Goedemorgen mensen! Oeeeh vandaag heb ik een GEWELDIG recept voor je. Ben je ook gék op een patatje stoofvlees? Vandaag deel ik het recept voor de vegetarische variant hiervan. En het is echtttt een heel lekker recept.
Het komt uit het boek ‘Lekker Lokaal’ van Laura de Grave. Sowieso is dit een prachtig boek met super nuttige info over wat we allemaal hebben voor producten hier in Nederland, met een seizoenkalender van wanneer je wat moet eten én een overzicht van waar je wat scoort. Zo fijn. En er staan een heleboel lekkere vegetarische recepten in het boek, waaronder deze voor vega zoervleis.
Je moet weten; Laura is een echte Limburger, dus als er iemand aan het recept voor zoervleis (Limburgs stooflees) mag tweaken, dan is het Laura.
Zin in deze heerlijke herfstige maaltijd? Let’s vega!
Nodig voor 4 personen: 800gr kastanjechampignons en oesterzwammen – 2 witte uien – 60gr roomboter – 30ml natuurazijn – 250ml groentebouillon – 4 gedroogde laurierblaadjes – 2 kruidnagels – 50gr donkere basterdsuiker – 100gr appelstroop – 80gr walnoten – een paar dashes worcestersaus* – 150gr ontbijtboek
*LET OP! Worcestersaus is geen vegetarisch ingrediënt; als je dit maakt voor een vegetariër laat het dan achterwege; voor flexitariërs is het wel prima over het algemeen.
Qua bereiding typ ik het even kort uit, maar je kunt ook het recept van Lau volgen op de foto hieronder.
Snijd de paddenstoelen in grove stukken en bak in een pan met olie en boter. Schep de paddenstoelen rondom bruin en bak de ui in stukjes gesneden mee. Zet het vuur dan laag en voeg azijn, bouillon, laurier, kruidnagels, 150ml water, suiker en stroop toe. Roer door elkaar en laat het lekker pruttelen. Ik liet dit 10 min pruttelen en voegde daarna ontbijtkoek toe in kruimels en liet dat nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen. Doe dan de walnoten ook in de pan en wat worcestersaus en laat het nu met de pan open pruttelen totdat de saus een dikte heeft die je zelf chill vindt.
Maak ondertussen frietjes in de Airfryer; serveer het vega zoervleis over de frietjes en doe er een lekkere dot mayo bij. Eet smakelijk!
Ooooooh ik vond dit echt zooooooooo lekker. Ik ga dit echt een keer voor vegetarische vrienden maken. En voor m’n vegan friends; dan laat ik roomboter en worcestersaus achterwege. Mjam! Echt een dikke aanrader dit.
En dan de belangrijkste vraag; haalt dit het bij echt zoervleis?
JA.
OMG! Zo goed is het dus. Eet smakelijk!!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!
Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.
Caspar Vanhautem zegt:
Ik krijg morgen Duitse collegas op bezoek. Ik ga ze dit voorschotelen,mag trouwens ook in de lente. Dacht nog even om voor de carnivoren een paar bakjes gewoon zuurvlees te halen, maar dat doe ik lekker niet.
Marije zegt:
Er bestaat gelukkig ook plantaardige roomboter, daar heb ik het mee gemaakt. Hemels dit!!
Kim zegt:
Vorige winter deze heul vaak gekookt en vanavond staat ie weer op tafel!! Nu al zin in 🙂
leonie zegt:
jaaa lekker zeg. Ik ga ‘m deze week ook even maken denk ik!
Nikita zegt:
Al twee keer klaargemaakt voor verschillende mensen, en wat is dit ongelofelijk lekker! Love Zoervleisj sowieso, maar dit is de perfecte vervanger. Thanks voor het delen!!
leonie zegt:
Jaaaa geweldig he! Laura is een held!
Tamara zegt:
Wat een toprecept! Smaakte heerlijk met eigengemaakte ovenfrites. Ideaal ook bij gasten. Kan helemaal voorbereid worden.
leonie zegt:
Jaaa chill! 😀
Daphne zegt:
Oooo wat lijkt me dit lekker! Ga het vanavond proberen, ben benieuwd
leonie zegt:
En en en?
Lisa zegt:
Wauw dit recept lijkt me heerlijk. Ik wil hem dit weekend gaan maken en zie nu dat er een foutje in staat (of ik kijk er overheen). Maar bij de ingrediënten staat geen ontbijtkoek vermeld. Toch nog een ritje supermarkt vandaag dan maar!!
leonie zegt:
Je hebt gelijk, super stom dat het er niet stond. Ik heb het gelijk aangepast. Sorry dat je extra naar de supermarkt moest!
Eveline zegt:
Yum!! Dit klinkt heerlijk, ik ben al zo lang opzoek naar een goede vega stoof!!
leonie zegt:
Enjoy!
Julia zegt:
Dit is geweldig en precies wat ik nodig heb!
leonie zegt:
Enjoy!
Hennie zegt:
Klinkt als een heerlijk gerecht. Maar waarom heet het geen paddestoelenstoof? Vind dat het woord vlees hier misplaatst is aangezien het hier niet in zit. En Vega vlees bestaat gewoon niet.
leonie zegt:
Omdat er meer mensen zoeken op zoervleis dan paddenstoelenstoof!
Christel zegt:
Lijkt me héérlijk! Eén kanttekening, er is een reden dat in het originele recept geen worcestersaus wordt gebruikt, dat is namelijk niet vegetarisch. Er zijn ondertussen wel vega varianten volgens mij, maar goed om je bewust van te zijn.
leonie zegt:
Goede tip, dank je wel!!
Anne zegt:
Ik zat echt te wachten op dit recept!! Mn Maastrichtse vader ga ik hier een keer mee verrassen. En het boek van Laura net toch maar besloten om te bestellen, thanks!! 🙂
leonie zegt:
Ben heel benieuwd wat hij er van vindt!