Hallo beste mensen! Een paar weken geleden – toen het nog volop winter was – maakte ik deze klassieke zuurkoolschotel. Een super raar recept, maar de mensen die het al kennen weten dat dit super lekker is. Ik heb het over zuurkool in een ovenschotel met aardappelpuree, banaan, gekruid gehakt en KAAS. Tja; vreemde combi, maar erg smakelijk. Volgens mij is dit een soort van Oud Hollands gerecht ofzo? Anyway; het is lekker en top bij winters weer dus…. let’s zuurkool!
Nodig voor 2 personen:
– 250gr zuurkool
– 2 zakjes aardappelpuree uit een zakje (alleen water toevoegen)
– 200gr (vega) gehakt
– 1 zakje TexMex kruiden
– 3 bananen
– geraspte oude kaas
lekker erbij: appelmoes!
Bereiding
Bak het gehakt rul in de pan en voeg de TexMex kruiden er aan toe.
Meng de aardappelpuree uit een zakje met kokend water.
Snijd de bananen in plakjes.
Bouw in een ovenschaal de ovenschotel als volgt op: eerst een laag aardappelpuree, dan zuurkool, dan gekruid gehakt, dan plakjes banaan, dan weer puree, zuurkool gehakt, banaan. Je eindigt met een laag aardappelpuree met daarop een laag banaan en die top je af met lekker veel (!) geraspte kaas. Mjam!
Zet de ovenschaal zo’n 20-30 minuten op 180C in de oven. Het is klaar als de kaas gesmolten en een beetje goudbruin is. Mjam!
Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar dit is echt een lekkere winterse ovenschotel, deze zuurkoolschotel. De zuurkool staat heerlijk bij het zoetige van de banaan, het kruidige van het TexMex gehakt is ook vrij geweldig en dat dan afgetopt met lekkere zoute, rijke kaas… Heerlijk!
Ik at dit recept voor het eerst bij mijn ex-vriend (gemaakt door m’n ex-schoonmoeder) en Jan kent het ook alleen van z’n moeder, dus ik heb het een soort van omgedoopt tot Schoonmoeder-maal. Echt een top receptje!
Oh en nog fijn om te vermelden is dat we het nu dus vega hebben gegeten; wij maakten het klaar met vegetarisch gehakt, maar dat kan natuurlijk ook met gewoon Biologisch gehakt. Beide even lekker :).
Ik ben wel benieuwd. Kende jij dit recept al?
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Janny zegt:
Ja ik kende het ook al met banaan, van mijn oma inderdaad! Echt zo lekker!
leonie zegt:
Jaaa echt een oude klassieker!
Susan zegt:
I love zuurkool, dus laat de banaan weg hoor, dat klinkt echt te exotisch haha.