

Dit recept voldoet helemaal aan die eisen en is dus absoluut geschikt voor jouw makkelijke-maar-indrukwekkende-Kerstdiner. Klaar voor? Let’s rivierkreeft!

Dit recept komt uit de Kerst Allerhande 2018, maar ik kon het online niet vinden dus ik kan niet doorlinken. Ook heb ik het een klein beetje aangepast. Mijn versie:

Nodig voor twee personen: 1/4 rode kool – 2 winterpeterselie penen* – 1 stronkje witlof – 3 mandarijnen – 3 eetlepels granaatappelpitjes – een bakje rivierkreeftjes – 2 eetlepels Yo fresh – 2 theelepels sriracha 

*ik vond de toevoeging van winterpeterselie (een vergeten groente die tussen peterselie en pastinaak in zit qua smaak) niet echt enorm nodig, dus je kan dit ook achterwege laten of vervangen door witte kool of peen julienne.

Snijd de rode kool in hele dunne plakjes: zo dun mogelijk! Dit is belangrijk omdat rode kool vrij hard of taai kan zijn en daarom wil je dit zo klein mogelijk hebben. Doe dit in een kom.

Snijd de witlof en winterpeterselie (of je alternatief) in fijne stukjes en doe ook in de kom. Snijd 1,5 mandarijn in stukjes en meng door de salade en pers de andere 1,5 mandarijn uit in een kommetje. Meng door dat kommetje ook de mayonaise en sriracha. Dit is je dressing.

Schenk de dressing over de salade en hussel door elkaar.

Serveer dan de rivierkreeftjes en granaatappelpitjes on top en klaar is je bijgerecht!

rivier

Ik vond het een erg lekker bijgerecht, maar had wel wat kanttekeningen: je moet écht de rode kool fijn snijden anders is het stom, je hoeft absoluut niet zuinig te zijn met dressing, granaatappelpitjes en rivierkreeftjes, en ik had na een prima portie wel genoeg. Als in: je wil je hier niet ongans in eten (ook wel eens fijn tijdens Kerst). Gewoon een klein kommetje per persoon is lekker en leuk voor de variatie (echt lekker en anders en interessant qua smaak), maar ik zou dit niet als hoofdgerecht serveren :P.

Maak jij ‘m klaar deze Kerst? Deel je recept met #gewoonwatikdezeKersteet! Dan kan ik je recept terugvinden en daar word ik blij van :).

Zoek je een tof cadeau voor onder de Kerstboom?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S (met 56 tostirecepten!) op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Zullen we contact houden?
Volg me ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


1 reactie

Sabine -

Iets anders gedaan maar bedacht me wel tot inspiratie! Salade met venkel, komkommerslirten, sinaasappel, rivierkreeftjes en een yoghurt saus. Heel lekker!! & Leonie super leuk jou blogs altijd te lezen:)

Reageer ook