Risotto met garnalen en spinazie

Risotto met spinazie en garnalen

Door Elske – In onze keuken hebben we op 1 deur een soort schoolbord-folie geplakt. Op dat schoolbord heb ik een paar gerechten geschreven die we beide makkelijk om te maken en lekker vinden. Wanneer we geen inspiratie om te koken hebben, kijken we hierop en kiezen we een paar gerechten voor die week uit. Risotto staat er ook op, omdat we risottorijst eigenlijk altijd wel in huis hebben. We hadden dit al een tijdje niet meer gegeten en dus besloot ik dat weer eens te maken. We hadden nog een halve zak grote garnalen in de vriezer en nog een restje Parmezaan in de koelkast en zo ontstond dit recept. Let’s risotto!

Nodig voor 2 personen:
– 200 gram risottorijst
– 2 teentjes knoflook
– kleine ui
– 150 gram garnalen (ik gebruikte deze)
– 100 gram verse spinazie
– 40 gram verse Parmezaanse kaars
– 2x een kwart citroen
– groentebouillonblokje
Ik voegde dit keer geen witte wijn toe, omdat ik het zonde vind om voor 1 glas een fles open te maken. Heb je nog witte wijn over óf ga je naast je risotto een glaasje wijn drinken? Voeg dan 1 glas toe.

Kook een liter water in een pan en voeg hier vervolgens het bouillonblokje aan toe. Draai het vuur laag. Voor risotto is het belangrijk dat de bouillon warm blijft, zodat het goed opgenomen kan worden door de rijst.

Bak eerst de garnalen. Je kunt ze eventueel ook meekoken met de bouillon in de laatste stappen van dit recept. Ik doe dat niet, omdat ik de smaak van gekookte garnaal minder lekker vind dan die van gebakken garnaal. Je bakt de garnalen in de koekenpan met wat olie en voeg eventueel wat knoflookpoeder (of een geperst teentje knoflook), peper en zout toe. Garnalen hebben niet lang nodig om te bakken; ze zijn gaar als ze roze zijn geworden. Draai dan het vuur uit en pers 1 kwart citroen over de garnalen uit. Zet ze even aan de kant.

Pel en snipper de ui en knoflook. Doe een flinke scheut olijfolie in een hapjespan met dikke bodem of bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Laat warm worden en pers de teentjes knoflook erboven uit en voeg na een halve minuut ook de ui toe. Bak even mee en voeg na een minuut de risottorijst toe. Roer goed door, zodat alle korrels rijst voorzien zijn van een dun laagje olie. Voeg eventueel meer olie toe als dat nodig lijkt. Blus dit eventueel af met een glas witte wijn en roer rustig even door de rijst. Draai het vuur middelhoog.

Je bent nu klaar om de bouillon toe te voegen. Doe dit met een soeplepel. Lepel voor lepel voeg je een beetje bouillon toe. Eerst één lepel, roer de rijst door, laat de rijst de bouillon opnemen en voeg weer een lepel bouillon toe. Doe dit tot 2/3e van je bouillon op is. Daarna voeg je de spinazie toe, tegelijk met een lepel bouillon, en schep rustig door totdat de spinazie geslonken is en de bouillon opgenomen. Hierna kun je de rest van de bouillon toevoegen totdat je bouillon op is. Voeg met je laatste lepel bouillon de garnalen toe. Is de laatste bouillon opgenomen? Proef even of de risotto gaar is; is de korrel lekker zompig en niet meer knapperig? Dan is het goed! Zo niet, voeg dan nog wat extra heet/gekookt water toe, totdat de rijst wel gaar is.

Roer alles goed door en draai het vuur uit. Rasp de Parmezaanse kaas boven de risotto, roer nogmaals door en laat de risotto voor zo’n twee tot drie minuten staan met een deksel op de pan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Pers tot slot de andere kwart van de citroen uit over de risotto en eet smakelijk!

Risotto met garnalen en spinazie - eindresultaat

Nouuuu, voor een risotto waarin veel restjes verwerkt zaten was ik zeer content met de uitkomst. Erg lekker! Ik denk ook dat je hier heel goed mee kunt variëren. Voeg eens wat stukjes zongedroogde tomaat toe aan het einde, of bak wat champignons mee en laat de citroen weg. OH en een MEGA dikke tip is om het ‘kontje’ (de korst) van een stuk verse parmezaanse kaas eens mee te koken met de risotto. Voeg die na de eerst lepel bouillon toe. Echt, zóveel smaak! Waarschijnlijk omdat er nog wat restjes kaas in de korst achterblijven die je moeilijk mee raspt, maar er tijdens het koken wel makkelijk afsmelt <3 Ik zag dit een keer bij iemand anders en vind het echt een geweldige uitvinding.

Wel zin in risotto, maar niet zo in garnalen? Misschien is dit risotto recept van Leo wel wat! Ik wil deze in ieder geval altijd nog een keer maken 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *