Leonie’s week 21 & 22: op persreis naar PERU, tosti maken met Herman den Blijker & heerlijk uit eten in Amsterdam

Goedemorgen leuke mensen YES! Het is weer tijd voor een tweewekelijks dagboek deze week. Ik vertoefde namelijk vorige week (of nou ja: de afgelopen 10 dagen) in PERU en daar had ik echt precies 0% tijd om andere dingen te doen dan in Peru zijn. En man, wat heb ik een bijzondere tijd achter de rug. Daar ga ik je natuurlijk een beetje over bijpraten in dit dagboek, maar ik vertel je ook over de halve week die vooraf ging aan Peru. In die week kwam freaking HERMAN DEN BLIJKER namelijk bij me tosti’s bakken (hoe tof!), ging ik twee keer eten met vrienden (waaronder één keer met Marte bij een geweldig restaurant) ennnn had ik nog een heerlijk avondje met Janneman. Klaar om mee te lezen? Let’s go dan!

Opeen waren we maandag samen vrij…
Ja mensen, ik had er totaal niet bij stilgestaan dat we maandag 21 mei allebei thuis zouden zijn. Jan was vrij vanwege Tweede Pinksterdag en ik was… tja, gewoon thuis as always. Vet gezellig! We waren natuurlijk nog maar net terug uit Brazilië en ik zat nog helemaal in de vakantie vibe, dus ook ik nam de maandag vrij. Nice!

Samen gingen we sporten (oh my goodies, worden we zo’n stel?!) en daarna doken we de tuin in om samen op de Big Green Egg te barbecuen. Ik had wat mooie ingrediënten gehaald (dit klinkt altijd helemaal heerlijk vind ik en betekent in de praktijk vooral dat ik een godsvermogen uit heb gegeven bij Marqt) en daarmee bakten we heurlijke pizza’s op de Big Green Egg. Wat een heerlijk dagje zo lekker met z’n twee <3

IMG_E0069
De eerste mislukte alleen een beetje, haha

Filmen met Herman den Blijker
De dag erna werd ik behoorlijk gaar wakker. En dat vind ik altijd bijzonder; soms speelt mijn spastische darm juist op vakantie heel erg op (geen ritme, minder slaap, vreemd eten, meestal warmere temperaturen: allemaal triggers), maar nu kwam de PDS vooral ná Brazilië. Shit. Met vette buikpijn ging ik m’n dag beginnen. En ik had niet zomaar een dag….

IMG_0101

Ik ging namelijk filmen met Herman den Blijker! Ja baby! Om 2 uur ’s middags stond deze awesome chef bij mij in m’n minikeukentje en boy, dat vond ik van te voren best spannend.

Het is toch best gek hè; dat er voor mij een volkomen vreemde (en dan ook nog zo’n (televisie-)persoonlijkheid) bij me langs komt en dat we dan samen een video gaan opnemen. Dat je elkaar totaal niet kent en maar moet hopen dat er een klik is.

Nou, die klik was er! Ik vond het heel erg tof om dit te doen en de video is heel erg leuk geworden. Wel geef ik ook meteen toe dat het wel ook af en toe een struggle was (topchef vs. studentenkok; tja, dat móet gewoon wel een combinatie zijn die af en toe schuurt), maar al met al vond ik het echt zo’n hysterische en hilarische en toffe ervaring. En bizar toch! Herman den Blijker heeft gewoon in m’n keuken(tje) gekookt!!

team

De video komt heel binnenkort online! Abonneer je vast op mijn YouTube-kanaal als je daar meteen melding van wil hebben. 😀

Verder zou ik dinsdagavond nog een geweldig diner van Lindemans hebben op een toplocatie in Amsterdam, maar ik vond het wel even best voor vandaag. Tijd om te chillen!

Werken & reisvoorbereidingen
Op woensdag, donderdag en vrijdag was ik druk met werk en reisvoorbereidingen. Dat wil zeggen: laatste advertorials afronden (daar kan ik op reis namelijk weinig aan werken), artikelen inplannen, de belangrijkste mails wegwerken en natúúrlijk m’n koffer inpakken! Hoewel ik dat laatste echt heb uitgesteld tot het allerlaatste moment: vrijdagmiddag 2 uur begon ik. En om 4 uur moest ik weg naar Schiphol, haha.

Untitled-1
Ik kreeg deze week de nieuwste Instax en ben er een beetje verliefd op. Hij is rose-kleurig en de foto’s die eruit komen zijn iets groter en vierkant! LOVE IT!

Lekker eten!
Verder heb ik in de week voor Peru ook wel echt lekker gegeten. Op woensdag gingen Jan en ik eten bij vrienden in Haarlem (vet gezellig) en op donderdag ging ik eindelijk weer eens eten met Marte, die naar Amsterdam kwam om samen bij Sushi Samba te dineren.

Dit restaurant zit nu ongeveer een halfjaar in Amsterdam en ik had het al bij verschillende influencers langs zien komen. En wat ik steeds langs zag komen zag er echt rete goed uit. Tijd om het zelf eens te proeven!

MGVD3396
Happy face

Samen met partypants aten we echt heel erg veel. Of nou ja; ik had er gewoon echt heel erg zin in en we waren vooral in the end veel geld kwijt. Ik denk dat we ongeveer 6 hapjes hebben gehad en een toetje en twee drankjes en dat kwam neer op €160 totaal. Maar ik vond het wel heel erg lekker!

Wel een béétje ordi en zo’n ‘zien en gezien worden plek’, maar ook wel gewoon chill en lekker. Tot zover mijn oordeel. Misschien schrijf ik er ooit nog uitgebreider over, haha.

Op naar Peru!
En toen was het vrijdagmiddag en was het tijd om te vertrekken naar Peru! Ik ga nog heel uitgebreid schrijven over Peru, maar vind het in dit wekelijkse dagboek wel leuk om je even mee te nemen op alle dingen die bij zo’n persreisje komen kijken.

We vertrokken vrijdagavond om een uur of 8 geloof ik. En met we bedoel ik: Monique (Instagram fotograaf en oprichter van @opreisboek), Lieve (organisator van de persreis, werkt voor Travix/Cheaptickets.nl ennnn ken ik van dat halfjaartje dat we allebei filosofie hebben gestudeerd in 2011) en ik. De komende tien dagen zouden wij met elkaar optrekken. En we kenden elkaar amper ;-).

Onze reis naar Peru begon in Lima. Op zaterdagochtend komen we aan om half 8 ’s ochtends in ons hotel en moeten we om 10 uur alweer klaarstaan voor het dagprogramma (lees je dit? You’d better hope dat je slaapt in het vliegtuig, haha). We bezoeken vandaag mét een fantastische gids (Blanca is haar naam) de wijken Barranco en Miraflores in Lima, lunchen in Chinatown en hebben ’s middags 3 uur een chauffeur tot onze beschikking om ons door Lima te rijden, waarmee we nog een bezoek brengen aan het jezusbeeld boven aan een berg in Lima (door de sloppenwijken heen) en een hele toffe vismarkt (waar heel veel levende vissen liggen te spartelen…).

Een kleine impressie van Lima:

OSOU1547

IMG_E0295

IMG_0399

’s Avonds eten we bij restaurant Cala en dit blijkt de eerste avond van tien dagen achter elkaar héél erg culinair en luxe uit eten gaan. Nog steeds met mensen die je niet kent. Aan de ene kant heel tof en interessant, aan de andere kant ook veel; wat eten én tijd betreft. Tien dagen! Hoppa!

Op zondag zijn we ook in Lima. We bezoeken een markt, krijgen een workshop om te leren hoe je een aantal klassieke Peruaande maaltijden maakt (waaronder ceviche en het drankje Pisco Sour) en hebben ’s middags weer een chauffeur die ons door de stad rijdt. We besluiten naar de rand van Lima te gaan, op zoek naar natuur. Die is er niet echt, maar in een grasveldje met wat hoog riet en water vinden we toch in ieder geval wat exotische spinnen, haha. Tot zo ver natuur in Lima.

IMG_1181
Leo maakt een Pisco Sour en dat moet met eiwit (vind ik echt zo’n smerig product, haha). Maar tering: wat is dit een lekker drankje! Foto door Monique Anrochte
IMG_E0423
Hier heb ik met een tiny chef ceviche gemaakt! 😀
IMG_E0487
Op de markt vind je zo veel mooie producten. Waaronder o.a. héél veel knoflook. Maar ook duizend soorten fruit en aardappelen en mais die je niet kent. Heerlijk!

We eten ’s avonds bij een superdeluxe hotelrestaurant en dat is echt ge-wel-dig lekker. Wat een verwennerij!

Op naar Arequipa!
Op maandagochtend vertrekken we per vliegtuig naar Arequipa; dit is ongeveer anderhalf uur vliegen en ligt een stuk hoger dan Lima; 2300 meter boven zeelevel om precies te zijn. En dat merk je meteen als je het vliegtuig uit stapt; je ademhaling is iets moeizamer en vooral inspanning is een klein beetje een uitdaging.

IMG_E0468
Arequipa ligt midden in een woestijn en tussen drie vulkanen en heel veel andere bergen. Het is er overdag super zonnig en lekker warm (22 graden), maar koelt ’s nachts af tot onder nul!

Arequipa vind ik echt een hele toffe plaats; veel leuker dan Lima. We blijven twee dagen in Arequipa en vermaken ons daar met o.a. cavia eten (héél héél héél erg vies), het bezoeken van het klooster (we hadden echt een hele rare gids, haha) ennnn een beetje shoppen en natuurlijk heerlijk lokaal eten (dude; de chocolade die hier vandaan komt is geweldig).

IMG_0676
Het klooster in Arequipa is prachtig qua architectuur en kleuren.
IMG_E0516
Uitzicht op vulkaan Misti tijdens de zonsondergang om half 6 ’s middags
IMG_0533
Nog meer mooie kleuren in het klooster in Arequipa

Na twee dagen wennen aan 2300m hoogte, roadtrippen we verder. We hebben de komende dagen een bus met en chauffeur die ons naar de Colca Canion gaat rijden.

IMG_E0687
Onderweg naar 4910m kauwen we op coca bladeren. Dit zijn bladeren die worden gebruikt voor het maken van cocaïne, maar je hebt héél erg veel bladeren (en andere ingrediënten) nodig wil je er echt coke van maken. De bladeren zijn gewoon legaal in Peru en iedereen in de bergen kauwt er op. Ze geven energie en maken extra rode bloedcellen aan, waardoor je makkelijker met de hoogte en eventuele hoogteziekte om kan gaan.
IMG_0807
Roadtrippen in dit prachtige gebied (we zitten hier al op 3400m hoogte) en wat kom je veel tegen? ALPACA’S!

Condors, natuur & koken in de grond in de Colca Canion
In 6 uur rijden we van Arequipa naar een hotel in de Colca Canion. De roadtrip is echt ge-wel-dig en officieel duurt de route maar 3 uur, maar wij doen hem in 6 uur tijd, omdat je tussendoor moet wennen aan de hoogte. Het hoogste punt dat we bereiken is 4910 meter boven zeelevel en wooooow; het is daar KOUD!! Niet normaal! En het is zo ongelofelijk mooi. We komen onderweg veel alpaca’s, lama’s en vicuña’s tegen en vooral heel veel uitgestrekte natuur, maar dan op grote hoogte. Zó vet!!

DTUME0531
Dit is de Colca Canion!
EYMQ5847
Lekker uitzichtje!
EVSGE6197
Alpaca’s en lama’s!
ANRBE8467
Schatje.

’s Middags hebben we voor het eerst vrije tijd. We chillen in de natuurlijke hot springs bij ons hotel en komen bij van de intense reis. Ons hotel ligt op 3500m hoogte en dat is een behoorlijke uitdaging merk ik; je bent continu buiten adem en moet er heel erg rekening mee houden. Langzaam lopen (echt, anders ben je buiten adem), niet te veel eten (Grote Uitdaging) want anders moet je lichaam té hard werken om het te verwerken (= buiten adem en hartkloppingen) ennnn geen alcohol. Wat ik ook echt wel jammer vind, haha.

XKEN5814
Natuurlijk warm bad mét uitzicht

De volgende dagen vermaken we ons geweldig in de Cocla canion. We spotten onder andere condors (van die héle grote vogels) in een van de diepste canyons ter wereld, gaan koken met locals (onder de grond, zo vet! Hoewel het wel echt gortdroog werd, hahaha)(maar het idee was vet), gaan chic uit eten, chillen in de hotsprings, doen een hike van 600 meter (en zijn daar echt he-le-maal kapot van, vanwege de hoogte). Al met al vond ik de Colca Canion echt het absolute hoogtepunt van onze reis. Wat een prachtig gebied is het! Must see!

IMG_1046
Koken onder de grond met de lokale bevolking

Na een paar dagen is het mooi geweest en keren we terug naar Lima en Arequipa. Hier vermaken we ons nog een paar dagen met musea, cultuur en heel veel eten. We eten o.a. bij het 33e beste restaurant van de wereld en krijgen daar een 15(!!) gangendiner. Wow!

En toen werd het minder leuk…
En toen kreeg ik heel erg migraine. Of nouja; mijn lichaam wilde even niet meer. Ik was 10 dagen met voor mij ‘vreemde’ mensen op pad (hoewel je elkaar heel snel goed leert kennen, dat is fijn), had iedere dag een vol programma (je hebt dus ook geen weekend) van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, had amper vrije tijd (en als we vrije tijd hadden liep het programma vaak uit), had zo ontzettend veel indrukken en prachtige dingen gezien die ik moest verwerken en zo zo zo veel informatie aangehoord, dat het gewoon ff genoeg was. Op vrijdag kreeg ik m’n eerste migraine-aanval (tijdens het koken onder de grond, shit wat een kuttiming), op zaterdag de tweede (tijdens een tour door het museum) en zondag de derde (tijdens een tour door opgravingen van de tijd vóór de inca’s in Lima). En ik heb nóóit drie dagen achter elkaar migraine-aanvallen. ZO irritant.

Het kan ook aan de hoogte hebben gelegen (zuurstofgebrek), maar op zaterdag en zondag waren we alweer op normale hoogte, dus dat weet ik niet zeker. Wél weet ik dat ik het wel mooi geweest vond en dat ik voor het eerst echt behoorlijk er naar uitkeek om weer naar huis te gaan.

Ik wil helemaal niet ontevreden overkomen en ben echt zielsgelukkig dat ik dit soort trips mag maken voor mijn werk, maar dat betekent niet dat je er niet ook af en toe kritisch op mag zijn, toch? En dat ik gewoon heb ontdekt dat ik 10 dagen eigenlijk te lang vind en dat het echt wel écht intens is om 10 dagen een volprogramma te hebben.

Anyway; ik kijk echt heel erg terug op een prachtige reis en ben ontzettend blij dat ik wat van Peru heb mogen proeven. Ik heb nog lang niet alles gezien wat ik wilde zien (Machu Picchu staat nog op het lijstje, maar ik wil ook dolgraag nog naar de Peruaanse jungle (weet je hoeveel voedsel daar groeit?<3) en surfen aan de Peruaanse kust (wist je dat je hier een plek hebt met de langste golven ter wereld; hier kun je wel 2 minuten op één golf surfen!!). En letterlijk heb ik nog niet genoeg van Peru geproefd. Ik heb een klein beetje de Peruaanse keuken ontdekt en vond het echt GEWELDIG! Zo veel nieuwe ingrediënten, zo ontzettend veel lekker eten. We hebben niet één dag vies gegeten. Hoewel; die cavia vond ik echt Intens Smerig. Maar verder was het echt geweldig! Ik ga hier nog een uitgebreide blog over schrijven en ik kan persoonlijk niet wachten, haha.

IMG_E2290
En natuurlijk komt er binnenkort ook een vlog van Peru online!

Op maandag vlogen we weer terug naar Amsterdam en na 19 uur vliegen/overstappen/vertraging was ik om een uur of 12 op dinsdag weer thuis. THUIS! Reizen is fantastisch, maar thuiskomen is ook echt heel heel heel erg fijn.

Zo! Dat was mijn dagboek van de afgelopen twee weken! Overigens ben ik wel gewoon van plan om weer wekelijkse dagboeken per week te gaan schrijven en dan ook gewoon per dag te beschrijven, maar omdat ik nu zo druk op reis ben, is deze variant even handiger. Ik hoop dat je het met net zo veel plezier leest ;-).

Deze week doe ik vooral even lekker rustig aan en vier ik het weekend in Stockholm met m’n liefde en vrienden en een trouwerij. Die week erna ben ik lekker in Amsterdam en die week daarna vlieg ik alweer naar Curacao. Kun je je daar alvast mentaal op voorbereiden 😀 haha! Ik heb er zin in! Ik hoop jij ook :D.

Woohooo de derde druk van TOFFE TOSTI’S ligt nu in de winkel!
Snel naar de winkel of bestellen via Bol.com! Het boek kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Leonie’s week 21 & 22: op persreis naar PERU, tosti maken met Herman den Blijker & heerlijk uit eten in Amsterdam

  • Je mag ook soms nee zeggen, toch? En aan jezelf denken.
    En wellicht iets minder vliegen en iets meer aan het milieu denken? Heel tof dat je bewust omgaat met (minder) vlees eten, maar beter ook iets bewuster met (pers)reisjes. Niet bedoeld als aanval, wel bedoeld om even over na te denken.

  • Klinkt allemaal weer heeeeel erg tof! Als je nog tips over Curaçao nodig hebt, ik heb er 2 maanden gewerkt en gewoond (En heeeeeel veel lekkers gegeten!), dus kan je nog wel wat dingetjes aanraden! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *