Stamppot spinazie met moink balls

Hoi! Dit weekend vierden Jan en ik onze housewarming (en Jans verjaardag) bij ons thuis met 40 vrienden en een hele grote barbecue. We hadden bíjna niets over (van 3,5 kilo brisket, 6 slacks spareribs, 8 kippenbouten pulled chicken, pompoensalade, aardappelsalade, zelfgemaakte coleslaw, mega mixed grill, baconbananen van de barbecue, bananen-croissantpudding van de barbecue ennnn moink balls) maar van die laatste wel een stuk of 10. YES. En dus aten we gisteravond – meat free monday– voor een uitzondering weer eens vlees. Maar we hadden het over van het weekend en weggooien is zonde ;-).

Moink balls dus. Ooit van gehoord? De naam komt van de samenstelling van Moo en Oink; koe en varken. Het zijn gehaktballetjes met een plakje bacon er omheen. Eigenijk een soort veredelde slavinken dus. Wij maakten ze zelf (met kaas er in!) en gister bakte ik ze in de pan en serveerde het met stamppot spinazie. Zin in? Let’s cook!

Nodig voor 2 personen: 10 moinkballs (daarvoor heb je nodig: half-om-half gehakt, 10 plakjes bacon, wat oregano, beetje paneermeel, geraspte oude kaas of parmezaan) – 1 zakje aardappelpuree (alleen water toevoegen) – een flinke hand spinazie – witte peper – barbecuesaus – ketjap

Kneed het gehakt, oregano, paneermeel en geraspte kaas tot een lekker geheel en kneed er pingpongballetjes van. Vouw daar een plakje of een half plankje bacon omheen en bak de gehaktballetjes vervolgens gaar in een pan met een klontje boter. Zodra de balletjes rondom gaar zijn (van binnen nog niet per se) voeg je wat water toe aan de pan, zodat ze daarin gaar kunnen koken. Roer daar eventueel voor de smaak een beetje barbecuesaus door.Je kunt ook een deksel op de pan doen.

Wanneer de moink balls helemaal gaar zijn, focus je je op de jus in de pan: voeg wat vocht toe in de pan, wat barbecuesaus en wat ketjap en laat lekker pruttelen tussen de gehaktballetjes. Mjam!

De stamppot spinazie maak je door de aardappelpuree uit een zakje te mengen met kokend water en hier roer je rauwe spinazie doorheen. Breng op smaak met wat witte peper.

Serveer de ballen op de stamppot en giet er lekker wat jus overheen. Eet smakelijk!

moniik

Smakelijk was het, maar ik vond het niet GEWELDIG. Onze moink balls waren een klein beetje smakeloos, moet ik eerlijk zeggen. Ik denk dat ze lekkerder zijn van rundvlees (ipv half om half) en dan toch van de barbecue, want nu waren het een soort van gaar gekookte ballen.

Evengoed hebben we prima gegeten en was het chill dat dit allemaal restjes waren en we dus niet naar de supermarkt hoefden én geen geld uit hoefden te geven. Dubbel chill!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *