Een Interessante Bevinding Omtrent Snackbars

Hallo mensen. Ik heb een interessante bevinding gedaan omtrent snackbars. Ik ben een fervent snackbar-bezoeker en ben niet alleen trouw aan Snackbar Evert (opvolger van Ma Baker, die in zijn plaats weer opvolger was van Jongman, mijn favo snackbar in Assen), maar ook trouw aan mijn bestelling: patat speciaal (curry) of oorlog met een frikadel speciaal (curry) en wisselend een bamischijf, kipkorn of turkeystick. Maar die laatste hebben ze niet bij alle snackbars. En soms heet hij opeens een sitostick, maar zo heb ik het niet geleerd bij Jongman in Assen.

Dat je trouw bent aan je bestelling, is niet mijn interessante bevinding (hoewel dit ook een interessant onderwerp is om het nog eens uitgebreid over te hebben, onder het genot van een kipknots en een mexicano #besteleensietsanders).. Ik bestel bij McDonald’s ook altijd hetzelfde (2x kip 6, want dan ben je goedkoper uit dan met 1x kip 9, een hamburger en een kleine friet, niet omdat die friet zo lekker is, maar vooral vanwege de typische McDonald’s frietsaus) en volgens mij doet iedereen dat. Nee, interessanter is de trouw ten aanzien van de snackbar.

Toen ik nog in Assen woonde gingen we altijd naar Jongman. Dit was niet eens de snackbar die het dichtst bij huis was, maar toch gingen we altijd daar friet halen. Zélfs als we snel naar huis moesten fietsen omdat de frietjes anders koud werden (hoewel we ook vaak de auto namen en de hele auto dan rook naar een gezinszak friet). Waarom zo trouw aan Jongman? Waren zijn frikadellen het lekkerst? Was zijn vet het heetst? Joost mag ‘t weten. En ik ken er een paar, dus kom maar op met jullie antwoorden Wierdsma, Brantjes, Geurtsen, Wesseling, Kuurman en Pluijmers. Als ik het me goed herinner heb ik dit weekend zelfs nog een Joost ontmoet. Genoeg om te antwoorden dus. Terug naar de snackbar.

Nu had ik afgelopen zaterdag opeens intens veel zin in snacks van de snackbar. Ik zeg opeens, maar in de praktijk was dit veel minder plotseling dan ik hier doe voorkomen. Ik had al weken cravings naar frikadellen speciaal, omdat ik een paar weken in het buitenland had gezeten en je daar toch je vertrouwde snackbar om de hoek mist.

En die vertrouwde snackbar om de hoek, dat is Een Ding. Ik ga dus sinds Jongman (toen ik in Assen woonde) en Ma Baker (toen ik in de Baarsjes woonde), altijd naar snackbar Evert. Zelfs als zijn pinautomaat het weer niet doet en ik cash geld uit de krochten van mijn tas moet vissen en zelfs terwijl ik zijn pindasaus eigenlijk teveel op een Chinese pindasaus vind lijken.

Zaterdag had ik opeens besloten om naar snackbar Marja te gaan; waar overigens alleen mannen achter de bar stonden; je vraagt je af waar die naam Marja vandaan komt; heeft dit met een bangalijst te maken? Joost mag ‘t weten(…). Onbewust bestelde ik iets anders dan bij Evert. Een berenhap. Die bestel ik nooit. Overrompeld door de mogelijkheden van een nieuwe snackbar, waar je in je oude vertrouwde snackbar nooit meer op het menu kijkt, want je weet toch wel wat je wil, deed ik dat bij Marja opeens wel. En eindigde ik met een berenhap (met ongevraagde pindasaus, die in de praktijk beter bleek dan de variant van Evert). En ik vind een berenhap niet eens echt lekker.

De friet van snackbar Marja was overigens een hit. Goeie grote portie, lekker veel saus. De frikadel vond ik te zout. Vét veel te zout. En de berenhap, daar had ik niet eens meer plek voor. Terwijl ik bij Evert altijd minstens twee snacks neem. En soms zelfs drie, als ik niet kan kiezen tussen een kipkorn, turkeystick of bamischijf (en frikadel speciaal moet sowieso).

De conclusie van dit verhaal? Ik weet het niet. Er is iets met snackbars waardoor je altijd trouw bent aan die ene. Die ene die niet per se de beste is, maar waar je wel altijd naartoe gaat. In Amsterdam ben ik omringd door snackbars. Ik kan naar de andere kant van de stad fietsen voor de beste frites die een 9+ in Het Parool hebben gekregen en toch fiets ik het liefst langs Snackbar Evert. Met cash geld op zak. Waarom? Joost mag ‘t weten.

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

MEER VAN DIT?
Bestel mijn eerste kookboek (10.000x verkocht!) hierrrrrzo!

7 reacties op “Een Interessante Bevinding Omtrent Snackbars

 • Heee, je hebt mijn snack combo. Patat Oorlog, Frikadel Speciaal, Bereklauw sate. Net te veel altijd. Coca Cola on the side (ja….de regular). Maar ik lees geen reden waarom je steeds terug gaat. Denk eens hard op met me mee….

  Maar waarom steeds naar dezelfde tent?
  Hypothese 1: dit koop je als je er echt zin in hebt, beetje stiekem. Dus je wilt geen fuck ups die dit plezier bederven. Geen laffe satesaus die door het zakje heen lekt, opeens ketchup ipv curry bij mijn frikadel speciaal, of wannabe McDonalds friet. Dus we gaan voor superzeker.
  Hypothese 2: ik heb onbewust een pact met de frietboer. Ik kom hier mijn guilty pleasure halen. Ik weet wat ik wil, hij stelt geen vragen. I’m in&out. En ik heb hier voor gekozen. Ik ga naar de Appie en niet de Jumbo. Daar hebben ze mijn spullen. En niet net dat andere. I’m loyal.
  Hypothese 3: ….

 • Marieke zegt:

  De Zeeheld in Groningen is ook een goeie! Maar sinds ik verhuisd ben en pal naast de binnenstad woon, heb ik ook ineens keus.. Nu ga ik iedere zondag trouw naar Cappadocië in de Poelestraat, omdat ik het gezelliger vind bij deze Turkse meneer patat te bestellen dan bij patatketen X 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *