Stamppot prei met speklapjes

Goedemorgen allemaal! Het is nu zondagochtend en ik denk dat het kwart over 10 is. Of is het nou kwart over 9? Zomertijd, vet verwarrend. Maar ooooooh wat heerlijk dat het nu ‘s avonds langer licht is. Is ook echt te handig voor de foto’s van m’n avondeten, die worden dan veel mooier :). Ik ben trouwens nu lekker bij m’n ouders in Assen. Met een heerlijk grote achtertuin waar ik straks de hele dag kan genieten van de zon en 21 graden. Wat héérlijk. En gisteravond genoot ik al van een fijn maaltje bij m’n ouders: stamppot met speklapjes. Omdat ik zo veel zin in speklapjes had :). Die heb ik nog nooit zelf gemaakt en op de een of andere manier lijkt ‘t me moeilijk, maar zoals m’n vader het omschrijft (het recept hieronder) is ‘t toch eigenlijk piece of cake…

Nodig voor drie personen: 500gr speklapjes – 3 eetlepels paneermeel – 1,5 eetlepel speklapjeskruiden – 500 gr gesneden prei – ongeveer 6 aardappels & 1 rauw ei voor de stamppot – bouillonblokje (voor de stamppot)

Kook de aardappelen met een bouillonblokje gaar en kook de prei 8 minuutjes mee in de pan. De speklapjes kruid je met de speklapjeskruiden en wat paneermeel. Dit paneermeel is handig omdat die het vocht opvangen, waardoor je speklapjes niet droog worden, én ‘t voegt een lekkere bite toe aan je gerecht. De speklapjes bak je in 10 minuutjes gaar. Vaak omkeren! En niet in olijfolie bakken, want dat spettert te veel. Beter in boter of bakboter. Giet de aardappelen en prei af en stamp door elkaar, met één of twee rauwe eieren erdoor. Dit maakt ‘t lekker luchtig. Klinkt misschien vies, maar is heel lekker. Lekkere toevoeging: walnoten door de stamppot. maar dat is geen must.

Het was heerlijk! Ik had zoooo veel zin in speklapjes, dat ik m’n moeder twee weken geleden al smste dat ik dat nu wel wilde eten, hahaha. En speklapjes door paneermeel halen is echt een goeie tip, dus dat zou ik zeker zelf ook doen als ik ze eens ga maken.

Nou, dat waren de speklapjes van gisteravond. Er komt nog een blog online over m’n maaltje van woensdag, donderdag én vrijdag. Stay tuned!

VOLG DEZE BLOG(ster) VIA YOUTUBEBLOGLOVIN |  TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+FACEBOOK & als je iets klaarmaakt van m’n blog, let me know @lterveld of op faceboook!

Misschien vind je dit ook lekker:


4 reacties op “Stamppot prei met speklapjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *