Gesponsord – Dag mensen van het goede leven! Het is weer tijd voor curry! Jaja, want curry is meesterlijk en ik heb weer eens een nieuwe variant uitgeprobeerd, namelijk eentje met paneer.
Paneermeel-watte? Neeee: paneer. Dat is een kaassoort die veel wordt gegeten in India. Qua smaak ligt het een beetje tussen halloumi (maar minder zout) en tofu (maar steviger en smaakvoller) in en het is echt een per-fect ingrediënt voor vegetarische curry’s. Verder is paneer een ideale vleesvervanger: hoog in eiwit, laag in vet en zout. Qua structuur lijkt het namelijk een beetje op kip en Apetina paneer neemt alle smaken van het gerecht waarin je het gebruik (curry in dit geval), heel lekker in zich op. Echt een tof product dus! Oh en het heeft dus daadwerkelijk niets met paneermeel te maken ;-). De naam komt van ‘panir’, wat kaas betekent.
Apetina bracht dit in India veel gebruikte product naar Nederland en tegenwoordig vind je het dus gewoon in het koelschap van de supermarkt, tussen de kazen óf bij de vleesvervangers.
Tijd om er lekker mee aan de slag te gaan en dat doen we vandaag in een verrukkelijke vegetarische curry. VET lekker. Zin in? Let’s curry!
Nodig voor 2 personen (grote portie!!): 1 Apetina® paneer – 200gr spinazie – 2 kopjes witte rijst – 400ml kokosmelk – kruidenpasta voor groene curry
Qua ingrediënten klinkt dit niet als een hele grote portie, maar ik vond de paneer héél vullend. Dat resulteerde erin dat ik nog een portie extra over had, die ik de volgende dag als lunch heb gegeten.
Bereiding:
Kook de rijst in 8 minuten gaar, giet het dan af en laat die daarna rusten in de pan met de deksel erop.
Snijd de Apetina® paneer in blokjes van 2 bij 2 cm. Verhit een klontje boter in de pan en bak de paneer hierin rondom goudbruin. Hoewel paneer een soort kaas is, smelt het niet, daar hoef je je dus geen zorgen om te maken.
Keer de blokjes paneer regelmatig om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden. Haal de paneer dan uit de pan en leg eventjes apart.
Verhit in diezelfde pan een scheutje olie en bak de spinazie er in totdat het geslonken is. Voeg dan de kruidenpasta voor groene curry toe, samen met de kokosmelk. Roer alles door elkaar, doe de Apetina® paneer erbij en laat dit even pruttelen met een deksel op de pan. Ik heb dit wel een minuut of 10 laten pruttelen, zodat de paneer lekker de smaak van de curry in zich opneemt. Daarna haalde ik de deksel weer van de pan, zodat de curry nog even kon inkoken tot gewenste dikte.
Serveer de curry in een diep bord met een bolletje rijst in het midden. Serveer er wat naanbrood (afgebakken in de oven) bij. Eet smakelijk!
Ik vond het echt een HELE chille maaltijd. Dit was de eerste keer dat ik Apetina® paneer gebruikte en ik vond het echt een topproduct dat ik zeker vaker ga gebruiken. Ik vond het mega chill dat het wel een beetje die kip structuur heeft, dat het lekker de smaak van de curry in zich opnam en dat het daardoor gewoon echt een goede vleesvervanger is.
Verder smaakte de curry me ook echt heel erg goed; ik had lekker veel spinazie gebruikt en dat was ook gewoon echt heel chill. Een tof recept voor bijvoorbeeld #meatfreemonday of… De week zonder vlees! Want die is weer van 11 t/m 17 maart: super mooi moment om je vleesvervangers-horizon te verbreden, toch?
Trouwens; je hoeft paneer natuurlijk niet altijd in een curry te eten. het product is ook uitermate geschikt als vleesvervanger in andere maaltijden; wat dacht je van een pita paneer (in plaats van kip of halloumi) of gemarineerde paneer-spiesjes (soort van die shaslicks met paprika enzo, vet chill) of gebakken paneer door een salade of paneer als kip-vervanger in een Mexicaanse maaltijd, met lekkere Mexicaanse kruiden? Genoeg mogelijkheden!
Heb jij paneer al eens gegeten?
Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.
Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?
Katinka zegt:
Net gemaakt en ik vond hem lekker! Moet wel zeggen dat ik een beetje de bite miste in de curry zelf. Dus denk dat ik er volgende keer nog wat andere groenten doorheen gooi. En een uitje. Verder een topper!