Zelf mayonaise maken met olie, ei en een staafmixer

Hallo! Vandaag deel een ik een makkelijk recept om zelf mayonaise te maken met olie, ei en een staafmixer. Ik was namelijk van plan om een hamburger te eten en ‘ik had vast nog wel mayonaise in huis, drie tubes ofzo’, maar dat bleek niet het geval. Op. Shit. Ik had echt mayo nodig.

Een tijdje geleden had ik een poging gedaan tot zelf mayonaise maken en dit liep compleet in de soep, dus het vertrouwen in mezelf als mayonaisemaker was niet echt denderend. Tot net. Toen het opeens wel lukte. Met een knetter makkelijk recept.

Ik zag onlangs de vriend van mijn zus nog mayonaise maken (zelf) en die deed het zo simpel, dat ik dacht; dit MOET ik toch ook kunnen. En ja hoor; het is echt easy.

Klaar voor? Let’s do this!

Nodig voor een flinke hoeveelheid: 1 ei (zo vers mogelijk) – 1 theelepel romige mosterd  – 1 eetlepel azijn – 250ml arachideolie – een beker om in te mengen, die ongeveer net zo smal is als je staafmixer – je staafmixer

Je kunt ook nog extra smaakjes toevoegen, zoals citroen (citroensap), wasabi, zoet-zure saus of een beetje chilipoeder.

Breek in de maatbeker je ei. Doe er mosterd en azijn bij. Schenk hier 250ml olie op. Zet de staafmixer onderin de maatbeker en zet hem aan. Trek de staafmixer echt langzaam omhoog; hier mag je rustig 10 seconden over doen. Op deze manier klop je het ei op (zoals je bijvoorbeeld ook bij eiwitschuim doet) en langzamerhand mengt het met de olie.

Binnen no time heb je je zelfgemaakte mayonaise! Eitje!

Kun je nu ook andere soorten olie gebruiken? Ik weet dat het met zonnebloemolie ook moet lukken en bij mij ging het met olijfolie mis, maar ik weet niet of dat aan m’n skills toentertijd lag of aan het soort olie. Arachideolie werkt in ieder geval sowieso.

Ik ben benieuwd of het jou ook lukt! Heb je een ander lekker recept voor zelfgemaakte mayonaise of een goede smaaksuggestie? Deel het hieronder!

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK? Op dat laatste kanaal zit ik bijna op 100.000 volgers. Doe je gezellig mee?

Mijn derde boek komt bijna uit…
Van mijn eerste twee boeken zijn er al meer dan 15.000 verkocht en binnenkort komt boek 3 uit! Bestel mijn eerste of tweede boek op Bol.com of koop ‘m bij de Bijenkorf/Bruna/Ako. Stel het niet te lang uit, want er is een kans dat we niet gaan bijdrukken en dan is op echt op!


7 reacties

Eline -

Ik maak het ook altijd op deze manier, maar dan met zonnebloemolie. Met olijfolie wel gelukt, maar is niet lekker 😝

Patricia Kwappenberg -

Op deze manier maak ik altijd aioili. Ik doe er geen mosterd en azijn bij, maar natuurlijk knoflook (na smaak). Ik gebruik zonnebloemolie.

leonie -

Aaaaah wat awesome! Dit ga ik echt sowieso uitproberen!

Maureen -

Geen mayo in huis maar wel arachideolie? 😉 Wie weet ga ik het ooit proberen!

leonie -

Haha, ja dat is zo’n typisch ding dat je huisgenootje drie jaar geleden in een recept nodig had en dat sinds dien in de kast staat.

Kim -

Archanolie? Arachideolie denk ik 😉

leonie -

haha, oeps!

Reageer ook