Mijn reisroute door Sri Lanka (2 weken door Zuid & West Sri Lanka)

Hallo leuke mensen! Ik ben terug van vakantie! En in plaats van je bijpraten in Leo’s week, zoals ik normaal op woensdag doe, deel ik vandaag m’n reisroute door Sri Lanka met je. Ik kan je namelijk nog maar weinig vertellen over m’n afgelopen week, omdat die vooral in het teken stond van terugkomen van vakantie ;-). Volgende week is er een Leo’s week, maar vandaag praat ik je lekker bij over onze reis.

Op woensdag 13 november stapten we in het vliegtuig richting Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, waar we op donderdag 14 november in de middag landden. Daar hebben we vervolgens 2 weken doorgebracht in dit fantastische land. We reisden van West naar Zuid en door de binnenlanden weer terug naar Colombo. We zagen prachtige stranden, surften geweldige golven, sjeesten in een tuktuk over geweldige wegen, genoten van theeplantages, sliepen in boomhutten, zagen olifanten, krokodillen en heel veel aapjes en beleefden nog zo veel meer moois. Vandaag praat ik je bij aan de hand van onze route. Zin in? Let’s go!

De hoogtepunten van onze reis: surfen in Hiriketiya, eten bij Matey hut in Ella, olifantensafari in Udawalawe, slapen in een boomhut bij Living Heritage, de treinrit van Ella naar Hatton en zelf rijden in een tuktuk.

Colombo –> Weligama
We startten onze reis in Colombo en zijn daar héél kort geweest. Maar dan écht heel kort. We landden om half 3 ‘s middags en via de taxiservice Less Taxi (whatsapp nummer +94 77 948 1006; aanrader, deze Taxi service staat altijd voor je klaar en is erg betaalbaar) had ik van te voren een taxi geregeld die ons van Colombo in 2,5 uur naar Weligama kon rijden voor $40. Hij haalde ons op op het vliegveld, hielp ons met pinnen en het kopen van een Sri Lankaanse simkaart, zodat we overal internet hadden en reed ons vervolgens naar Weligama.

Waarom we niets van Colombo hebben gezien? Jan en ik houden allebei vooral van strand en natuur en de grote steden hebben we daarom overgeslagen op deze trip.

3 dagen Weligama
Op donderdag aan het begin van de avond kwamen we aan in Weligama in een geweldig surfhostel; Layback. We hadden een mooie kamer en zaten heel dicht bij het stand en bij allemaal eettentjes.

layback
Wij sliepen in de onderste kamer

Onze eerste paar dagen in Sri Lanka hebben we hier heerlijk vertoefd. In Weligama kun je als beginnende surfer echt HEEL erg lekker surfen. De golven breken op het strand en er is heel veel white wash waar je op kunt staan. Echt ideale omstandigheden voor beginners. Ik heb er lekker wat golfjes gepakt en was in de zevende hemel.

weligama

Verder maakten we vanuit Weligama een uitstapje naar Mirissa. Dit is een plaats die naar mij vooral werd verkocht als toffe plek voor bars en uitgaan enzo en dat was iets waar Jan en ik eigenlijk helemaal niet naar op zoek waren tijdens onze reis, dus we zijn maar heel kort in Mirissa geweest. Wel aten we lekker bij Maggi’s roti (aanrader, getipt door het zusje van Jan) en was het leuk vertoeven bij de prachtige bar met Bali-vibes Petti Petti (tegenover Maggi’s Roti)(hoewel de muziek naar mijn mening te hard stond, maar als je niet zo’n oma bent als ik, is dit een hippe plek).

roti

Nog een dikke tip in Weligama is Nomad Café en Boutique. Dit is echt zo’n ultra hipster café waar je kunt ontbijten en lunchen en het is geweldig. Het eten is super lekker en gezond (ga voor de avocado toast!!) en het ziet er allemaal helemaal lekker en instagrammable uit. Noem mij een idioot, maar ik hou wel echt van dit soort plekken. Aanrader!

nomad

4 dagen Hiriketiya
Vanuit Weligama zijn we naar Hiriketiya gereden in ongeveer 1,5 uur. We hadden een tuktuk gehuurd tijdens onze trip en alle info daarover lees je hier!

Met de tuktuk sjeesten we een prachtige route langs het strand naar Hiriketiya. Deze plek werd uiteindelijk het hoogtepunt van onze reis. De baai van Hiriketiya (Hiriketiya beach) is ge-wel-dig. Het is een absolute hotspot voor surfers; de golven zijn heel erg chill voor pro’s, maar als beginner kun je er ook veilig tussen liggen. En als beginner die het al heel vaak heeft gedaan (ik durf mezelf nog geen mediocre surfer te noemen, hoewel dat na deze vakantie misschien best mag) is het er GEWELDIG. Ik heb echt 4 dagen in de golven gelegen en was zo zo zo intens gelukkig.

surf

surff

hir

De baai van Hiriketiya is ook echt prachtig; alles wat je van Sri Lanka verwacht. Palmbomen, felblauw water, wit strand, prachtige jungle, veel aapjes. Ik vond het echt een geweldige plek.

We sliepen in Salt House en ook dat was fenomenaal geweldig. Echt, wat was dit een dróómplek.

salthouse

Verder vonden we de pokébowls bij Malu echt een aanrader en zijn we nog 2x bij Dot’s Bay House geweest, maar vond ik Salt House de grootste aanrader hierzo. Wederom heel hipster, maar heel heel heel fijn. We konden er bijvoorbeeld zelfs ‘s ochtends yogalessen volgen. Midden in de jungle. Oh man, wat was dit een droom.

saltyoga

We maakten nog een uitstapje naar Tangalle, maar dat vond ik niet mega speciaal. Het schijnt wel dat je hier over de mangrove/het meer kan kanoën en dat lijkt me best vet (er zitten hier krokodillen; óók zout water krokodillen, DOOD ENG), maar dat hebben wij niet gedaan. Was een mooie plek, maar geen must visit. Lekkerrrr in Hiriketiya blijven.

hiror

baai

hiri

1 nachtje Udawalawe
Na 4 dagen Hiriketiya reisden we wederom door met de tuktuk naar Udawalawe. Dit is een plek die je echt bezoekt voor safari die je er kunt doen en verder heb je er niets te zoeken. 1 nacht hier verblijven is dus absoluut genoeg.

kottawatta

Wij sliepen in Kottawatta Village en dat vond ik echt een aanrader. Oké, het eten in het restaurant is niet fantastisch, maar als slaapplek is het heerlijk. Bovendien kun je vanuit hier een safari doen en dat was waarom we hier waren.

safari

Na een kort nachtje werden we om half 6 ‘s ochtend opgepikt in een safari-auto voor een trip door Udawalawe natuurpark. En deze ervaring was geweldig en onvergetelijk. Dat je een olifant gaat zien tijdens deze rit door het natuurpark is 100% gegarandeerd. Er zitten er ZO veel. Zo veel dat wij bij het binnenrijden in het park, meteen een enorme olifant spotten, hahaha.

udaoli

oli

We deden de safari van 6 uur, wat lang klinkt, maar wel heel fijn was, want het is ongeveer een halfuurtje heen en een halfuurtje terugrijden naar het natuurpark (is al 1 uur), je luncht in het park (half uurtje) en door te kiezen voor de rit van 6 uur in totaal, ga je dieper het park in, wat de kans vergroot om andere dieren te spotten.

ua

apen

Naast olifanten spotten we tijdens onze safari (met gids, dat is ook echt een aanrader om te doen) heel veel prachtige vogels, wilde zwijnen, buffels, herten, prachtige hagedissen, aapjes en als heel groot hoogtepunt; een krokodil. Er is een kans dat je ook een luipaard spot, maar helaas hebben wij die niet gezien. De kans op het spotten van luipaarden is trouwens groter in Yala nationaal park, maar dat lag niet op onze route.

krok

uda

udawalawe

Udawalawe is ook echt een aanrader omdat het best een rustig Nationaal park is. Helemaal bij die route van 6 uur kom je bijna nooit iemand anders tegen, waar we bij de foto’s van Yala toch steeds heel veel safari-auto’s om één dier zagen staan. Udawalawe is een dikke aanrader dus.

uda3

Na de safari – we waren rond 1 uur weer terug bij Kottawatta Village en zijn we in onze tuktuk doorgereden naar de volgende bestemming.

1 nacht Living Heritage in Koslanda
Het originele plan was meteen doorrijden naar Ella, maar dat zou een rit van 3 uur zijn en we hadden een tip gekregen dat er voor Ella nog een mooie waterval (Diyaluma waterval) zou zijn, precies op onze route. Het leek ons slim om dan gewoon 1 nachtje in de buurt van die waterval te slapen en daarna door te reizen naar Ella. We hadden beiden nog geen idee dat we op het punt stonden om wederom een hoogtepunt in onze reis mee te maken.

Via Booking zochten we een slaapplek voor 1 nacht en er waren daadwerkelijk maar een paar opties die uiteenliepen van €15 of €150 per nacht; niets er tussenin. En ik werd natuurlijk verliefd op die van €150 per nacht. Wat echt een onzinnig hoog bedrag is in Sri Lanka, waar je op prachtige plekken kan slapen voor €25 per nacht. Maar shit, het zat in m’n hoofd en we besloten toch naar deze plek toe te rijden om te kijken of we wat van de prijs af konden lullen.

En zo geschiedde. Rond 3 uur ‘s middags kwamen we aan bij Living Heritage Koslanda (wat een beetje moeilijk te vinden is, maar volg Google maps en je komt echt goed uit) en voor €100 mochten we in een boomhut slapen. En dat was echt helemaal het EINDE.

d4

living

Ik ben ZO verliefd geworden op deze plek; op het personeel, de eigenaresse(<3), de 80 hectare (!!) aan privégrond, de geweldige boomhut waarin we sliepen, het verrukkelijke eten dat er geserveerd werd, de gewelllldige mojito’s, het infinity zwembad met uitzicht op de bergen. Mennnn, deze plek is de hemel en z’n geld dubbel en dwars waard.

livingheritage

created by dji camera

Grap van de eeuw? We hebben die hele Diyaluma waterval niet eens bezocht. We zijn er letterlijk langs gereden , hebben ff een fotootje gemaakt en zijn toen weer weg gegaan. Zo druk hadden we het met genieten van Living Heritage.

waterval

Was het dan allemaal geweldig bij Living Heritage? Nou, nee. Er was één heel heel heel groot dieptepunt. We zaten aan het begin of het einde van het regenseizoen (dit snapte ik niet helemaal, met verschillende regenseizoenen in Sri Lanka), maar het betekende in ieder geval dat er HEEL ERG VEEL bloedzuigers in de natuur zaten. Bij Living Heritage merkte je er niet bijster veel van, maar bij de privé waterval (!) bij hun op het terrein, waar je in 20 minuutjes naartoe loopt (en echt een geweldige plek is) zitten er echt DRIE MILJOEN 88 DUIZEND TWEEHONDERD EN TWINTIG. En ik vond dit – bang voor beestjes als ik ben – echt doodeng. Ik heb alleen maar gegild en gehuild en bloedzuigers van m’n (in bloedzuigersokken verstopte) voeten afgeslagen met een of andere deet spray (die de rest van de vakentie niet meer van mijn zij week) en takjes. Ik vond deze 20 minuten heen en 20 minuten terug lopen echt een hel en ik heb er achteraf ZO hard om gelachen. Maar man, wat was ik in blinde paniek. NOOIT meer.

Evengoed snap ik nu achteraf gezien ook wel dat dit totale aanstelleritis was, maar goed he; in het moment vond ik het vreselijk, haha.

Maarrrr laat dit je absoluut niet tegenhouden om naar Living Heritage te gaan; zoals gezegd heb je daar verder nergens last van, alleen als je naar zo’n waterval gaat.

4 dagen Ella
Na 1 nachtje in de hemel reden we in de tuktuk door naar Ella. En deze route was GEWELDIG. Door de bergen, met prachtige uitzichten. Man, wat mooi.

Ella was een plek die ons door iedereen werd aangeraden. IEDEREEN is onverminderd enthousiast over deze plek. Daarom bleven we er 3 nachten/4 dagen en achteraf gezien zou ik dat niet doen.

We hebben ons goed vermaakt in Ella, maar ik vond het helemaal niet zo’n speciaal dorp als iedereen me had wijsgemaakt. We sliepen ook op niet echt een vet speciale plek, dus die tip laat ik ff achterwege.

Vanuit Ella maakten we een uitstapje naar de Nine Arch Bridge, wat prachtig was, maar ook weer niet zo ontzettend unbelievable magisch dat je hier een dag aan moet besteden.

nine3

nine

nine2

Ook deden we een hike naar boven op Little Adam’s Peek en dat was ook mooi (en echt een makkelijke hike voor iedereen die fatsoenlijk te been is) en het uitzicht was groots, maar het raakte zowel Jan als mij niet echt. Prima uitzicht, maar that’s it (erg he?).

adamspeak

Verder hebben we een uitstap gemaakt naar Lipton’s seat en dat vonden we allebei geweldig. Tenminste; de rit er naartoe, het uiteindelijke viewpoint is wederom niet zo boeiend.

uitzichtlipton

Het is maar 27 km vanuit Ella, maar je doet er minimaal 2 uur over in de tuktuk. Allemaal scherpe en stijle bergweggetjes omhoog door miljoenen theevelden en het is echt zoooooo betoverend mooi. Echt een aanrader!!

lipto

lip2

Daarnaast hebben we nog één dagje gewoon in Ella doorgebracht. Café Chill is een beetje dé hotspot van Ella en was inderdaad een leuk café met lekker eten en fijne cocktails (ook allemaal heel Westers, maar dat is op z’n tijd ook wel leuk).

cafechill

Verder hebben we een ge-wel-di-ge massage gehad bij Helena Spa & Organic Gifts (dikke aanrader) en 2 dagen gewellllldig gegeten bij Matey hut. En dat laatste was een absoluut hoogtepunt op onze reis. De vegetarische curry waarbij je 4 curry’s mag kiezen is echt to die for en de pompoencurry met parata (een soort naanbrood meets pannenkoek) is een MUST.

matay3
Jan is heel erg gelukkig met zijn parata

matey2

Na Ella was het de bedoeling om naar Kitulgala te gaan, voor de jungle en het raften op de rivier. Ik was alleen zo onder de indruk van de bloedzuigers in Koslanda, dat ik niet meer naar de jungle durfde, haha. En dus veranderden we de route..

Treinrit van Ella naar Hatton (en uiteindelijk Kandy)
We lieten onze tuktuk in Ella ophalen door iemand die de tuktuk naar Hatton reed, terwijl wij de trein pakten. De trein?! Niets voor mij! Maarrrrrr de trein van Ella naar Kandy (of andersom) schijnt een van de mooiste treinritten ter wereld te zijn en dus moesten we dit doen.

trr

Wij pakten de treinrit vanaf Ella naar Hatton, waar de meeste mensen van Kandy naar Ella reizen. Hatton is trouwens gewoon een tussenstation (4 uur vanaf Ella). Het stuk tussen Ella en Hatton schijnt dan ook nog eens het mooiste gedeelte van de treinrit te zijn, dus we zaten helemaal goed.

tr

En deze rit was inderdaad geweldig en ik zou het iedereen aanraden om ‘m te maken. Wij zaten 2e klas reserved seats aan de linkerkant en hebben intens genoten van prachtige berglandschappen, hardwerkende vrouwen in theeplantages, krakkemikkige dorpjes en zo veel natuurschoon. Echt een mooie treinrit is het en de tijd vliegt voorbij. Aanrader!

Eenmaal aangekomen in Hatton stond ons tuktukmannetje weer klaar met onze tuktuk. Hij reisde zelf verder met de bus en wij konden onze trip vervolgen in onze eigen tuktuk. Op naar… de bergen!

routetuktuk

2 nachten Tea Cottage Spa & Resort
We reden via de mooiste route die we tot nu toe hebben gereden in ongeveer een uur, anderhalf uur, naar Tea Cottage Spa & Resort in Nawalapitiya. Met de verwachting dat we hier 2 nachten zouden slapen in net zo’n hemel als Living Heritage, maar dat bleek toch echt helemaal de verkeerde verwachting te zijn.

teacotta
Onze villa; mega mooie plek met een prachtig uitzicht
teacottage
Dit was het uitzicht!

De route er naartoe was geweldig en onze kamer (greenwood villa deluxe) was even fantastisch, maar verder was alles aan dit ‘resort’ vreselijk. Oké, de mensen waren ontzettend aardig en het eten was eetbaar (“je wordt er in ieder geval niet ziek van”), maar het resort was smerig, de spa niet in gebruik (er stond groen water in het zwembad), dingen zaten met ducttape aan elkaar; echt, het was een bende. Absoluut geen fijne plek en absoluut geen aanrader. Hier zijn we dan ook 2 dagen gewoon op de kamer gebleven (wel in een soort boomhut) en hebben we gewoon lekker een boekje gelezen. We hebben er allebei nog een massage gehad en die was heel goed, maar meer een vet intense sportmassage (in een super awkward setting en dat is alles wat je niet wil tijdens een massage) en absoluut geen ontspanningsmassage, zoals je zou verwachten in een spa/resort. Nee, deze plek moet je echt overslaan tijdens je reis.

En toen beste mensen, waren we alweer aan het einde van onze 2 weken Sri Lanka. We reden in 4 uur van Nawalapityia terug naar Negombo, waar we de tuktuk inleverden en een nachtje sliepen in de buurt van het vliegveld. En toen vlogen we door naar… DE MALEDIVEN. En dat was het beste idee ooit. Waarom? Dat vertel ik je in een aparte blogpost.

Ik hoop dat je iets hebt aan onze reisroute en ik hoop ook echt dat je Sri Lanka gaat bezoeken. Het land heeft alles waarnaar je op zoek zou kunnen zijn als je op reis gaat: lekker eten, geweldige natuur, heel veel wilde dieren, de mensen zijn altijd aardig en staan altijd voor je klaar, ik heb me geen seconde onveilig gevoeld, het weer is heerlijk, het is er voor ons goedkoop, er is cultuur, geschiedenis en zo veel moois. Echt; Sri Lanka heeft alles. En ik kan niet wachten om nog eens terug te gaan. <3

Ga je ook naar Sri Lanka? Klik hier voor visum voor Sri Lanka aanvragen.

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

23 reacties op “Mijn reisroute door Sri Lanka (2 weken door Zuid & West Sri Lanka)

 • Hi Leonie,

  Wat een super blog! Klinkt als een topreis en dank voor de vele chille hotspots!
  Vroeg me nog af of jullie nog veel regen? Er staat namelijk dat november normaal de ”natste”maand is met rond de 14 dagen regen (maar ook wel net voor het regenseizoen). Echter is dit volgens vele websites ook wel de laatste maand van het Surfseizoen…. daardoor zijn we wat in dubio. Nogmaals dank voor je tips!

 • Hoi leo! Wat geweldig om dit te lezen! Ik ben zelf ook aan t plannen om te reizen. Nu ben ik benieuwd hoeveel jullie reis van twee weken sri lanka nu ongeveer heeft gekost? Groet Alexa

  • Hoi! Ik denk ongeveer 2250 per persoon, maar dan moet je wel bedenken dat we dure tickets hadden (!) en vrij luxe hebben gedaan. Onze overnachtingen waren gemiddeld duurder dan nodig; je kunt al voor €15 ergens prima slapen, maar wij kozen vooral voor de boutique hotels die al snel 35-50 per nacht kostten :D.

 • Super vette reis heb je gemaakt! Nu overweeg ik het ook met vriend en kind (nu 3 maanden) als ze een jaar oud is maar we zijn aan het dubben ivm kosten. Misschien een beetje een brutale vraag maar hoeveel waren jullie met z’n 2en ongeveer kwijt?

  Alvast bedankt voor je tips :)!

 • Leuk om te lezen. Wij gaan 23 februari en reizen dan met een privé gids 3 weken door het land.
  Ook houden wij een reisdagboek bij op
  Geer.en.car.on.tour van Pindat
  Dus als je wilt meelezen mag je je email adres achterlaten.
  Groetjes Carry

 • Wat een super gave reis!
  Zelf zijn we ook van plan om die kant op te gaan.
  Met name het zelf reizen met een tuktuk lijkt ons super, hoe hebben jullie de routes van plaats naar plaats uitgezocht?

 • Annuska zegt:

  ???? Je hebt me enthousiast gemaakt! Dankzij jouw verslag gaan wij ook die kant op. De offerte voor 3 weken Sri Lanka en Malediven voor Juli 2020 is binnen! Tnx!

 • Hoi Leonie, ik heb je Instagram gevolgd de afgelopen weken om zoveel mogelijk tips te krijgen over sri lanka. Deze blog ben ik heel blij mee en ik denk dat ik veel tips ga gebruiken. Hebben jullie de hotel overnachtingen van tevoren al geboekt?

 • Hi Leonie,
  Door jouw fantastische instagramposts (ok en stiekem heb ik ook ff die van Jan bekeken) hebben we gister tickets naar Sri Lanka geboekt voor 2,5e week in april/mei! Ik ga je aankomende blogs ook aandachtig lezen voor tips en inspiratie, thnx!

 • Het is alweer 13 jaar geleden dat ik in Sri Lanka ben geweest, maar nog steeds een van de mooiste en puurste landen waar ik ben geweest. En in Yala inderdaad luipaarden gezien.

 • Goedemiddag
  Wat ben ik blij met je verslag!!!
  Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt voor Sri Lanka
  Bedankt voor je tips
  Sonja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *