5x Vega & vegan tosti’s

Hallo leuke mensen! Het is eindelijk weer eens tijd voor een blogpost over tosti’s. Nu we veel thuiswerken is de tosti toch wel echt een ideale lunch en omdat je misschien inmiddels uitgekeken bent op de klassieke ham-kaas tosti, deel ik vandaag 5 toffe recepten met je. Simpele tosti-recepten en allemaal met een toffe twist… Ze zijn namelijk alle 5 vegetarisch of zelfs veganistisch! En stuk voor stuk HEEL ERG LEKKER. Ik heb zélfs een van m’n succesvolste tosti’s – de frikandelspeciaaltosti – vega gemaakt. En hij was heerlijk. Wie o wie heeft er zin in een lekkere lunch? Let’s tosti!

Deze blogpost was in 2021 onderdeel van een samenwerking met Violife.

1. Tosti met gekarameliseerde ui, kaas en honing-mosterdmayo
We beginnen meteen met mijn favoriete tosti uit dit lijstje. Echt mensen, deze is geniaal. Dit heb je nodig:
– sjalotjes
– balsamico azijn
– een schep suiker
– kaas (ook lekker met komijnekaas denk ik)
– 2 sneetjes brood
– 2 theelepels mayonaise
– 1 theelepel grove mosterd
– 1 theelepel honing

Snijd de sjalotten in grove stukken en bak in de pan glazig. Voeg dan een scheut balsamico azijn en een schep suiker toe. Doe er een scheutje water bij, roer alles door elkaar en laat het 20 minuten met een deksel op de pan gaar stoven. Het is klaar als het vocht verdampt is en de uien mooi bruin en zacht zijn.

Beleg de tosti met kaas en de gekarameliseerde uien. Bak de tosti bruin en knapperig tussen een tosti-ijzer of in de pan. Serveer de tosti met een dip die je maakt van de mayonaise met mosterd en honing. Klaar!

2. Vegan pantosti met curry
Ik ben van mening dat pantosti’s de allerlekkerste tosti’s zijn en dan maak ik het allerliefst gewoon de klassieker; met kaas op de tosti en curry erbij. Nu heb ik de klassieke pantosti geveganized, door hem klaar te maken met veganistische kaas van Violife. De Gouda flavour Slices zijn hier perfect voor. Ze smelten goed en smaken heel erg lekker.

Voor deze tosti heb je nodig:
– 2 sneetjes lekker brood
– 2 plakjes Violife Gouda flavour Slices
– veganistische boter (bijvoorbeeld Flora Plant)

Beleg de sneetjes brood met de veganistische kaas en bak de tosti in de pan met een klontje veganistische boter. Bak de tosti aan beide kanten goudbruin op middellaag vuur, zodat de kaas de tijd heeft om te smelten. Serveren met curry natuurlijk #TEAMCURRY!

vegan tosti

3. Vegan tosti met avocado, gegrilde paprika en pijnboompitten
Nog een lekkere veganistische tosti is er een met paprika, avocado en pijnboompitten. Net zo romig als je van een kaas-tosti gewend bent door de avocado, maar wel echt anders van smaak. Ik vind het echt een succes en ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Dit heb je nodig:
– een paar plakjes gegrilde rode puntpaprika
– 1/2 avocado
– 1 theelepel pijnboompitten
– peper en zout
– 2 sneetjes brood

Smeer het brood in met avocado en beleg met gegrilde paprika. Top af met pijnboompitten en peper en zout en bak tussen de tostigrill totdat hij mooi goudbruin is.

Bonustip: je kunt de buitenkant van een tosti heel goed insmeren met (vegan) mayo; dan wordt hij sneller mooi goudbruin van kleur. Gek genoeg werkt mayonaise (maar dus ook vegan mayo) beter dan boter en het smeert veel makkelijk.

vegan tosti

4. Vega frikandelspeciaaltosti
Dan is het tijd voor een van m’n meest succesvolle tosti’s ooit. Ik maakte jaren geleden een frikandelspeciaaltosti samen met Snackspert. Dat recept kwam in mijn TOFFE TOSTI’S boek terecht, want het is echt een hele lekkere tosti. Maar vandaag vond ik het eens tijd om een vega variant te maken; met vegetarische frikandellen! Dit heb je nodig:
– 2 sneetjes brood
– 1 vegetarische frikandel
– 1 uitje
– mayonaise
– curry

Bak de vegetarische frikandel eventjes af in de oven of Airfryer. Ik deed hem 7 minuten in de Airfryer op 180C. Snijd hem dan doormidden en beleg op een sneetje brood. Top af met een gesnipperd uitje en wat mayo en curry. Doe de tosti in het tosti-ijzer en serveer ‘m met extra mayo, curry en ui. Enjoy!

vega tosti

5. Tosti met cheddar, bosui, ananas en chiliflakes (incl. vegan optie)
Voor wie van lekker kledderig houdt is deze tosti perfect. En ooooh ik HOU er van op z’n tijd. Deze tosti is heerlijk door de cheddar in combinatie met het pittige van chiliflakes, het zoete van ananas en het smaakvolle van bosui. En je kan er heel makkelijk een vegan tosti van maken door de cheddar te vervangen door de Vegan Cheddar van Violife. Dat is een hele goed smeltende plantaardige cheddar die echtttttt lekker is.

Dit heb je nodig:
– 2 sneetjes brood
– 3 plakjes cheddar (of 2 plakjes Vegan Cheddar van Violife)
– 1 bosui in ringen
– een paar chiliflakes
– stuk of 5 ananasstukjes of 1 ananasring

Beleg het brood met de cheddar. Verdeel daar wat bosui in ringen over en wat stukjes ananas. Top af met chiliflakes en bak de tosti goudbruin in een minuut of 5 tussen de tostigrill. Eet smakelijk!

vega tosti

Dat waren mijn 5 vega/vegan tosti’s. Ik hoop dat je er veel inspiratie uit haalt en binnenkort de keuken in duikt voor een lekkere vegetarische lunch. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

4 reacties op “5x Vega & vegan tosti’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *