Hotspots in Polignano a Mare (en een bonustip in Lecce): de beste pizza, pasta en wijn

Hey! Het afgelopen weekend heb ik mogen vertoeven in ITALIË! Vriendlief gaf me een weekendje pasta’s en pizza’s vreten cadeau voor mijn verjaardag en boyyyy wat hebben we lekker gegeten.

Van donderdag t/m zondag maakten we een roadtrip door Puglia; de hak van Italië. We reden van Bari naar Polignano a Mare en Lecce en ik vertel je alles over onze roadtrip in een aparte blogpost. In déze blogpost ga ik je bijpraten over dé hotspots in Polignano a Mare en als bonus heb ik nog een tipje in Lecce. Zin in? Let’s pasta!

Beste pizza: Pizza e Fichi
De allerbeste pizza’s aten wij bij Pizza e Fichi. Dit is echt een authentieke Italiaan, waar ook de lokale bevolking massaal naartoe gaat voor een hapje buiten de deur. Ik had de pizza met straciatella (een soort burrata), amandelen, een fantastische worst en zongedroogde tomaten. Vrij experimentele ingrediënten als je het mij vraagt, maar ZO geweldig lekker bij elkaar.

pizzafichi3

Jan had een pizza met parmaham en that’s it. Alleen dat. En zelfs dat was GEWELDIG. Zo goed van kwaliteit, zo heerlijk in smaak. Jemig, wat een aanrader.

Als toetje aten we een chocoladetaartje met lekkers en ook dat was goddelijk. Maar volgens mij maakt het niet eens uit wat je hier bestelt; je zit altijd goed. Geweldig echt!

Beste pasta: Bella ‘Mbriana
Hoewel de pizza’s hier ook geweldig zijn, moet je voor de aller lekkerste pasta aanschuiven bij Bella ‘Mbriana. Bestel hier de ravioli met pistachenootjes en waan je in de hemel. Jezus; zo simpel en ook zó lekker.

pasta3

Mijn pizza met straciatella en pistache (geweldig!) viel in het niet bij Jan zijn pasta, die ik hierboven beschrijf. Ik hoop zó dat ik er in slaag om dit thuis na te maken. Omnomnom!

pasta1

Oh en de wijn bij dit restaurant was ook echt geweldig! Die Chardonnay uit Puglia, NIET TE DOEN zo lekker.

Lekker tussendoor: Smoothies bij LIME
Een prima plek om tussen het verkennen van de stad door even neer te strijken is LIME. Je vindt dit kleine terrasje op een van de balkonnetjes van Polignano a Mare. Dat betekent inderdaad dat je in de zon zit en volop zeezicht hebt. Vet gezellig!

Drink bij LIME een van de vele fruitsappen; de keuze is reuze en de uitvoering erg goed. Ik genoot van een groene smoothie met appel, selderij, komkommer en munt en Jan had er eentje met o.a. wortel en gember. Allebei heerlijk verfrissend op een warme (zomer)dag.

lime

Tof voor ’s avonds: in Via Annunziata vind je twee leuke bars, waaronder een Mojito café
Jan had de hotels tijdens onze trip geboekt en we zaten écht heel erg goed in Polignano a Mare. Onze Casa Aurora bevond zich midden in het oude centrum van Polignano a Mare. In de straat van ons appartement zaten twee toffe barretjes; een van de twee heet Casa da Mojito en je kunt aan de naam al aflezen dat dit een topplek is.

mojito

Ze maken hier heel veel verschillende mojito’s op basis van je smaak. Zo ging Jan voor de klassieker (die was echt TOP) en kreeg ik er eentje met o.a. komkommer en kaneel. LEKKER dat die was, jemig. Echt een ge-wel-di-ge plek vond ik dit.

Notspots: Trattoria Pizzeria Neuro en Luna
Helaas hebben we ook op deze trip weer een paar notspots getroffen. Via Instagram kreeg ik de tip om te gaan dineren bij restaurant Neuro; Jan en ik hadden een fles wijn op bij de lunch, waren totaal ingekakt en het feit dat dit restaurant echt om de hoek zat bij ons appartement, maakte ‘m heel aantrekkelijk. Er zaten wel weinig mensen binnen/op het terras, maar we waren voor Italiaanse begrippen dan ook best vroeg. Toch maar gewoon naar binnen gegaan…

Als voorgerecht bestelde ik gegrilde octopus en Jan klassiek een carpaccio. De carpaccio was lekker, maar mijn octopus was echt vreemd. Ik kreeg ‘m in een soort van tomatensaus met een geweekte boterham onderin en ik vond het niet echt een succes. Niet vies, maar absoluut niet iets wat ik nog eens wil of ga eten.

neuro

De caprese salade was prima, maar op de een of andere manier doen ze er hier oregano over en dat vonden Jan en ik allebei niet zo’n succes. Ook de wijnen vonden we prima, maar niet STUNNING.

neuro2

Als hoofdgerecht hadden we allebei voor dezelfde pasta gekozen; de spaghetti met garnalentartaar en limoencrème. Hij werd aangeraden door de chef, dus dit moest wel goed zitten. Toch?

