Geniale gehaktballen met gebakken aardappeltjes en sla

Hoi allemaal! Afgelopen zondag was het koud en guur en nat en ik kon maar aan één ding denken: gehaktballen. Echt van die klassieke, van je oma. Met heel veel jus. En appelmoes (raar trekje, maar HEERLIJK). Je begrijp dat wij zondag naar de supermarkt snelden voor de ingrediënten voor hakkiballies (zo noemde ik ze vroeger) en ‘s avonds in de zevende hemel verkeerden met ons bord vol gehaktballen, gebakken aardappeltjes en -voor de vorm- wat sla. MJAM, dit is lekker. Zin in? Het wordt vast binnenkort wel kutweer, dus sla het recept op en duik de keuken in!

Nodig voor 2 personen: 400gr rundergehakt* (ik hou van veel) – bijna een heel zakje Versteegen gehaktkruiden – 2 eetlepels paneermeel – 1 ei – iets kruimige aardappelen (stuk of 6) – sla, komkommer en tomaat voor erbij – kneepje ketchup – kneepje jus uit zo’n flesje – beetje ketjap – gezouten roomboter

Lekker erbij: appelmoes en mayo <3

*ik gebruik het rundergehakt van Koopeenkoe en dat is ontzettend smaakvol én beter voor dier & natuur.

Ik breng het gehakt altijd even op kamertemperatuur door het in een bak warm water te leggen. Als je het dan zo gaat kneden met de hand is het niet zo koud aan je vingers.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg de gehaktkruiden en het ei toe. Kneed door elkaar. Voeg dan ook paneermeel toe en kneed nog eventjes door elkaar. Rol er dan balletjes van. Ik maakte ongeveer 8 ballen.

Verhit een klontje boter in een braadpan of een andere pan met een dikke bodem. Bak de gehaktballen hierin rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar van binnen, maar wel al lekker bruin van buiten.

Zodra dat gedaan is, voeg je een kopje water toe aan de pan, samen met wat ketchup en ketjap. Roer even door elkaar en doe een deksel op de pan. Je laat de gehaktballen nu op middelhoog vuur gaar “koken” in dat laagje water. Dit duurt wel even; een minuut of 10-20, afhankelijk van de grootte van je ballen (die in de pan).

Kook in de tussentijd aardappelen gaar in een minuut of 15, ín de schil. Snijd de aardappelen dan in schijven (mag wat afbrokkelen) en bak ze vervolgens in een grote koekenpan met een beetje boter lekker knapperig en goudbruin. Hussel de pan niet te vaak; dan bakken de aardappeltjes het lekkerst. Oh en dikke tip; bak ze in gezouten roomboter, dat proef je vet lekker terug.

Maak erbij nog een simpele salade van sla, komkommer en tomaat. Dit is vooral voor het idee dat je nog groentes eet ;-).

Zodra de gehaktballen gaar zijn (test dit ff door er een doormidden te snijden) haal je ze uit de pan. Doe een kneepje jus in de pan met het vocht van de ballen en voeg nog een beetje water toe. Meng door elkaar en laat even pruttelen. Dit is je jus. Doe de gehaktballen gerust weer terug in de pan, totdat je aardappeltjes ook klaar zijn.

Al met al best veel werk en je staat echt wel ff een minuut of 40 in de keuken, maar dan heb je wel wat.

Man, wat was dit lekker. Echt zo lekker die jus overal op je bord en dan die vet smaakvolle gehaktballen en dat goede vlees en mjam. Het was echt heerlijk. Lekker met appelmoes en mayo. Echt, verrukkelijk <3.

Ga je het klaarmaken? Laat je dan hieronder weten wat je er van vond? Vind ik leuk!

Ik heb bijna 35.000 volgers op Instagram! Volg je me daar ook? Dan laat ik wat meer zien van m’n persoonlijke leven :D.

Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook!

En ja mensen, ik heb nóg iets aan te smeren… Namelijk mijn boeken! Koop mijn tosti-boek of een van de twee kookboeken voor studenten. Als je dat hierrrr doet, verdien ik er ook nog wat gezelligs aan. Thanks!

2 reacties op “Geniale gehaktballen met gebakken aardappeltjes en sla

  • Suzanne zegt:

    Héérlijke gehaktballen! Gaan hier zeker vaker op het menu. Om wat te variëren heb ik deze week een aantal recepten van je blog gehaald om te proberen, waaronder deze. De kip – in – Coca Cola was hier ook een groot favoriet, net als de kaasschnitzel met prei/spekjes/champignon en aardappeltjes. Morgen staat de Mexicaanse lasagne op het menu! Hopen dat dat ook zo’n succes is. Thanks voor alle fijne recepten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *