Goedkope kerstrecepten: 4-gangen diner onder €25

Hallo leuk mensen! Heb je zin in Kerst maar was december wat duur en heb je zin in goedkope kerstrecepten? Dan ben je helemaal op de juiste plek. Ieder jaar maar ik voor NH radio een 4-gangen menu voor in totaal €25 voor 4 personen (!) en dit jaar is het menu weer top, al zeg ik het zelf :D. Ja; je kunt dus écht leuk en feestelijk eten met Kerst zonder super veel geld neer te tellen. Ik maakte 4 gerechtjes voor 4 personen voor in totaal €25 en deed mijn boodschappen bij één supermarkt (die niet bekend staat als goedkope supermarkt). Ook zin in? Let’s do this!

Voor: Paddenstoelensoep met bladerdeeg-ster
Nodig voor 4 personen: 400gr kastanjechampignons – 1 ui – 1 teen knoflook – 1 tablet groentebouillon – 2 eetlepels crème fraîche – 2 plakjes bladerdeeg
Kosten totaal: €4,40

Als eerst maak je de sterren van bladerdeeg. Gebruik hiervoor een ster-uitsteekvorm. Druk sterretjes uit bladerdeeg (ongeveer 4 sterren per vel). Lak ze eventueel een beetje met ei en strooi er een beetje zout op. Bak dit in 15 minuten in een oven op 200C goudbruin en laat ze dan afkoelen. Je gebruikt deze sterren voor de eerste en tweede gang.

Snijd de ui en knoflook fijn en bak in een scheut olie in een kookpan 2 minuutjes. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en voeg die toe aan de pan met ui en knoflook. Bak 3 minuten mee.

Voeg 500ml groentebouillon toe aan de pan en laat het 10 minuutjes zachtjes koken. Doe er dan 2 eetlepels crème fraîche bij en zet de staafmixer erop. Pureer het tot een gladde soep, maar er mogen nog wel wat champignons in drijven.

Schenk de soep in kommetjes en serveer met een bladerdeeg-ster en een takje tijm, mocht je dat in huis hebben.

oep
Een lekker hartig & romig soepje!

Tussen: Biet-geitenkaas torentje
Nodig voor 4 personen: 2 grote gekookte bieten – 3 plakjes bladerdeeg – 1 kuipje smeerbare geitenkaas
Kosten totaal: €3,37

Gebruik de bladerdeeg-sterren uit het recept hierboven.

Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Druk er vervolgens sterren uit met de uitsteekvorm.

Doe de smeerbare geitenkaas in een spuitzak en bouw vervolgens torentjes; begin met een grote bladerdeeg-ster, spuit daar geitenkaas op en leg er dan een grote ster van biet op. Spuit daar weer geitenkaas op, leg er weer een grote bladerdeeg-ster op, een toefje geitenkaas, een kleine biet-ster, een toefje geitenkaas en eindig met een kleine balderdeeg-ster. Klaar!

torentje
Dit hapje is zooooo lekker en zo goed gelukt! Je eet ‘m in twee hapjes (vanaf boven) en de smaken zijn heerlijk met elkaar!

Hoofd: Vis met een knapperig dakje op een bedje van frisse tomaat
Nodig per persoon: 1 pangasiusfilet uit de diepvries – 5 cherrytomaatjes – 20 blaadjes basilicum – 2 eetlepels pijnboompitten – 1 teentje knoflook – 1 sneetje witbrood zonder korstjes
Optie: als je dit te weinig vindt kun je het serveren met aardappelpartjes of een salade (dit past ook nog binnen het budget van €25)
Kosten totaal voor 4 personen: €8,36

Laat de pangasius ontdooien. Maak een prutje van pijnboompitten, verse basilicum, olijfolie, zout en 1 sneetje brood (zonder korstjes). Dit kun je allemaal fijn hakken en met elkaar mengen, of je zet de staafmixer erop of je mixt het in een soort magimix.

Leg de pangasiusfilet in een ingevette ovenschaal. Smeer er een beetje olijfolie op en leg daar het prutje op. Dek de hele vis af met het prutje en zet dit vervolgens 25-30 minuten op 200C in de oven.

Snijd ondertussen 5 cherrytomaatjes per persoon in dunne plakjes. Verdeel deze over een bord, zodat je een bedje maakt waar je de vis straks op serveert. Snijdt nog wat verse basilicum fijn en verdeel over de tomaten.

Zodra de vis gaar is, serveer je die op het bedje koude tomaten. Eet smakelijk!

iss
Oooh dit is zo’n lekker recept. Echt lekker fris en licht en heerlijk smaakvol. Mjam!

Na: Citroentiramisu
Nodig voor 4 personen: 1 pak lange vingers – 250gr mascarpone – 260 gr opgeklopte slagroom – 1 klein flesje zoete witte wijn – 1 citroen – 4 eetlepels lemon curd
Kosten totaal: €7,02

Week de lange vingers één voor één in de zoete witte wijn. Beleg dan de bodem van een glas met de lange vingers en druk ze aan, zodat de hele bodem bedekt is.

Smeer daar een laag lemoncurd overheen. Dit doe je met de bolle kant van een eetlepel en verdeel je zo netjes mogelijk over de vochtige lange vingers.

Meng de slagroom (opgeklopt!!) met de mascarpone en klop het goed door elkaar. Rasp wat schil van de citroen en meng hier doorheen en pers de helft van de citroen uit door dit mengel. Roer het goed door elkaar.

Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit een laag in het glaasje. Verdeel daar nog eens een dunne laag lemon curd overheen.

Verkruimel wat langer vingers en maak daar de volgende laag van en top vervolgens af met nog een laagje mascarpone/slagroom. Strooi er wat citroenrasp over en laat de toetjes minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Eventueel is het ook tof om dit te versieren met rood fruit, of van die mooie rode besjes aan een steeltje. Enjoy!

citroentiramisu
Ooooh dit toetje is hemels! Lekker fris, lekker met die wijn erdoor, lekker van structuur. Lekker zoet, lekker zuur. Echt een lekker toetje! En machtig, maar dat past nog prima na dit kerstdiner :D.

Maak je iets klaar van mijn kerstrecepten? Laat het me weten via social media!

Geniet van de Kerst en vergeet niet jouw foto te delen met #GewoonwatikdezeKersteet @Lterveld!

MERRY CHRISTMAS!

Liefs,
Leonie

Volg me ook via INSTAGRAM of FACEBOOK

Zoek je een tof cadeau voor Kerst?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *