Pittige plaattaart met courgette, paprika en olijven

Pittige vegetarische plaattaart

Door Elske РHee hoi hallo daar! Gisteren flanste ik een plaattaart in elkaar met allerlei restjes die ik nog in huis had en waarvan in vond dat ze op moesten. Op de paprika na. Dat was niet echt een restje, maar wel ̩̩n die we nog hadden liggen en die naar mijn idee op moest.

Leo heeft ook al veel recepten met plaattaarten gedeeld, dus misschien denk je: alwéér een plaattaart? Ja, want het leuke is dat je er zo heerlijk mee kunt variëren en daardoor allerlei nieuwe smaak combinaties ontdekt. Anders aan de recepten van Leo is dat ik vaak bladerdeeg gebruik ipv hartige taart deeg. Soms koop ik zo’n lap deeg, maar ik heb ook altijd zo’n pakje van 10 plakjes in de vriezer, just in case. En gisteravond was zo’n case. Restjes groente, een halve chilipeper, half bekertje crème fraîche in de koelkast? Dat kan maar één gerecht betekenen. Let’s plaattaart!

Nodig voor 2 personen:
– 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer *
Рhalf bekertje cr̬me fraiche
– halve courgette
– 1 rode paprika
– Halve rode chilipeper
– 1 ui of een sjalotje
– teentje knoflook
– Olijven tapenade of verse olijven
– Parmezaanse kaas
– halve theelepel (gerookte) paprikapoeder
* je kunt dus ook zo’n lap bladerdeeg gebruiken. In dat geval kun je de eerste alinea hieronder negeren.

Haal de plakjes bladerdeeg een half uurtje voor de tijd uit de vriezer en laat ze op een bord ontdooien. Vervolgens pak je een oven bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Pak nu een plakje bladerdeeg en trek deze zachtjes en een klein beetje uit elkaar. Niet te ver zodat het scheurt, maar wel dat het iets langer en/of breder wordt. Leg dit plakje op de bakplaat en herhaal dit voor de andere 5 plakjes bladerdeeg. Vorm ze samen tot een rechthoek, zodat de hele bakplaat bedekt is met bladerdeeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de knoflook en de ui. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en bak deze hierin aan op zacht vuur. Ondertussen was en snijd je de courgette in halve maantjes en de paprika in lange reepjes. Doe deze vervolgens bij de pan in, kruid met peper en zout en laat op middelhoog vuur bakken tot ze gaar zijn.

Prik ondertussen gaatjes in je bladerdeeg en zet het voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Ondertussen kun je de saus voor de bodem maken. Doe hiervoor de crème fraîche in een schaaltje. Pak de halve chilipeper en ontdoe het eventueel van de zaadjes en zaadlijsten. Ben je een liefhebber van pittig? Dan kun je gerust alle of een deel van de zaadjes laten zitten. Niet zo’n liefhebber van pittig eten? Verwijder dan alle zaadjes. Snijd de chilipeper in hele kleine stukjes en meng met de crème fraîche. Vervolgens voeg je nog een halve theelepel (gerookte) paprikapoeder toe. Meng het nogmaals door.

Als de bladerdeegbodem 10 minuten in de oven heeft gezeten en mooi opgestegen is, haal je het eruit. Ja, het zakt dan weer in, maar dat betekent in ieder geval dat de bodem gaar aan het worden is. Als je alles in één keer in de oven doet, zonder de bodem voor te bakken, bestaat de kans dat je straks niet gaar bladerdeeg zit te eten. Alles behalve smakelijk kan ik je zeggen.

Smeer de bodem in met het sausje. Verdeel daarna de gebakken groente erover. Pak de olijventapenade (of snijd olijven in kleine stukjes) en verdeel hier ook wat van over de plaattaart. Kruid het geheel nog een keer met wat peper en zout en top het af met de Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt, in geval van een plaattaart raad ik de hoeveelheid ‘lekker veel’ aan).

Zet nogmaals in de oven totdat de kaas goed gesmolten is en de raden mooi bruin zijn geworden. Dat duurt ongeveer 10 minuutjes, maar pin me er niet helemaal op vast. Om aanbranden te voorkomen check je de plaattaart na ongeveer 5 minuten even. Als ‘ie gaar is kun je de plaattaart serveren. Eet smakelijk!

Pittige vegetarische plaattaart

Het leuke van dit gerecht vond ik dat ik echt geeeeen idee had of dit lekker zou worden, maar we vonden het heerlijk! Crème fraîche als basis zorgt ervoor dat het een soort kazige, knapperige bodem wordt en dat is samen met de groente en Parmezaan echt top. Aanrader! En oh, ik topte het geheel nog af met wat bosui (of lente-ui), maar dat was totaal onnodig. Gewoon een restje wat ik ook nog had liggen #nowaste.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *