5x lekkere supermarktwijn voor de lente

Door Wout – Hoi hoi! Hoewel we nog best veel regenachtige dagen hebben, breekt de zon toch steeds meer door. De bomen worden groener, de vogels klinken luider en de dagen worden langer. Kortom, tijd voor supermarktwijn voor de lente! Maar, wat maakt een wijn een lentewijn? Mijn voorkeur gaat in het voorjaar al snel uit naar een droge witte wijn of een mooie lichte rosé. Daarnaast vind ik het vooral belangrijk dat de wijn fris en fruitig is. Aroma’s van appel, meloen, ananas, passievrucht en citrus passen in mijn ogen perfect bij het lentezonnetje. Wijnen die je goed gekoeld kan drinken, bijvoorbeeld in het park of op het terras, zijn voor mij ideaal. En in de supermarkt liggen genoeg goede opties. Benieuwd welke? Lees dan vooral verder, want ik deel mijn vijf favoriete lentewijnen uit de supermarkt!

1. Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc – Vomar, Plus, Jumbo – €9,49
Dit is absoluut één van mijn favorieten. Villa Maria is een wijnproducent uit Nieuw-Zeeland waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Zo’n 70% van de verpakkingsmaterialen komt van gerecyclede producten. Ook grazen er schapen in de wijngaarden om op een natuurlijke manier het onkruid te verdelgen. Dat maakt deze wijn organisch gecertificeerd. Niet geheel onbelangrijk! De Private Bin Organic Sauvignon Blanc is super fris en sappig. Ik ruik passievrucht, kruisbessen en groene appel. De wijn smaakt naar limoen, ananas en groene asperges. Een hele mooie balans tussen fruitigheid en frisheid, een echte topper!

2. Grüner Veltliner Niederösterreich – Aldi – €3,99
Voor dit bedrag kun je het bijna niet verwachten, maar toch is deze Grüner Veltliner van de Aldi heel fijn! De wijn is licht van kleur en heeft weinig uitbundige aroma’s. Ik ruik rijpe appel, een klein beetje perzik en het welbekende witte pepertje, kenmerkend voor deze druif. De smaak is eenvoudig, een beetje vlak, maar voor dit bedrag eigenlijk best oké. Deze supermarktwijn is droog en fris, maar ook proef ik iets zoets van tropisch fruit. De wijn heeft in de smaak wat witte peper en grapefruit en heeft een mooie balans tussen frisheid en fruitigheid. Een fijne dorstlesser en een absolute slobberwijn, maar dan in de positieve zin van het woord!

supermarktwijn

3. Pagos del Galir Godello – Gall & Gall – €9,99
De Godello druif was er bijna niet meer geweest, totdat er recentelijk maatregelen zijn genomen om de groei te bevorderen. Tegenwoordig is de druif, met name in het Spaanse Galicië, ontzettend populair! De godello druif lijkt op chardonnay: vol, rond en zacht. Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar appels, abrikozen, perziken, rijpe meloen, limoen en amandelen. Deze Pagos del Galir, te koop bij de Gall & Gall, is gemaakt van honderd procent godello. De wijn wordt gemaakt door Bodega Virxe de Galir. De wijn is heerlijk sappig en vol. Ik proef rijpe appel, zoete peer en milde citrustonen. Op de achtergrond heeft deze wijn een mooie kruidigheid en voldoende frisheid! Lekker als aperitief of bij een stukje gebakken zalm.

4. Trentham Estate Chardonnay – Jumbo – €7,99
Zoals sommigen van jullie inmiddels weten ben ik een groot fan van Chardonnay. De gevleugelde uitspraak ‘ABC: Anything But Chardonnay’ geldt absoluut niet (!) voor mij. De verschillende stijlen die gemaakt worden van deze druif, van droog tot mousserend en van romig tot fris, maken voor mij echt het verschil. Kortom, kom maar doooorrrrr…! Bij de Jumbo verkopen ze een hele fijne supermarktwijn: Trentham Estate Chardonnay. De wijnen van dit wijnhuis komen uit Murray Darling, een wijngebied in Zuidoost Australië. Een deel van deze wijn rijpt op eikenhouten vaten, een ander deel op roestvrijstalen tanks. De houtrijping geeft de wijn zijn romige smaak van vanille, terwijl het deel dat rijpt op tanks juist de fruitigheid en frisheid in de wijn behoudt. Kortom, mooi in balans en een topper van een supermarktwijn!

supermarktwijn

5. Lunaria Pecorino – Odin – €9,95
Hoe vrolijk kun je me krijgen…? Dit is namelijk een heerlijke witte wijn van de biologische supermarkt Odin. De wijn is gemaakt van pecorino, een druif die met name groeit in de Italiaanse Abruzzen en Marken. Qua smaak is de druif moeilijk te vergelijken met andere druiven; hij heeft wat witte peper van de grüner veltliner, frisheid van een jonge riesling en fruitigheid van een verdejo. Deze witte wijn, die biodynamisch en vegan is, heeft een hele volle smaak. De wijn is fris en sappig en ik proef gele appel en rijpe peer. In de verte proef ik een klein beetje honing. De wijn heeft een mooie balans tussen rijp fruit en frisse zuren. En daar word ik dus vrolijk van!  

Hier kom je de lente wel mee door toch? Wil je meer tips voor lekkere én betaalbare wijnen, te koop op de hoek van de straat? Volg me dan vooral op Instagram via @thesocialsommeliernl.

Tot snel!
Wout – The Social Sommelier

2 reacties op “5x lekkere supermarktwijn voor de lente

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *