5 tips voor Lapland in de zomer

Hey allemaal! Vorige week kwam er voor mij best wel een droom uit. Ik reisde af naar Fins Lapland voor een trip van 4 dagen, om Lapland in de zomer mee te maken. Lapland staat al heel erg lang op mijn bucketlist; ik denk letterlijk al sinds Nils Holgersson (laat je horen als je dit kent!) en nu was eindelijk het moment dat ik er naartoe kon.

Niet in de winter, zoals veel mensen doen, waarbij je kunt genieten van het prachtige landschap onder een dikke laag sneeuw en met husky’s er overheen sjeest, maar in de zomer. En ik wist niet goed wat ik daar van kon verwachten, maar ik werd verliefd. Wat is dit een ge-wel-di-ge plek om naartoe te gaan. Waarom? Dat ga ik je vandaag vertellen in deze blogpost met 5 tips voor Fins Lapland in de zomer.

Paar praktische zaken vooraf:
Wij verbleven in Ylläs, in hotel Saaga. Je vliegt dan van Amsterdam naar Helsinki en stapt daar over naar een vliegtuig naar Kittila. Dan is het nog ongeveer 40 minuten rijden naar Ylläs, wat in de winter een ski-gebied is en dat is helemaal awesome, want het hotel was dus helemaal in wintersport-vibes. En dat in de zomer! Overigens duurde onze reis vanaf Schiphol naar het hotel ongeveer 8 uur. (In de winter gaan er meer vluchten en is de kans groter dat je een directe vlucht kunt nemen).

Ze betalen in Fins Lapland met de euro en alles (vooral alcohol) is er behoorlijk aan de prijs. Verder spreken ze prima Engels en versta je daadwerkelijk geen woord van het Fins. Reisgenoot Liesbeth Rasker omschreef het heel terecht ‘alsof een Fin met z’n hoofd op een toetsenbord is gevallen en dat moet dan iets betekenen’.

Wij hadden gedurende de hele trip gids Eetu bij ons, van Visit Finland. Dat was naast dat ‘ie echt een schatje was(is), ook nog een vét goede fotograaf. Helemaal tof dus!

Oh en Lapland in de zomer… Dat betekent dus je winterjas én je korte broek mee! Overdag hadden wij het zo’n 22 graden en volop zonnig (SUPER fijn), maar ’s avonds koelde het af naar zo’n 6 graden en was ik ergggg blij met m’n winterjas.

Oh en niet vergeten: als je op reis gaat, neem altijd een reisgids mee!

Goed, genoeg praktische zaken besproken… Let’s go!

Ontdek het prachtige landschap op een Fatbike (elektrisch a.u.b.)
Dit was ZO vet. Via Hidden trails Lapland boekten wij 4 uur een fatbike met elektrische aansturing en dat was echt geweldig.

7652C324-7957-4F1D-9326-476B1D60CFEF

Een fatbike is een soort mountainbike, maar dan met hele dikke banden, waardoor je echt over alle soorten hobbels en gaten van een landschap heen kunt sjezen. Bovendien waren de fietsen elektrisch en dat is geweldig als je niet super sportief bent en wel 5 kilometer lang een helling op wil fietsen om te kunnen genieten van een super mooi uitzicht; ff een beetje extra elektrische aansturing en je sjeest zo die berg op.

IMG_7050

IMG_6960

IMG_7052

Met een fatbike ontdek je de bossen, fiets je langs de meren en kun je dus daadwerkelijk zonder echt moe te worden op de bergtop komen, binnen no time. En dan heb je echt het beste uitzicht.

IMG_7012

IMG_6995

Onze gids Marko Kiviranta was echt een topper. Super aardige vent die ook veel wist te vertellen over het landschap. Bovendien had hij worstjes meegenomen, die we bovenop de berg op een vuurtje klaarmaakten tijdens lunchtijd. Een man naar mijn hart ;-).

IMG_6975

IMG_6722
Rondom het kampvuur bovenop de berg vond je veel vogels. Vooral deze Taigagaai (Siberian Jay) was ergggg nieuwsgierig. Als je niet uitkijkt eet hij zo je eten op! Super leuk om ‘m dus een beetje worst te voeren uit je hand. <3
IMG_6969
Een toilet bovenop een bergtop. I LOVE this!

Ontdek het land vanaf het water: kano over een van de vele meren (en sla de riviertjes niet over)
Op dag één bekeken we het landschap vanaf een fiets, op dag twee gingen we het water op! We huurden bij Sport Corner Ylläs (Team sportia Äkäslompolo) de kano’s en lagen vervolgens een paar uur in het water.

Het waren over het meer is super rustgevend en echt zo zo zo mooi. Dit was absoluut een van mijn hoogtepunten tijdens de trip. Het water is stil als een spiegel, waardoor je de reflectie van het prachtige landschap erin ziet. ZO MOOI!

MuskoVisuals-Eetu-0290
Hier kan echt geen meditatie tegenop (foto: Eetu Leikas)
MuskoVisuals-Eetu-7403
(foto: Eetu Leikas)

IMG_7260

Maar het was niet alleen mooi en rustgevend… het was ook HILARISCH! Ik zat samen met Liesbeth in een boot en een van ons twee (of allebei) had toch niet echt een talent voor sturen. Zo belandden we ongeveer 88x in de bosjes tijdens en idyllisch tochtje over de rivier. Ik heb het bijna in m’n broek gedaan van het lachen, hahaha. Wat konden wij dit slecht. Maar het was hi-la-risch.

MuskoVisuals-Eetu-7430
Wat je niet ziet is dat onze boot VOL bosjes ligt hahahha (foto: Eetu Leikas)

Roadtripping baby!
Nog een tip als je hier bent; zorg voor eigen vervoer, zodat je lekker kan roadtrippen. Het huren van een auto kan wat aan de prijs zijn, maar het is het wel echt waard. De wegen zijn super goed en het uitzicht is altijd prachtig.

IMG_7436

Op een gegeven moment stopten wij in een random berm, om vervolgens een fantastisch uitzicht te zien over het landschap van Fins Lapland.

IMG_7208

Houd je tijdens het roadtrippen wel aan de maximale snelheid; die is op veel plekken 60km/h, en dat is vooral omdat er te pas en te onpas rendieren oversteken. SUPER cool, maar ze zijn totaal niet bang voor auto’s en gaan dus niet aan de kant. En je wil zo’n prachtig dier écht niet aanrijden (wist je dat daar zelfs een boete op staat?). Dus; lekker rustig tuffen en genieten van al het moois om je heen.

IMG_7148

Beklim een berg (ook tof voor beginnende hikers)
Volg je me al langer? Dan weet je dat ik gék ben op actieve vakanties, maar niet het sportiefste mens op aarde ben. Hiken? Hartstikke leuk, maar niet te ver alsjeblieft!

Ik vond Lapland een uitstekende bestemming voor simpelere hikes. Er zijn goede kaarten met hiking trails, waarop duidelijk staat aangegeven voor welk niveau welke route is.

Tijdens het hiken is de kans groot dat je rendieren en konijnen spot, of allerlei soorten vogels. Ik heb zelfs een vos gezien! 😀

IMG_7350

Schermafbeelding 2019-09-03 om 10.20.41
Foto door Liesbeth Rasker

Op dag drie zijn wij een bergtop op gehiked; gewoon vanaf de grond, in een uur of 2. Ik vond het een pittige wandeling, maar het was wel super mooi en ik was echt trots dat we het helemaal tot bovenop de berg hebben gehaald. En dan maar genieten van het uitzicht <3.

IMG_7340

Ga eens even goed zitten voor de zonsondergang
Een ander hoogtepunt van mijn trip naar Fins Lapland vond ik de zonsondergang op dag 3. We vaarden naar een huisje aan een meer, waar we een goed uitzicht hadden over het meer en de zon die achter de bosrand onder ging. Dikke tip: blijf al-tijd nog even hangen nadat de zon al onder is; dan wordt de lucht in veel gevallen nog véél mooier dan tijdens de echte zonsondergang. En dat was ook hier het geval. Ongeveer een uur nadat de zon onder ging, genoten wij van dit uitzicht:

IMG_7378
#nofilter

DSC02279

DSC02252

IMG_6797
Perfect licht ook voor een selfie

Bonustip: probeer het Noorderlicht te spotten (+ tips voor je camerasettings)
Over mooie lucht gesproken… Wij waren in Lapland in de laatste week van augustus (2019) en dat is meestal de eerste week na de zomer waarin het Noorderlicht weer zichtbaar is; de eerste week waarin het donker genoeg is om het Noorderlicht diep in de nacht weer te spotten.

Wij zijn twee keer op pad geweest, hielden apps en facebookgroepen in de gaten, hebben úren in de donkere sterrenhemel zitten staren, maar helaas was het geluk niet aan onze zijde. Het Noorderlicht is er geweest, op woensdagnacht om half 3, maar wij hadden onze zoektocht om 1 uur gestaakt Shit!

IMG_7454
Eindeloos staren in de donkere hemel. Deze foto werd gemaakt door Instagramfotograaf Tonie Eskelinen om 2 uur ’s nachts.

Des te meer reden om dus nog een keer terug te gaan, want boy, ook al heb ik het Noorderlicht al eens gezien in IJsland, ik wil het super graag nog eens zien in het prachtige landschap van Lapland. Dé reden om nog eens terug te gaan dus. YES!

Mocht je het Noorderlicht nou gevonden hebben, dan heb ik nog een paar tips voor je camerasettings. Zo fotografeer je het Noorderlicht het best:
– fotografeer met een spiegelreflexcamera (zie je hier niets staan? Zet dan even je adblocker uit!) op manuele stand
– zet je sluitertijd tussen 15 en 30 seconden
– zet je diafragma zo ver mogelijk open; ik maakte fatsoenlijke foto’s met een diafragma van 3.5(f)
– zet je iso-waarde omhoog, maar zo laag mogelijk, anders krijg je veel ruis in de foto. Bij mij deed hij het lekker op 800, maar sommige bloggers van de groep hadden ‘m op 1600 of zelfs 3200 staan.
– zet je camera op zelfontspanner; omdat je met zo’n lange sluitertijd werkt, wil je niet dat je camera ook maar íets beweegt tijdens het fotograferen. Zelfs niet als je het knopje indrukt om de foto te maken.
– oh en heel belangrijk: fotografeer vanaf een statief of iets anders vasts waar je je camera in de juiste positie op kunt neerleggen (ik gebruik gewoon stenen die ik onder de lens leg).

DSC02405
Gefotografeerd om 1 uur ’s nachts, toen het pikkedonker was.

Dat was ’t jongens! Mijn verslag van Lapland. Kun je er geen genoeg van krijgen? Check dan ook even deze blogpost waarin ik je gewoon heel veel foto’s van Lapland laat zien. En binnenkort schrijf ik denk ik nog een kort stukje over het eten in Lapland. Vind je dat tof? Laat het even weten in een reactie!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *