Foe yong hai met zelfgemaakte saus (vet makkelijk!)

Door Elske – Hallo daar! Één van mijn favoriete bestellingen bij de Chinees is toch wel Foe Yong Hai. Zo n romige omelet met daarin 3 schrale stukjes groente en vooral veel zoetzure saus. MJAM! Laatst zat ik over dit gerecht te dagdromen en bedacht me dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk moest zijn om de saus zelf na te maken. Want basically heeft de smaak veel weg van zoete chilisaus, maar dan met net wat meer tomatensmaak. Dus ik ging weer eens op de creatieve tour. Ik kocht wat ingrediënten, gooide het één en ander door elkaar en warempel.. dat pakte behoorlijk goed uit! Nog meer Foe yong hai lovers aanwezig hier? Lees dan met me mee :)

Voor 2 personen:
– Omelet: 4 eieren – 1 zak wokgroente met champignon en prei – scheut melk – peper/zout

– Foe yong hai saus: 1 blikje tomatenpuree – 1 teen knoflook – 1 kleine ui – 4 eetlepels sweet chilisaus – scheutje natuurazijn

– Voor erbij: rijst, noedels of maak het jezelf gemakkelijk en koop kant-en-klare bami/nasi goreng

Begin met het maken van de saus. Hiervoor snipper je de ui en het teentje knoflook. Doe wat olijfolie in een steelpannetje en fruit daarin de ui en knoflook lichtjes aan. Na twee minuten voeg je het blikje tomatenpuree met 2 eetlepels water toe. Roer goed door en laat eventjes sudderen. Vervolgens voeg je ook de sweet chilisaus en een klein scheutje natuurazijn toe. Roer door, proef even of het goed op smaak is en draai daarna het vuur zacht. Wanneer je het niet zoet genoeg vindt kan je nog wat extra chilisaus óf een volle theelepel suiker toevoegen.

Saus klaar, dus nu kan je de dikke omelet gaan maken. Klust de eieren los in een kom met wat peper, zout en een goede scheut melk. Zet dit even aan de kant. Pak een koekenpan en doe daarin wat olijfolie. Bak daarin de wokgroente half gaar (je wilt het niet helemaal gaar hebben, want het suddert straks nog flink door) en voeg vervolgens het eiermengsel toe. Draai het vuur zacht en leg een bord of deksel op de pan, zodat je omelet kan stollen. Ik gok dat het zo’n 5 á 10 minuutjes duurt voordat je omelet gaar is. Check het tussendoor even door onder de deksel te kijken. Wanneer het ei niet meer ‘nat’ is, is je omelet klaar.

Verdeel de omelet in stukken en leg op ieder bord wat stukken omelet, met wat van de saus ertussen en erop. Serveer met de rijst/bami/nasi en kroepoek natuurlijk! Smakelijk 😀

foeyonghai_2

Jeej, dit was goed gelukt. Bijna zo goed gelukt dat ik nooit meer zou bestellen bij de Chinees, maar het gewoon zelf zou maken als ik niet af en toe lui zou zijn 😉 Maar in ieder geval een aanrader! En je hebt er niet zoveel moeilijke ingrediënten voor nodig: vind ik altijd behoorlijk belangrijk als ik snel wil koken.

Wat bestel jij áltijd bij de Chinees?

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat Leonie drie boeken schreef?


4 reacties

W.B. -

Echt super lekker
Dank!!!

Karlijn -

Ooooo dit ga ik snel maken!

Lotte -

Sounds good! Die ga ik zeker snel uitproberen!

Elske -

Whoehoe; laat je weten hoe je het vond? 😀

Reageer ook