Gevulde kip met chorizo, mozzarella, rozemarijn en abrikoos

Hey you! Dit weekend was het Pasen en hoewel ik niet van plan was om daar iets mee te doen, zag ik zoveel lekkers voorbij komen op social media, dat ik ook echt zin kreeg om de keuken in te duiken. En zo vond ik mezelf op zondagavond laat nog met m’n handen in het achterwerk van een kip om ‘m te vullen met een goddelijk mengsel van o.a. chorizo, mozzarella, rozemarijn en abrikoos. Mjam!

Ik heb dit recept wel eens eerder met je gedeeld, maar nooit echt compleet, dus dat ga ik vandaag doen. Het is echt een GRUWELIJK lekker recept, maar het duurt wel even voordat het klaar is. Verder is het wel gewoon simpel klaar te maken, het duurt alleen lang (lees: 1,5 uur). Klaar voor? Let’s kip!

Nodig voor vier personen: 1 kip van 1,3 kilo – 1 bol buffelmozzarella – 1 ei – 2 sneetjes wit brood – 2 tenen knoflook – 1 eetlepel gedroogde rozemarijn – 1/2 chorizo worst – stuk of 10 gedroogde abrikozen – flinke pluk verse peterselie – roomboter

Lekker voor erbij: sla en frietjes met appelmoes

Neem de hele kip en haal het touwtje er vanaf zodat de achterkant open staat. Pak een grote kom en meng alle ingrediënten daarin door elkaar. Scheur de mozzarella in kleine stukken, breek een ei, scheur het brood in stukjes (liefst zonder korst), pers er twee tenen knoflook over uit, snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukken en gooi die ook door het mengsel, strooi er rozemarijn door, trek stukken van de peterselie af en doe die er ook doorheen. Oh en natuurlijk de chorizo; haal even het velletje van de chorizo, snijd ‘m in kleine stukken en doe ook bij de rest van de ingrediënten in de kom. Kneed nu alles lekker door elkaar; dit mag echt met grof geweld zodat alle smaken eruit geperst worden en door elkaar mengen.

Met dit mengsel vul je je kip; prop zoveel mogelijk in de kip. Als je je aan bovenstaande hoeveelheden houdt, past dat precies in een kip van 1,3 kilo. Nice!

Doe de pootjes weer bij elkaar en zet het vast met een elastiekje; dat draadje wat je er in het begin af hebt gehaald.

Smeer de ovenschaal én de kip vervolgens in met lekker veel roomboter. Begin met het afbakken van de kip waarbij de mooie kant met het velletje boven ligt in de oven. (Pootjes beneden).

Je bakt de kip in totaal in ongeveer 80 minuten af. Reken op 30 minuten per 500 gram kip.

Keer de kip halverwege en zorg dat je eindigt met de mooiste kant van de kip naar boven zodat je die nog heel even onder de grill lekker knapperig kan maken.

Vergeet ook niet om alle oliën (vooral van de boter en de chorizo) die uit de kip komen lopen en in de ovenschaal blijven liggen, gedurende het bakproces over de kip heen te smeren. Je mag ‘m dus best een paar keer uit de oven halen om ‘m lekker in te smeren met het vet. Zo blijft je vlees lekker sappig!

Na zo’n anderhalf uur is je kip dus klaar. Ik serveerde ‘m met frietjes uit de airfryer en een salade (die we niet hebben aangeraakt).

Om de kip op te eten vind ik het altijd handig om echt door het karkas heen te snijden; je snijdt ‘m in de lengte doormidden, dus echt recht door de ribbenkast. Klinkt een beetje cru en is ook wel even een uitdaging (en pas hierbij goed op dat je niet uitschiet en in het hete vet uitkomt), maar op deze manier valt de kip wel lekker open.

Je kunt de vulling opeten, maar dat hoeft niet per se. De smaken zijn al lekker in de kip getrokken en dat is opzich al heel chill. Ik vind het zelf alleen altijd heel lekker juist om ook de vulling op te eten. Maar dat verschilt per persoon.

Ik vond het in ieder geval echt geweldig lekker weer. En hij was echt zoooo goed gelukt; een knapperig randje, maar heel erg sappig vlees vanbinnen. Heerlijk!

Als je ‘m klaar gata maken, laat je dat dan even weten? Vind ik tof om te lezen :D. Enjoy!

Ik zou het knettervet vinden als je mijn boeken kocht
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


1 reactie

Lotte -

OMG ik heb deze net gemaakt en het was ZO lekker. Nieuwe favoriet, ga ik zeker onthouden voor als er vrienden komen eten! (Maar we hebben nu alles met z’n tweeën opgegeten dus dat gaat ook prima 😏)

Reageer ook