Gegrilde spitskool met mosterdsaus en gebakken aardappeltjes met spek

Gesponsord – Hallo leuke mensen! Vandaag ben ik de keuken ingedoken voor de ultíeme Hollandse pot; een gerecht met alleen maar ingrediënten afkomstig uit Nederland <3. Want koken met producten uit je eigen land of omgeving is niet alleen lekker en leuk, het is ook beter voor de wereld. Zo steun je lokale ondernemers, verminder je de kilometers die een product moet afleggen voordat het op je bord ligt en stimuleer je de lokale economie. Woop woop!

Ik maakte een heerlijk recept met spitskool (nu in het seizoen) met een sausje van mosterd, room en bouillon. Erbij bakte ik aardappeltjes (Opperdoezer ronde) met spek, ui en bieslook. Super lekker <3.

Goed eten
Mijn boodschappen doe ik steevast bij PLUS Haarlem Marsmanplein. Dit is dé supermarkt waar je naartoe gaat voor goed eten. Ook voor lokaal voedsel zit je daar dus wel goed; zo staat duidelijk aangegeven op de producten waar ze vandaan komen en herken je Nederlandse producten gemarkeerd met de Nederlandse vlag. Vet handig. Ook verkopen ze veel producten van lokale ondernemers en doen ze goed voor de buurt, want alle producten zoals melk en groentes die niet meer verkocht kunnen worden gaan naar voedselbanken, too good to go-initiatieven of dak- en thuislozen. Goed eten is ook goed voor de buurt dus. Tijd om aan de slag te gaan!

Nodig voor 4 personen:
– 6-8 kleine Opperdoezer ronde
– 5 speklapjes
– 1 spitskool
– 200ml room
– speklapjeskruiden
– 4 theelepels grove mosterd
– 4 kleine uitjes
– 1 tablet groentebouillon
– verse dille
– verse bieslook
– koolzaadolie om in te bakken

De ingrediënten. Zoals je ziet staat er op sommige producten een Nederlands vlaggetje; zo zie je meteen dat je met een product uit Nederland te maken hebt.

Bereiding van de gegrilde spitskool
Snijd de spitskool in 4 parten (in de lengte). Meng de room met mosterd en 125 ml groentebouillon. De bouillon gebruik je ook voor het koken van de aardappelen!

Zet een grote koekenpan op het vuur (of 2 kleinere) en laat goed warm worden. Doe een beetje koolzaadolie in de pan en bak de spitskolen hierin aan. Laat de spitskool lekker lang op één kant liggen, zodat die een beetje zwart blakert. Dat zorgt ervoor dat de smaak van de kool wat karameliseert en dat is vét heerlijk. Zorg dat beide kanten mooi gegrild eruit zien (dit duurt in totaal zo’n 10-14 minuten) en schenk daarna de mosterd-saus erbij. Doe een deksel op de pan en laat de spitskolen nog even gaar stomen in de saus. Dit duurt zo’n 5 tot 10 minuten. De spitskool is gaar als hij niet keihard meer is en er een beetje glazig uit begint te zien.

Serveer de spitskool met lekker veel romige mosterdsaus en wat verse dille. Ennnn natuurlijk de aardappeltjes. Die maak je als volgt:

Bereiding van de aardappeltjes met spek
Kook de aardappelen in een ruime pan met groentebouillon, in de schil, in 20 minuten gaar. Gebruik een beetje van de bouillon voor de romige mosterdsaus (zie hierboven).

Kruid de speklapjes aan beide kanten met wat speklapjeskruiden. Bak de speklapjes vervolgens op middelmatig vuur aan beide kanten mooi goudbruin in een minuut of 10.

Snijd de uien in ringen en bak even mee met de speklapjes. Haal de speklapjes uit de pan en snijd in kleine stukjes. Haal ook de aardappelen uit de pan en snijd in stukken. Doe vervolgens de stukjes spek, ui en aardappeltjes bij elkaar in de pan en bak dit nog even lekker door elkaar.

Serveer met verse bieslook.

Ooooh mensen, dit was LEKKER. Je spitskool op deze manier klaarmaken is zó lekker; hij krijgt een beetje een gekarameliseerde smaak en dat is top. En die romige saus erbij is heerlijk én die combineert ook weer lekker met de aardappeltjes met de kruidige spekjes en gebakken ui. Om nom nom, wat heerlijk. En dat allemaal met ingrediënten uit de buurt. Love it.

Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *