Hollandse pot: Stoofvlees of draadjesvlees met frites en sla

Goedemiddag lezers! Gisteren heb ik welgeteld 3,5 uur in de keuken gestaan. Of naja, ik had een pan 3,5 uur op het vuur staan. Voor ’t eerst in m’n leven maakte ik zelf stoofvlees, of draadjesvlees zoals wij het thuis noemden. Leukedingendoen.nl vroeg mij om drie braadrecepten klaar te maken, ivm een item in hun nieuwsbrief, dus vandaar dat ik deze week al twee keer de braadpan onder een laag stof vandaan haalde en eindelijk eens gebruikte. Overigens ziet ’t er op de foto uit als hondenvoer, maar het was echt verrukkelijk heerlijk lekker.

Stoofvlees is niet per se een recept wat ik heel snel zelf zou hebben gemaakt, omdat je er dus echt heel lang de tijd voor nodig hebt (perfect voor een zaterdag of zondag dus) en het leek me ook niet echt makkelijk. Bovendien wilde ik het dan wel met goed vlees maken en daar betaal je natuurlijk ook wel een stuk meer voor dan gewoon supermarktvlees. Niet echt een “gewoon wat een studentje eet” recept, maar daarom niet minder interessant en de moeite waard om eens te proberen. Ik vond ’t namelijk eigenlijk best makkelijk. Je moet gewoon de tijd hebben en weten wat je moet doen. En dat ga ik je nu exact vertellen, zodat jij het ook gewoon eens kan maken. En je dus niet per se terug naar je ouders of oma hoeft voor een lekker oldskool maaltje van draadjesvlees.Nodig voor 2-3 personen (grote portie voor 2)(maar dat wil je, want het is heerlijk): 650 gram doorregen runderlappen (vragen bij de slager) – 2 glazen rode wijn (ik had savignon) – 1 rode paprika – 2 sjalotjes – 3 blaadjes gedroogde laurier – rundvleeskruiden – Croma bakken & braden – frites – botersla – braadpan (!!)

Je maakt het vlees als volgt klaar: doe een flinke scheut bak&braad in de pan en laat dit warm worden op middel tot hoog vuur. Leg het vlees in รฉรฉn stuk er in en braad even aan beide kanten. Zorg dat het vlees verkleurt. Dit duurde bij mij max 4 minuten. Je hebt geen deksel op de pan. Daarna strooide ik rundvleeskruiden over het vlees, ongeveer 2 theelepels per kant. Dan doe je de gesneden rode paprika en de gesneden sjalots in de pan. Voeg ook de laurierbladeren toe aan de pan, leg ze onder het vlees. Giet vervolgens wat rode wijn erbij, zodat het vlees in een laagje vocht ligt. Nu draai je het vuur heel laag en zet je de deksel op de pan. Zorg dat er een klein kiertje open blijft. Dit blijft vervolgens minstens 1,5 uur op het vuur staan. Hoe langer je het laat staan (ik deed 3,5 uur) hoe lekkerder het wordt. Ik raad dan ook echt aan om echt wel voor 3 uur te gaan, omdat het vlees dan super zacht is. Af en toe draai je het vlees even om en je moet goed in de gaten houden of de pan niet droog komt te staan. Dit gebeurde bij mij overigens niet. Ik heb op een gegeven moment nog wel extra wijn toegevoegd. In totaal zat ik denk ik op een glas of twee.

In het begint, toen het vlees er een halfuurtje in lag, was ik enorm sceptisch of het wel zou lukken. Ik was heel bang voor droog vlees, maar na 3,5 uur was het echt zo perfect lekker mals. Het vlees viel echt uit elkaar. Je moet hiervoor wel echt goed vlees gebruiken, dus ga hiervoor zeker naar de slager. Ik had nog een cadeaubon van de Keurslager en was 10 euro kwijt voor 650gr doorregen runderlappen. Dus voor twee personen, maar dat had ik er nu wel voor over.

Erbij kun je frites serveren, die je lekker door de jus kunt halen. En sla, om nog maar een beetje groentes te hebben. Maar het meeste at ik van het vlees ๐Ÿ™‚

Ik hoop dat jullie het ook eens leuk vinden om zo’n klassieker hier te lezen en ik ben benieuwd of iemand zin heeft om het zelf klaar te maken. Het is echt heel perfect voor een zondag, dus als je NU nog snel naar de slager rent, heb je misschien vanavond nog wel een heerlijk avondmaal.

Misschien vind je dit ook lekker:17 reacties

Thomas r -

Hoi leonie!

Bij mij staat vanavond ook weer een stoofgerecht op het menu: semoor djawa. Een aanrader om het vlees nog wat malser te maken is een scheutje natuurazijn op het moment dat je het vuur omlaag doet. Groetjes!

leonie -

Dank voor je tip Thomas!

Ellen -

Haha wat een toeval, bij ons staat vandaag ook al de hele dag hachee te pruttelen op het vuur! Een tip voor goedkoper vlees, haal het bij een Turkse/Marrokaanse etc slager, stukken goedkoper! ๐Ÿ™‚

leonie -

Ik las 't hierboven inderdaad al! goeie tip!

Sylvia -

Haha, wij noemen het thuis ook altijd draadjesvlees ๐Ÿ˜‰ Heerlijk! Helaas heb ik geen frituurpan voorde friet, maar met rijst is het ook een prima combi ๐Ÿ™‚

leonie -

Ja rijst, of aardappelen, of puree zelfs! Ik zelf zou er niet perse frites bij doen, maar dat is vriendlief gewend ๐Ÿ˜‰

Anoniem -

Met uitjes en ontbijtkoek is ook ontzettend lekker!

Anoniem -

Ja inderdaad ik maak het met uitjes, ontbijtkoek en appelstroop. Zo superheerlijk!

leonie -

Appelstroop? Wow! Ontbijtkoek hoorde ik eerder ja, zodat het beter bindt. Tof:D

Anoniem -

Bruine suiker en donker bier (leffe donker, of kasteel bier bijv) vervolgens een uur of 3 laten sudderen, 2 uur laten staan, en nogmaals 3 uur laten sudderen. Dan is het ongeveer zo zacht dat je het op je boterham kan smeren, en echt verrukkelijk!

leonie -

Oh god wat heerlijk. Ik moet dus vaker eten.

Anne-Sophie -

In Belgiรซ maken we het met bier! Maar dit klinkt ook lekker!

leonie -

Dat gebeurt in Nederland ook wel! Ik ben het vanuit huis gewend met rode wijn, maar denk dat ik de volgende keer ook bier probeer.

Lobke Kompier -

Haha, ik zit toevallig al een tijdje te denken om het te maken, maar ik ben meestal zo druk dat k niet 4 uur thuis ben.. maar ga t binnenkort zeker is proberen!

leonie -

Nice! Ja het is echt onhandig dat 't zo lang duurt, maar je hebt daarna wel een heerlijke maal!

cheyenne -

jaaa ik wil al een tijdje stoofvlees maken, en zo gauw ik een middag veel tijd heb ga ik het proberen, thanks voor het recept!
xo, cheyenne

leonie -

Dat hoorde ik al van meer mensen. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn recept maar ik geloof dat als je het exact namaakt, het wel MOET lukken!

Reageer ook