Nope. Heel erg saai. Ik weet dat in Italië de pasta’s een stuk puurder zijn dan in Nederland, waar we driehonderd ingrediënten door één pasta gooien, maar dit was echt saai gewoon. En niet goed van smaak. De garnaaltjes waren heel erg lekker, maar er lagen er letterlijk 4 op. De limoencrème was te bitter en zuur en al met al was de maaltijd helemaal niet in balans. Saai! Jammer :(. Geen aanrader wat ons betreft; beter ga je naar de overkant om een heerlijk hapje te eten. Daar vind je namelijk het restaurant dat ik hierboven beschrijf: Bella ‘Mbriana.

Ook een notspot vonden wij café Luna. Deze wordt als eerste aangeraden op Tripadvisor voor ontbijt en heeft echt een topscore, maar wij vonden het echt niet speciaal. Ja, mijn bruchetta was lekker, maar werd geserveerd op niet zelfgemaakte toastjes en dat vond ik toch een beetje stom. Prima gegeten, maar gewoon écht niet wat je verwacht van de nummer 1 op Tripadvisor voor ontbijt…

Bonustip in Lecce: La cucina di Mamma Elvira
Wél weer echt heel erg lekker hebben we gegeten bij La cucina di Mamma Elvira. Maar dit was dan wel in Lecce ;-). We hebben namelijk een roadtrip door Puglia gemaakt, waarbij we o.a. Polignano a Mare en Lecce hebben gezien. Daarover lees je alles in deze blogpost.

Maar omdat dit restaurant in Lecce zo ontzettend LEUK was, wil ik ‘m nog graag even tippen in dit lijstje.

La cucina di Mamma Elvira is echt alles waar ik van hou: een wijnbar, maar heel toegankelijk, wel met echt goede producten en gerechten waar ontzettend goed over nagedacht is. Het personeel is het leukste op aarde, de wijnen zijn fantastisch en het eten is ook echt goed. Niet het allerbeste wat ik ooit heb gegeten, maar ik werd wel steeds enorm verrast door de combinaties en dat vind ik ook gewoon echt punten scoren.

lecce

Ik at er de pasta met zwaardvis, aubergine en nootjes en die was echt TOP. Echt heel experimenteel en zo goed op elkaar afgestemd qua smaken. Ontzettende aanrader! Ik heb Jan niet eens een hapje laten proeven. Wilde hij trouwens ook niet, want hij vond zijn spaghetti met steak-saus ook heel erg lekker.

Wat een geslaagd adresje!

Bonustip over het algemeen: Cedrata
Dan nóg even een bonustip; in Italië hebben ze een eigen soort frisdrank en het heet Cedrata en is GEWELDIG. Ik zou het omschrijven als een soort gemberbier (die zoetigheid), maar dan van citroen (lekker fris dus) en gewoon echt héél erg lekker. Zoet, fris, prikkelend, dorstlessend. Echt een fantastisch drankje!

Laatste bonustip: Orechietta pasta met tomatensaus en ricotta
Ook een lokale topper is de Orechietta pasta. Dit is een typische pasta van Puglia en hij wordt op veel plekken zelfgemaakt. Bij het privéstrand Marzà hebben wij een variant gegeten die echt GEWELDIG was. Met zelfgemaakte pasta, saus en ricotta. De ricotta is veel steviger dan hoe wij ‘m in Nederland kennen en de pasta veel lekkerder. Echt een aanrader!

Kleine side note wel; ik heb deze pasta twee keer eerder in Monopoli gegeten en vond ‘m toen echt géén succes. Hij moet dus wel echt goed bereid zijn. Maar het is het proberen waard!

marza2

Last but not least wil ik je nog drie tips meegeven. Drie plekken die ik nog graag had willen bezoeken zijn Mint (in Polignano a Mare), COLONIAL café (Lecce) en L’angolino di Via Matteotti (Lecce).

Mint is een super hip(ster) restaurant in het centrum van Polignano. Als je even geen zin hebt in die typische Italiaanse restaurants, maar gewoon een hippe plek zoekt. Het is volgens mij ook de nummer 1 op Tripadvisor. Ik had hier dus graag een hapje gegeten, maar in de korte tijd dat wij er waren, wilde ik toch ook wel gewoon heel graag écht Italiaans eten. En dus niet naar een of andere hipstertent. Maar volgens mij is het wel echt een topper. Dus tóch een aanrader!

COLONIAL Café in Lecce is een bar waar je onmogelijk veel cocktails kunt drinken en deze hotspot zag er op Google en Tripadvisor gewoon echt heel cool uit. Ik wilde nog graag even een cocktails drinken in deze bar, maar Jan wilde naar bed, haha. Oude man. Shit.

En als allerlaatste had ik ook nog graag een hapje meegepikt van L’angolino di Via Matteotti in Lecce. Dit streetfood restaurant heeft een TOP score op tripadvisor en al meer dan 2500 beoordelingen. Bizar! Voor echt Italiaans streetfood schijnt dit dus echt een top plek te zijn. Ik had er graag een hapje geproefd, maar we moesten helaas al vroeg weg uit Lecce en konden daarom niet meer langs dit potentieel toffe plekje…

Zo! Dat was mijn lijst van hotspots in vooral Polignano a Mare. Vergeet ook vooral niet nog de blog en vlog te lezen/kijken over onze roadtrip van 3 dagen. Je kunt dus echt prima met één vakantiedag opnemen gewoon even een weekendje naar Italië hè? Gewoon even op en neer voor pizza en pasta. En wat voor pizza en pasta <3. LOVED IT!

Shit! TOFFE TOSTI’S is uitverkocht. Wat nu?
Snel naar de winkel of over een paar daagjes weer bestellen via Bol.com! Het boek kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *