Kerst: pompoen, aardappel & courgette met pesto (bijgerecht)

Door Elske – Lieve mensen, er gebeurt hier iets raars. Ik heb net m’n eerste zak pepernoten op, Sinterklaas is net uit ’t lans en wij doen alweer aan kerst-koken. Nou ja, zo raar is dat misschien niet in foodie-land. Daar staan ze geloof ik hartje zomer met 35 graden stoofpotjes te maken en te fotograferen zodat alles met kerst klaar is, maar toch. Ik vind het een gekke beleving.

Alsnog maakte ik laatst iets waarvan ik dacht: hé, dit zou echt een easy peasy bijgerechtje zijn voor Kerst. Leuk voor in een studentenhuis, of wanneer je gewoon niet uren in de keuken wilt staan. Lekker met een stukje vlees zoals deze kip in parmaham of een stukje varkenshaas. En dit leek mij een perfect recept om met jullie te delen. Heb jij ook een makkelijk kerstrecept nodig of benieuwd naar het resultaat? Lees dan hieronder mee!

Voor 4 personen*: -800 gram pompoen stukjes – 6 middelgrote aardappelen – 1 courgette – half potje groene pesto – 2 uien – 2 teentjes knoflook

*Normaal maken wij recepten voor één of twee personen, maar omdat je vaak voor meer mensen kookt met Kerst heb ik de hoeveelheden even aangepast. Je kunt dit natuurlijk heel makkelijk ook 2 personen maken als je de hoeveelheden halveert.

Pak de grootste ovenschaal die je hebt. Heb je alleen een kleine? Zorg dan dat je er twee hebt, dus loop even naar je buurvrouw en leen er een tweede ovenschaal bij, want het zijn best veel ingrediënten.

Goed, alles klaar? Mik alle pompoenstukjes in de ovenschaal, of verdeel over de twee ovenschalen. Je kunt veel moeite doen en een pompoen gaan slachten, maar ik kocht gewoon kant en klare pompoenstukjes; 800 gram is daarbij twee van die zakjes. Was de aardappelen goed, halveer ze in de lengte (zodat je lange helften krijgt) en snijd in dunne plakje. Nu heb je van die ‘halve maan’ vormpjes. Doe alle aardappelplakjes ook in de ovenschaal.

Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in kleine blokjes, snijd de ui (je hoeft niet te snipperen, er mag best af en toe een wat groter blokje ui bij zitten) en snijd ook de knoflook. Wederom gooi je alles in de ovenschaal. Meng dit goed door elkaar. Schep nu het halve potje pesto met wat peper en zout en olijfolie door alle ingrediënten. Je kunt dit met een lepel doen, maar ben je niet vies van een beetje met je handen werken dan raad ik je aan dat laatste te doen. Gewoon even netjes je handjes wassen voor de tijd en dan mengen maar 😉 Voor mijn gevoel mengen de ingrediënten dan net wat beter.

Nou; je raad het niet, maar dat was hem hoor. Dit gaat voor zeker 30 à 35 minuten in de oven. Hussel het mengsel na 20 minuten nogmaals door (nu wel met een lepel want HEET) en prik ook even met een vork in de pompoen. Gaat de vork er al makkelijk doorheen en voelt de pompoen zacht? Dan is het bijna klaar. Zo niet, dan laat je het nog even wat langer (zo’n 15 a 20 minuten) in de oven.

Ondertussen kan jij alvast de tafel mooi dekken. Of chillen op de bank met Netflix. Of 30 minuten voor de oven gaan zitten en kijken naar deze mooie ovenschotel ;).

ovenschotel_kerst_pompoen

TOP. Ik vond dit echt lekker. Ik kook niet zo vaak met pompoen en door dit gerecht vroeg ik me echt af waarom ik dit niet vaker doe.  Risotto met pompoen, bakken met pompoen; alles kan! Dus die ga ik zeker vaker meenemen uit de supermarkt.

En jij? Wat is voor jou het lekkerste gerecht ooit met pompoen? Deel je inspiratie hieronder met mij; vind ik leuk 😀

Je kunt Gewoon wat een studentje ’s avonds eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *