3 tips voor Meatless Monday voor flexitariërs

Gesponsord – Hallo leukerd! We leven momenteel in 2018 (je meent ‘t) en dat betekent dat ik al ruim 6 jaar meedoe aan Meatless Monday. Wow! Op 5 maart 2012 besloot ik mee te doen aan Meatless Monday om een paar redenen. Anno 2018 is het voor iedereen geloof ik wel duidelijk dat veel vlees eten een behoorlijke impact heeft op het milieu, maar ik eet ook meer vegetarisch omdat het m’n creativiteit in de keuken stimuleert én het vaak goedkoper is dan maaltijden met vlees.

Inmiddels kan ik mezelf dus al 6 jaar flexitariër noemen (hoewel ik dat nog nooit heb gedaan, haha) en in die tijd heb ik behoorlijk wat trucjes geleerd om minder vlees te eten. Waar ga je uit eten als vegetariër (overal! Zelfs bij McDonald’s heb je nieuwe vega opties), hoe bedenk je een vegetarische maaltijd? Antwoorden op dit soort vragen wil ik vandaag graag met je delen.

Ik vind overigens helemaal niet dat je vegetariër moet worden of geen vlees meer mag eten (#liefdevoorhamburgersensteaktartaar), maar ik denk dat het geen kwaad kan om iets minder vlees te eten. En als je dat ingewikkeld vindt, dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. Klaar voor? Let’s vega!

Tip 1: Je kent al heel veel vega dingen
Vegetarisch eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je hoeft ook niet opeens je hele eetpatroon om te gooien of nieuwe producten uit te proberen. Vind je vleesvervangers nog een beetje spannend of heb je geen idee wat haloumi is, waar tofu naar smaakt of hoe tempeh bereidt? Geen zorgen! In je “normale” eetpatroon zitten ongetwijfeld al wat vegetarische maaltjes verstopt. Wat dacht je van groentesoep? Of frites met kaassouflé en sla? Of pasta caprese, van mozzarella, tomaat en basilicum? Of een pizza margherita, een salade of risotto ai funghi? Dit zijn allemaal voorbeelden van gerechten die je vast wel eens eet, die toevallig al vegetarisch zijn. Hoppa!

pasta
Dit is een pasta caprese met ravioli (met een vulling van ricotta en limoen; gewoon verkrijgbaar in de supermarkt) die ik in 6 minuten gaar heb gekookt en daarna heb ik het gemengd met een tomaatje, een bol mozzarella en wat blaadjes basilicum. Top dit af met wat zout en peper en eventueel een scheutje olijfolie. Klaar is je vegetarische avondmaal!

Tip 2: Uit eten gaan is niet moeilijk
Wist je dat het vegetarische aanbod bij heel veel restaurants tegenwoordig hartstikke goed is? Waar je vroeger alleen maar een salade of geitenkaasflapjes op de menukaart had staan, zijn heel veel restaurants tegenwoordig veel vega-vriendelijker. Zélfs McDonalds biedt je sinds kort een toffe vegetarische optie; zo kun je de McChicken of de Homestyle Crispy Chicken (mjam) sinds kort ook met een vegaburger van Valess bestellen. Make it Veggie! McD is dus niet alleen voor vleeslovers een paradijs; je kunt hier als vegetariër of flexitaiër ook prima terecht.

burger2

veggie
Ik moest die vegetarische variant van de Homestyle Crispy Chicken natuurlijk even uitproberen en vond ‘m top: een goeie combinatie van ingrediënten en lekker de typische McDonald’s smaak ;-).

Kleine bonustip: er bestaan behoorlijk wat apps die je meer vertellen over bij welke restaurants je goed vegetarisch kunt eten. Check daarvoor ff de appstore op je telefoon.

Tip 3: Kies de juiste soort maaltijd
Kijk; een AGV’tje vegetarisch maken vind ik persoonlijk niet ideaal. Als vlees een te grote rol in je maaltijd speelt (geef toe: bij Aardappels Groente en Vlees is vlees vaak het hoogtepunt van je saaie maal), kun je dat soort maaltijd beter niet uitkiezen om er een vega variant van te maken. Dat ís gewoon vaak minder lekker. Maar neem nou een pasta, rijst of pizza; dat zijn echt topgerechten om vega te maken. Ik ga je even doodgooien met wat voorbeelden; wat dacht je van:
– gnocchi met paddenstoelen, truffelolie, spinazie-roomsaus en pijnboompitten;
– gnocchi met gegrilde courgette, ricotta, limoen, spinazie en pijnboompitten;
– rijst met kerriesaus met champignons in plaats van stukjes kip;
– romige risotto met pompoen en hazelnoten;
– tortilla-pizza’s met avocado, mozzarella en tomaat;
– pizza met vier kazen;
– ravioli met pistache-roomsaus en prei;
– Indiase curry met kikkererwten in plaats van kip;
– wraps met guacamole, nepgehakt, paprika, mais en lekker veel geraspte kaas;
-pasta pesto (in duizend verschillende varianten);
– vegetarische bami waarbij je gewoon een lekker gebakken eitje doet in plaats van vlees.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb het even voor je gecheckt en alleen al op mijn blog vind je 445 vegetarische recepten; laat staan wat je allemaal op de rest van het internet tegenkomt.

Dit waren mijn eerste tips om vegetarisch eten makkelijk te maken voor jezelf. Vind je dit interessant en wil je meer tips? Zoals bijvoorbeeld goede en creatieve alternatieven voor vlees (wat dacht je van walnoten? Ja ja!) of plekken waar je inspiratie kunt vinden voor vegetarische maaltjes? Laat het dan vooral hieronder weten; wellicht schrijf ik er dan nog een blogje over <3. Met alle liefde!

Ik zou het tof vinden als je me volgt op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

6 reacties op “3 tips voor Meatless Monday voor flexitariërs

  • Hoihoi! Ik zie heel veel kaas staan, maar let er wel op dat niet all kaas vegetarisch is! Verder superlekkere tips! Ga ze zeker eens uitproberen.

  • Maureen zegt:

    Leuk gedaan! Ik schreeuwde het uit van geluk toen ik de reclame van Mc Donalds op de autoradio hoorde haha! Hup meteen de afslag en beide broodjes gehaald. Super lekker! Na ruim 6 jaar vega eindelijk weer een lekker broodje! En ja ik weet dat ze bij de mac ook veel ‘troep’ verkopen, maar volgens mij is dit de enige manier om veel mensen te introduceren met vega eten. Als je zelfs de mc chocken niet meer hoeft te missen, wat houdt je dan nog tegen 😉

  • Dit vind ik nou een leuke gesponsorde post (ookal geef ik weining om vega opties by de McD haha)! En ik ben altijd in voor meer vega recepten & inspiratie! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *