Kerst: Een hele gevulde kip met tijm, paddenstoelen en spek (hoofdgerecht)

Hello you! Weet je hoe blij ik word van het vullen van een hele kip? VET blij. Toen ik dit voor het eerst deed voelde ik me echt mega culinair en dat gevoel is eigenlijk altijd blijven hangen. De grap is alleen dat het dus helemaal niet moeilijk is om een hele kip te maken. En ik ga je vandaag in deze blogpost uitleggen hoe jij een perfect knapperig en sappig kippetje kunt maken.

De vulling die ik dit keer gebruikte was er een van tijm, mozzarella, ei, brood, spekjes en paddenstoelen. Ik heb ook nog een ander recept voor een hele gevulde kip met abrikoos, chorizo en peterselie en ook die is VET nice. Check dat recept hier.

Klaar voor? Let’s kip!

Nodig voor4 personen: 1 hele kip van ongeveer 1500gr – 1 bol buffelmozzarella – 2 sneetjes witbrood – 5 grote kastanjechampignons – 1 bakje gerookte spekjes – 1 eetlepel verse tijm – 1 ei – boter

Haal de kip een halfuur voordat je hem in de oven stopt, uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Snijd de champignons in plakjes en bak in een scheutje olie totdat ze er gebakken uitzien. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de champignons dan uit de pan en hak ze in kleinere stukjes (hoeft niet fijn, hoeft niet grof, haha #DUIDELIJK).

Bak vervolgens de spekjes in diezelfde pan, totdat ze gebakken zijn, maar nog niet keihard. Dit duurt een minuut of 3 denk ik.

Mix alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Dat wil zeggen: gehakte champignons, gebakken spekjes (met vet), de binnenkant van 2 sneetjes witbrood in stukken gescheurd, 1 ei, 1 bol mozzarella in stukken gescheurd, peper en zout. En! Snijd de tijm fijn en meng ook door dit mengsel.

Ik vind het het fijnst om de vulling nu tot een goed gemengd geheel te kneden. Een klusje waar je goed vieze vingers van krijgt, maar ik vind het heer-lijk, haha.

Vervolgens open je de achterkant van de kip (haal het touwtje waarmee hij dicht zit er af) en stop’m zo vol mogelijk met de vulling. Doe dan het touwtje weer om de pootjes, zodat de opening aan de achterkant zoveel mogelijk dicht zit en bedekt is met kip.

Vet een ovenschaal waar de kip in past, in met een beetje roomboter. Leg de kip daar dan op met de mooie kant naar boven. De vleugeltjes liggen zo op de bodem.

Smeer de kip vervolgens in met lekker veel roomboter en strooi er nog wat peper en zout over.

Zet de kip dan in een voorverwarmde oven en laat ‘m een halfuurtje op 180C garen. Draai de kip dan om en smeer de boter die eraf gelekt is, lekker over de bovenkant van het kippetje. Doe ‘m dan weer een halfuur in de oven op 180C.

Draai ‘m dan nog één keer om voor de laatste garing. De mooie kant van de kip (de filets)liggen nu weer boven. Smeer de bovenkant wederom in met het vocht dat je opvangt in de ovenschaal. Dit zorgt ervoor dat ‘ie echt mooi goudbruin en knapperig wordt, maar toch sappig blijft van binnen.

Zet de laatste 5 minuten de oven nog even op grillstand, zodat je een extra knapperig korstje krijgt.

In totaal gaar je een hele kip van 1500gr dus anderhalf uur. De regel is: iedere 500gr heeft 30 minuten nodig om te garen :).

Na anderhalf uur haal je de kip uit de oven en snij je ‘m voorzichtig aan. Pas hierbij goed op, want alles (de kip, het vocht, de ovenschaal) is super heet, haha. Maar: eet smakelijk!

kip

Ik vond het echt mega chill dat het kippenvlees wel duidelijk naar tijm smaakt, maar dat alle smaken echt super in balans met elkaar zijn. De vulling was echt héél erg lekker en echt super goed in verhouding. VET nice. Een super geslaagd recept.

Ook handig: je kunt de kip een dag van te voren al vullen en bewaren in de koelkast. Dan hoef je hem alleen nog in de oven te schuiven; wel zo makkelijk tijdens Kerst.

Wat denk je er van, deze Kerst? 😀 Ga je ‘m klaarmaken? Deel je foto dan met #GewoonWatIkDezeKerstEet!

Volg me ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK

Zoek je een tof cadeau voor Kerst?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *