Leo verhuist: de make-over van het washok

Hey allemaal! Het afgelopen half jaar heb ik samen met Jan heel hard geklust in ons eerste koophuis. We hebben vrij veel dingen veranderd ten opzichte van hoe de vorige bewoners het hadden gedaan en hebben daarin héél veel zelf gedaan.

In de serie ‘Leo verhuist‘ neem ik je mee in de weg naar ons nieuwe interieur. Dit keer praat ik je bij over ons… washok! We hebben door het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van ons huis, een extra kamer weten te creëren van ongeveer 4m2, die we nu gebruiken als waskamer. Er was geen kamer en nu is er een knettervet washok en ik ben SUPER blij met het eindresultaat, dat ik vandaag op mijn blog met je deel.

Klaar voor een blogpost vol inspiratie om een kamertje zelf tof aan te pakken; van het schilderen van een vloer, tot voor het eerst behangen en gordijnen uitkiezen? Lees mee!

Op de tweede verdieping van ons huis hadden we schuine daken. Hierop hebben we een dakkapel laten plaatsen over bijna de hele breedte van het huis en met een flinke hoogte. Dit is hoe het er eerst uitzag:

voordeverbouwing
Twee kleine raampjes en een dakraam zorgden voor al het licht in de slaapkamer. Dit was niet veel ;-). Bovendien zorgde de schuine muur ervoor dat we een behoorlijk stuk in de kamer niet rechtop konden staan en dus qua ruimte erg misten. De keuze voor een dakkapel was daarom snel gemaakt.

Het donkere hoekje rechts was een soort verdomhoekje waar de wasmachine al stond. Een donker hok waar je je kont niet kon keren en níets afgewerkt was. Tijd voor meer licht en ruimte. Tijd voor een dakkapel!

verbouwen
In twee dagen tijd werd ons dak opengebroken en werd er een dakkapel geplaatst. Je ziet op deze foto dat er opeens veel meer ruimte ontstaat op de plek van het oude verdomhoekje.
verbouwen 2
Hier zie je hoe de dakkapel er van binnen uitziet. Wat voorheen een donker hoekje was waar je niet rechtop kon staan, is er nu een extra kamer met een fatsoenlijke deuropening en een groot raam.
verbouwen 3
Een klusjesman heeft ervoor gezorgd dat al deze kabels achter een gipsplaat zitten, waardoor het geheel veel mooier afgewerkt is dan het in jaren is geweest.

De dakkapel zat er op. Nu de rest nog! We hadden nog niet echt een duidelijk plan voor deze ruimte, omdat we geen idee hadden hoe het er uiteindelijk uit zou komen te zien. Hoe ruim zou het worden?!

Het eerste wat ik doe om een plan te maken, is de ruimte nabootsen in Photoshop. Met wat lijntekeningen vorm ik de ruimte en met elementen (zoals een wasmachine) die ik van google pluk richt ik de ruimte in en dan kan het ontwerpen beginnen.

We wisten nog niet wat voor behang en vloer we wilden, dus in Photoshop ben ik los gegaan met verschillende opties. Ik heb de muren in kleuren geschilderd, ik heb verschillende behangetjes geprobeerd en uiteindelijk kwam ik tot het onderstaande ontwerp.

schets

Dit behang waren we toevallig tegen het lijf gelopen in de Hornbach. We waren helemaal niet op zoek naar zulk behang, maar ik had het zien hangen en heb letterlijk tegen Jan gezegd “Hey, dit is best leuk”. En toen liepen we door.

Tijdens het ontwerpen in Photoshop moest ik hier weer aan denken en dacht ik; toch ff proberen. Ik trok een plaatje van het behang van de website van Hornbach en Photoshopte het in de ruimte. VET!

Overigens hadden Jan en ik nog nooit behangen, maar we vonden het allebei SUPER leuk om te doen en het is echt mega goed gelukt. Het is slim om dit met z’n tweeën te doen en er echt even de tijd voor te nemen (maar in principe is dit klusje zo geklaard).

Bestel ook echt de juiste spullen als je gaat behangen. Koop alles wat je nodig hebt, dan komt het er uiteindelijk gewoon het mooiste uit te zien. Wij gebruikten: lijmkwasten, een behangliniaal, behangborstel, behangspatel en een scherp mesje.

grijze vloer

Daarna ontwierp ik in Photoshop een bijpassende vloer bij het behang. Qua vloer wilden we in het washok graag vinyl. Dit omdat het betaalbaar is, makkelijk schoon te houden is en ik het wel vind passen in een washok. De juiste vloer vinden was alleen écht onmogelijk. En dus maakten we ‘m zelf. Ja, echt!

Een donkerblauwe vinylvloer met een geometrisch design in goud, dat was waarnaar ik opzoek was. Maar vind dat maar eens. Niet op Pinterest, niet bij bouwmarkten, niet online bij allerlei winkels die vloeren verkopen…

Op een nacht sliep ik wat onrustig en dacht ik nog eens na over die vloer. Als die niet bestaat hè, kan ik ‘m dan niet zelf maken? Bestaat er zoiets als vinyl verf? En als ik nou een vloer koop die wel een tof patroon heeft, in reliëf, maar niet de juiste kleur, dan kan ik er toch gewoon zelf wat van maken?

En zo was het idee geboren.

Bij Kwantum vond ik voor heel weinig geld de bovenstaande grijze vinylvloer. Hiervoor heb ik echt een bezoek gebracht aan de winkel, om te voelen aan het materiaal of het patroon er in reliëf in stond. En dat was het geval. Wel héél licht, maar we gaan het gewoon proberen.

verfen

Door te googelen op ‘vinyl verf’ kwam ik op de website van Scanofloor terecht en daar bestelde ik een twee componenten vinyl vloercoat. Dit kon in alle kleuren van de regenboog. Na een bezoekje aan een bouwmarkt waarbij ik een staaltje meebracht van de kleur blauw die ik wilde, ontdekten we dat we voor de vloer kleur RAL 5008 wilden. En dus bestelde ik het online.

We sneden het vinyl op maat, zodat het precies in de kamer zou passen en haalden het er toen weer uit, om het te schilderen. Dit deed ik dmv goede rollers van de bouwmarkt. En dat is écht heel erg belangrijk, want de rollers zorgen ervoor dat de verf goed erop komt. En je wil echt geen gekloot of vlekken. Dus; investeer in goede rollers!

We brachten één laag verf aan. Het was een behoorlijk goed dekkende verf en vanwege het reliëf in de vloer, wilde ik niet teveel aanbrengen. Bang dat het reliëf niet langer zichtbaar zou zijn.

alleen nog tekenen
Hier hebben we de vloer teruggelegd in het washok, nadat het 24 uur heeft uitgehard. Zoals je ziet is het reliëf goed zichtbaar. Yes!

Vervolgens was het tijd om het reliëf in te kleuren. Dit hebben we gedaan met gouden watervaste stiften, die ik online bestelde. We hadden beide geen idee of dit zou werken, of het goed zou pakken en of het mooi zou worden, maar we probeerden gewoon wat.

tekenen

En… het werkte!

resultaat vloer
Precies de vloer die we voor ogen hadden, hadden we nu gewoon zelf gemaakt!!

resultaat zonder meubels

De vinylverf moest nog 7 dagen echt goed uitharden, voordat je ‘m volledig kunt belasten. Omdat wij er een super zware wasmachine op zouden zetten, wilde ik hier ook echt goed rekening mee houden en hebben we ‘m echt 7 dagen laten drogen. Daarna plaatsten we de wasmachine en er is niets van schade aan de vloer opgetreden. Alles zit er nog superstrak in!

story_blog
Inmiddels staan de meubels ook in het washok en is de nieuwe ruimte in ons huis echt af. (Je ziet wat stoffige voeten op het vinyl, maar dit poets je met een doekje dus zo weg).

We hebben voor het washok een schuifdeur gemaakt, die we hebben besteld bij Barnwoodweb. Dit was een behoorlijk dure grap, maar het staat wel heel vet in het geheel.

Verder hebben we de ruimte natuurlijk gevuld met de meubels die er horen: de wasmachine, een wasrek en een wasmand. We willen alleen nog heel graag een droger én een nieuwe wasmachine, dus die komen er ooit nog. Eerst weer ff geld sparen ;-).

Een van de dingen die de ruimte écht afmaken, zijn de witte gordijnen. Hier ben ik ZO blij mee. We wilden dat het washok een frisse uitstraling had; dat er altijd een schone was-vibe zou hangen. En dat is met deze lichte gordijnen van Veneta.com echt goed gelukt. Ook al zul je ze niet veel dicht doen, ik ben héél blij dat ze er hangen, omdat de ruimte daardoor nog gezelliger wordt.

story_blog2

Dus, nog even op een rijtje:
– De gordijnen heb ik op maat besteld bij Veneta.com; het zijn overgordijnen met dubbele plooi, type Madonna in de kleur Ivoor, in matte uitvoering.
– Het behang is vliesbehang van het merk Graham & Brown type Highland 105747 veldbloemen met oker en glitter en wij kochten het bij Hornbach.
– De vinyl vloer komt van Kwantum. Het is de vinyl vloer Regina in de kleur lichtgrijs.
– Speciale verf (Scanofloor Vinyl Vloercoat) voor vinyl vloeren heb ik hier besteld in de kleur Ral 5008.
– De gouden stiften bestelde ik op Bol.com.
– Het gebruiken van goede verfrollers is écht nodig. Ik gebruik die van Gamma Professional.
– De schuifdeur komt van Barnwoodweb en het is de lofdeur steigerhout onbehandeld.

Deze washok make-over heeft ons, als je het plaatsen van de dakkapel niet meerekent, het volgende gekost:
€60 vinyl
€50 vinylverf
€10 gouden stiften
€94 behang en behang benodigdheden
€350 schuifdeur + ophangsysteem
De gordijnen hebben we gekregen van Veneta.com, maar zouden anders €200 hebben gekost.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over onze washok make-over en ben heel benieuwd wat je van het eindresultaat vindt.  Laat je het weten in een reactie?

Ik heb het artikel zo compleet mogelijk beschreven, maar mocht je nog vragen hebben, stel ze dan hieronder of stuur me even een DM op Instagram.

Thanks voor het lezen en tot snel! Er komen een heleboel interieur-artikelen aan binnenkort. Stay tuned!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

19 reacties op “Leo verhuist: de make-over van het washok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *