Frisse gevulde hele kip met citroen, basilicum en pijnboompitten, met zoete aardappel en komkommersalade

Hallo daar! Het is FEEST! Dit, ja dit, is het 500e bericht op mijn blog en daarmee kun je wel zeggen het 500e recept! Wooooow! 😀 En toevallig is het ook nog een vrij feestelijk recept. Ik kookte vandaag wat uitgebreider dan anders, omdat het zondag is en ik daar zin in had. Ik maakte een gevulde kip, wat echt super tof is om te doen (helemaal niet vies!) en hij was heerlijk, fris, zomers en smaakvol.

Nodig voor twee personen: 1 hele kip, zonder ingewanden – 2 citroenen – 15gr verse basilicum – 2 tenen knoflook – 2 sjalotjes – 65gr pijnboompitten – 2 sneetjes witbrood – 1 ei – olijfolie – peper&zout – 2 zoete aardappelen (bataten) – 3/4 komkommer – 1 rode peper – 50ml melk

Een enorrrrrme ingrediëntenlijst, wat eigenlijk tegen mijn kookgewoonten ingaat, maar het is toch echt heel makkelijk om te maken. Je neemt een grote kom, doet daar 50ml melk in en legt de sneetjes brood er in. Laat de melk intrekken, knijp een beetje melk uit het brood en haal dat uit de kom. Doe het natte brood terug in de kom. Doe daar de knoflook, fijngesneden basilicum en ui bij. Stamp de pijnboompitten fijn en doe die ook in de kom. Knijp 1 citroen uit over de inhoud van de kom (bewaar de citroen!) en snij de andere citroen in 8 partjes en doe die ook in de kom. Klop je ei en doe dat ook in de kom, strooi er wat peper & zout bij en meng alles met je handen door elkaar (lekker kliederen, jeej!). Haal het elastiekje van de kippenpoten en stop je kip vol met de vulling. Doe een flinke scheut olijfolie in een ovenschaal. Snij de uitgeperste citroen in reepjes en verdeel die over de ovenschaal. Leg de kip in de ovenschaal met de mooie kant boven. Smeer er wat olijfolie over en wat peper&zout en doe de kip 80 minuten op 175C in de oven. Tussendoor smeer je het bakvet over de kip, zodat die lekker sappig wordt.

De zoete aardappelen doe je in aluminiumfolie en zet je net zo lang in de oven, zodat ze poffen. Ondertussen maak je nog een komkommersalade van komkommer, rode peper en olijfolie.

Met een kwartier bereidingstijd en 80 minuten oventijd, zet je een HELE lekkere maaltijd op tafel. Niet veel werk, leuk om te doen en makkelijk. Maar net even specialer dan anders en leuk voor een etentje. En het was heerlijk! Een lekkere frisse kip 🙂

Misschien vind je dit ook lekker:


12 reacties op “Frisse gevulde hele kip met citroen, basilicum en pijnboompitten, met zoete aardappel en komkommersalade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *